Πέντε συμβουλές για βαθύ ύπνο σε όσους κοιμούνται ελαφριά
Αν ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα, είτε από κάποιον ελαφρύ θόρυβο, όπως ένα παρακείμενο αυτοκίνητο, είτε και χωρίς αιτία, τότε ανήκετε στους ανθρώπους που κοιμούνται ελαφριά. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν.
Ο ποιοτικός, αδιάλειπτος ύπνος είναι σημαντικός για τη συνολική ευεξία μας, επηρεάζοντας σχεδόν όλες τις πτυχές της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, από τη διάθεση και το μεταβολισμό μέχρι τον εγκέφαλο και τη σωστή λειτουργία των οργάνων.
Παρόλο που δεν γίνεται κανείς να αλλάξει απόλυτα τις συνήθειές του στον ύπνο και να αρχίσει ξαφνικά να κοιμάται βαθιά, υπάρχουν τρόποι να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας και να ξεκουράζεστε περισσότερο, ακόμα και αν γενικά κοιμάστε ελαφριά.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά όσων κοιμούνται ελαφριά;
Τα άτομα που κοιμούνται ελαφρά μπορεί να ξυπνήσουν ακόμα και με πολύ μικρές ενοχλήσεις από το περιβάλλον, όπως ένα φως που ανάβει στο διάδρομο, έναν εξωτερικό θόρυβο ή η αλλαγή της θέσης του συντρόφου τους στο κρεβάτι.
Έτσι, καταλήγουν να κοιμούνται διακοπτόμενα, με αποτέλεσμα το επόμενο πρωί να αισθάνονται κουρασμένοι και κακοδιάθετοι. Επιπλέον, η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται και με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία.
Γιατί κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται ελαφριά και κάποιοι βαριά;
Οι έρευνες δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο γιατί ορισμένοι άνθρωποι κοιμούνται ελαφριά και ορισμένοι βαριά. Οπωσδήποτε παίζει ρόλο το περιβάλλον, αλλά και ο τρόπος που μεγάλωσε κανείς, η κληρονομικότητα και άλλοι άγνωστοι παράγοντες.
Πάντως, το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι όσοι κοιμούνται ελαφριά έχουν χαμηλό κατώφλι διέγερσης, όπως περιγράφεται στην ιατρική. Δηλαδή χρειάζονται μόνο ένα ελαφρύ ερέθισμα, για να ξυπνήσουν, σε αντίθεση με όσους κοιμούνται βαριά που χρειάζονται κάτι πιο ισχυρό, όπως ένα δυνατό ξυπνητήρι.
Το κατώφλι διέγερσης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως:
- Το στάδιο του ύπνου: Είναι ευκολότερο να ξυπνήσει κάποιος κατά τη διάρκεια του ελαφρού ύπνου από ό,τι κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου.
- Το διάστημα της αϋπνίας: Οι άνθρωποι που έχουν μείνει ξύπνιοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κοιμούνται πιο βαθιά από εκείνους που έχουν μείνει ξύπνιοι για λιγότερες ώρες μέσα στη μέρα.
- Το άγχος: Αν υποφέρετε από άγχος και υπερένταση, μπορεί να ξυπνάτε πιο εύκολα το βράδυ. Γενικά, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα στρες τείνουν να έχουν πιο διαταραγμένο ύπνο. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες.
- Η ηλικία: Οι άνθρωποι άνω των 60 ετών τείνουν να ξυπνούν περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας και να κοιμούνται συνολικά λιγότερες ώρες.
Πώς να κοιμάστε καλύτερα και πιο βαθιά
Αν και δεν γίνεται να αποκτήσετε με μιας το χάρισμα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να κοιμούνται βαθιά και συνεχόμενα για ώρες, μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα, για να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας και να απολαμβάνετε μια πιο ξεκούραστη καθημερινότητα γεμάτη ενέργεια.
- Μειώστε το θόρυβο και το φως στο περιβάλλον σας
Μπορεί να μην είναι εφικτό να εξαφανίσετε εντελώς τον θόρυβο και το φως στον χώρο όπου κοιμάστε, όμως σίγουρα μπορείτε να τα περιορίσετε σημαντικά. Οι κουρτίνες συσκότισης είναι η πιο απλή και οικονομική λύση για επαρκές σκοτάδι στην κρεβατοκάμαρα.
Όσον αφορά τους ήχους, είτε αυτοί προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον είτε από ένα άλλο άτομο που ροχαλίζει, οι λύσεις είναι πρακτικά δύο: οι ωτοασπίδες και οι λευκοί ήχοι. Υπάρχουν διαφόρων τύπων ωτοασπίδες, ώστε να βρείτε αυτόν που σας βολεύει και εφαρμόζει σωστά στο αυτί σας. Όσον αφορά τους λευκούς ήχους, πρόκειται για χαλαρωτικούς ήχους από τη φύση (όπως π.χ. ο ήχος της βροχής) που καλύπτουν τους ενοχλητικούς θορύβους και σας βοηθούν να κοιμηθείτε πιο βαθιά. Υπάρχουν συσκευές που παράγουν λευκούς ήχους, αλλά και εφαρμογές στο κινητό που συνδέονται με ειδικά ακουστικά, τα οποία είναι βολικά για τον ύπνο.
- Ακολουθήστε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου
Το κατάλληλο πρόγραμμα ύπνου είναι το κλειδί για έναν καλό βραδινό ύπνο. Πηγαίνοντας για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ρυθμίζοντας το ξυπνητήρι σας για την ίδια ώρα κάθε πρωί, βοηθάτε το σώμα σας να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα αυτό, ώστε να σας παίρνει ο ύπνος ταχύτερα και να μην ξυπνάτε πιο νωρίς από το απαιτούμενο.
- Βελτιώστε τις συνθήκες του ύπνου σας
Οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο στην ποιότητα του ύπνου, οπότε καλό είναι, πέρα από τη μείωση του φωτός και του θορύβου, να προσέξετε και τα παρακάτω:
- Το στρώμα του ύπνου σας πρέπει να ταιριάζει στο σωματότυπο, τον τρόπο που κοιμάστε και τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Στόχος είναι να στηρίζει την πλάτη, τη μέση και τον αυχένα, ώστε να είστε βολικά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και να μην ξυπνάτε με πόνους.
Δείτε τη μεγάλη συλλογή από χειροποίητα στρώματα ύπνου άριστης ποιότητας της Delta Strom.
- Η θερμοκρασία του δωματίου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 20 βαθμούς, ώστε να μην ζεσταίνεστε αλλά ούτε να κρυώνετε.
- Καλό είναι να αερίζετε επαρκώς το δωμάτιο πριν πέσετε για ύπνο.
- Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε τακτικά το στρώμα και τα σκεπάσματα, ώστε να εξουδετερώσετε τα ακάρεα που προκαλούν αλλεργίες και διαταράσσουν τον ύπνο σας.
- Προετοιμαστείτε πριν τον ύπνο
Υπάρχουν ορισμένα απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να χαλαρώσει και να κοιμηθεί έτσι καλύτερα:
- Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν τον ύπνο.
- Αποφύγετε την επαφή με ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως.
- Κάντε κάτι που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, όπως ένα ζεστό μπάνιο, διάβασμα ενός βιβλίου ή διαλογισμό.
- Ζητήστε τη συμβουλή γιατρού
Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σας βοηθάει ή αν νιώθετε συχνά στον ύπνο ότι ξυπνάτε με την αίσθηση ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό, ο οποίος θα σας δώσει την κατάλληλη αγωγή και θα σας συμβουλεύσει για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας, από την οποία ενδεχομένως πάσχετε.