4 λάθη που κάνουμε όλοι & καταστρέφουν τα στρώματα ύπνου: Πώς να τα αποφύγετε
Τα καλά στρώματα ύπνου είναι φτιαγμένα από πρωτοποριακά υλικά, σύμφωνα με καινοτόμες τεχνολογίες που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και αγκαλιάζουν το σώμα, προσφέροντάς μας άριστη ποιότητα ύπνου. Ωστόσο, ακριβώς επειδή τα στρώματα είναι τόσο αποτελεσματικά, χρειάζονται ταυτόχρονα και προσοχή. Με τη σωστή χρήση, μπορούν να μας συντροφεύουν για πάνω από δέκα χρόνια και να συμβάλλουν στην ξεκούραση και τη χαλάρωση του σώματος. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα λάθη που όλοι έχουμε κάνει αρκετές φορές και άθελά μας καταστρέφουμε μια τόσο σημαντική επένδυση για την ευεξία και την υγεία μας. Αν τα αποφύγουμε, τότε όχι μόνο ο ύπνος μας θα είναι καλύτερος, αλλά και το στρώμα θα έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Καθαρίζετε το στρώμα με νερό
Η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός των στρωμάτων, καθώς συσσωρεύεται στο εσωτερικό τους. Όταν καθαρίζετε το στρώμα με νερό και σαπούνι ή ακόμα και μόνο με ατμοκαθαριστή, η υγρασία δεν φεύγει ποτέ τελείως, προσελκύοντας μικρόβια. Τα μικρόβια είναι υπεύθυνα για τη σταδιακή φθορά του στρώματος αλλά και την πρόκληση αλλεργιών. Για να καθαρίσετε το στρώμα σωστά χωρίς τέτοια προβλήματα, πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες για ξηρό βιοκαθαρισμό στρωμάτων.
Δεν το αερίζετε
Εκτός από το βιοκαθαρισμό στρωμάτων μία φορά το χρόνο, υπάρχει και καθημερινή φροντίδα που μπορείτε να εφαρμόσετε, για να εξαλείψετε τα μικρόβια. Ο πιο αποτελεσματικός εχθρός των μικροβίων που φτιάχνουν φωλιά στο στρώμα είναι ο αέρας και ο ήλιος. Γνωρίζατε ότι ο μέσος άνθρωπος όταν κοιμάται παράγει περίπου ένα ολόκληρο ποτήρι ιδρώτα; Αν τα πρωινά στρώνετε κατευθείαν το κρεβάτι χωρίς να αερίζετε το δωμάτιο, ώστε να μπει μέσα καθαρός αέρας και ήλιος, τότε φτιάχνετε το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη υγρασίας και εστιών μικροβίων.
Ασκείτε πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του
Τα στρώματα ύπνου είναι φτιαγμένα, για να κατανέμουν ομοιόμορφα την πίεση που δέχονται από το σώμα και να στηρίζουν επαρκώς τη σπονδυλική στήλη. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όμως, σε έντονες κάθετε πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία, όπως αν περπατάτε ή χοροπηδάτε πάνω τους ή αν ακουμπάτε βαριά αντικείμενα. Μπορεί τα παιδιά να το βρίσκουν εξαιρετικό να παίζουν στο στρώμα σαν τραμπολίνο, αλλά αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να το καταστρέψουν οριστικά.
Δεν το γυρνάτε από την άλλη πλευρά
Αν το στρώμα είναι διπλής όψης, τότε πρέπει ανά 1 μήνα να το γυρνάτε πλευρά, έτσι ώστε να κατανέμονται ισομερώς οι πιέσεις. Διαφορετικά, η πάνω πλευρά θα είναι πολύ επιβαρυμένη και η κάτω άθικτη. Επίσης, καλό είναι να το γυρίσετε και μία φορά, ώστε το κεφάλι να πάει στο κάτω μέρος. Έτσι, επίσης θα κατανείμετε το βάρος και θα επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής του.
Φυσικά, το σημαντικότερο είναι να έχετε διαλέξει το σωστό στρώμα, ώστε σε συνδυασμό με τα παραπάνω tips, να έχετε την κατάλληλη στήριξη για το δικό σας σωματότυπο για πολλά χρόνια με βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.
Διαβάστε περισσότερα για τους διάφορους τύπους στρωμάτων και πώς να διαλέξετε το καλύτερο για εσάς.