Ο Απόλυτος Οδηγός για Παπλώματα: Από την Επιλογή μέχρι την Φροντίδα και την Καθαριότητα
Το πάπλωμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σπιτιού για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Όμως, συχνά έχουμε πολλές απορίες σχετικά με την επιλογή και τη χρήση του παπλώματος.
Τι πάπλωμα να διαλέξω; Πώς πλένουμε τα παπλώματα; Ποιο είναι το καλύτερο πάπλωμα; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που όλοι έχουμε σκεφτεί κάποια στιγμή.
Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα παπλώματα.
Είδη και χαρακτηριστικά παπλωμάτων
Η κυριότερη διάκριση στα παπλώματα γίνεται με βάση τα tog τους. Τι είναι το tog στα παπλώματα; Το tog που αποτελεί δείκτη θερμοκρασίας. Χαμηλές τιμές tog (4-7) είναι ιδανικές για σχετικά ζεστές εποχές, όπως η άνοιξη, ή καλά θερμαινόμενα δωμάτια με θερμοκρασία άνω των 22-23 βαθμών, ενώ υψηλότερες τιμές (10-15) ταιριάζουν καλύτερα για τον χειμώνα ή κρύα δωμάτια με θερμοκρασία κάτω των 20-22 βαθμών.
Πάπλωμα για όλες τις εποχές υπάρχει, όμως αποτελείται από δύο κομμάτια που ενώνονται με φερμουάρ. Έτσι, χρησιμοποιείτε το κομμάτι με τα λιγότερα tog την άνοιξη και το φθινόπωρο, ενώ τον χειμώνα προσθέτετε το κομμάτι με τα περισσότερα tog.
Έτσι, το ποια παπλώματα είναι πιο ζεστά έχει να κάνει με τα tog, αλλά όχι μόνο. Το υλικό παίζει επίσης ρόλο. Τα φυσικά υλικά, όπως το πούπουλο ή το φτερό χήνας, είναι πιο ζεστά. Οπότε, τα παπλώματα με φυσικό υλικό τείνουν να είναι πιο ζεστά και ελαφριά, ενώ τα συνθετικά απατούν υψηλότερη πυκνότητα και άρα βάρος, για να πετύχουν το ίδιο επίπεδο θερμομόνωσης.
Όμως, ποιο είναι το καλύτερο πάπλωμα; Αυτή η απάντηση είναι υποκειμενική. Γενικά, τα παπλώματα με φυσικά υλικά θεωρούνται κορυφαίας ποιότητας και είναι ανθεκτικά, όμως και τα συνθετικά παπλώματα (π.χ. με microfiber) είναι υποαλλεργικά και εύκολα στη φροντίδα.
Όμως, τι είναι το πάπλωμα microfiber; Το microfiber είναι ένα συνθετικό υλικό φτιαγμένο από πολύ λεπτές ίνες. Τα παπλώματα microfiber είναι ελαφριά, μαλακά και υποαλλεργικά, καθιστώντας τα ιδανικά για όσους έχουν αλλεργίες. Είναι επίσης πιο οικονομικά από τα φυσικά παπλώματα και εύκολα στο πλύσιμο.
Πλύσιμο και φροντίδα παπλωμάτων
Πώς πλένω το πάπλωμα στο πλυντήριο;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που μας απασχολεί όλους. Τα περισσότερα παπλώματα πλένονται στο πλυντήριο, οπότε πάντα πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Συνήθως, τα συνθετικά παπλώματα πλένονται σε θερμοκρασία 30-40 βαθμών με κοινό απορρυπαντικό. Από την άλλη, σχετικά με το πώς πλένονται τα πουπουλένια παπλώματα, ενδεχομένως να μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία με ειδικό απορρυπαντικό ή στο χέρι.
Πώς να πλύνω πάπλωμα στο χέρι;
Αυτό μπορεί να γίνει στη μπανιέρα. Πώς πλένουμε πάπλωμα στην μπανιέρα; Γεμίζετε τη μπανιέρα με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό, βουτάτε το πάπλωμα και το αφήνετε να μουλιάσει. Μετά από λίγη ώρα, τρίβετε ελαφρά τους λεκέδες, για να φύγουν, και ύστερα ξεβγάζετε καλά το πάπλωμα. Το απλώνετε οριζόντια, για να μην αλλοιωθεί το σχήμα του.
Τι γίνεται, όμως, αν υπάρχουν στο πάπλωμα επίμονοι λεκέδες; Πώς να καθαρίσω το πάπλωμα από αυτούς; Πώς να καθαρίσω πουπουλένιο πάπλωμα σε περίπτωση ατυχήματος με έντονο λεκέ; Ας το δούμε πιο συγκεκριμένα.
Πώς βγαίνει το αίμα από το πάπλωμα;
Είναι απαραίτητο πρώτα να απορροφήσετε τυχόν υγρασία ταμποναριστά με ένα χαρτί κουζίνας και ύστερα να απλώσετε μαγειρική σόδα στο λεκέ. Ύστερα, πλένετε κανονικά είτε στο χέρι είτε στο πλυντήριο. Αν ο λεκές είναι επίμονος, θα πρέπει να προσθέσετε ειδικό απορρυπαντικό ενζύμων. Το ίδιο ισχύει και για άλλους λεκέδες τέτοιου τύπου, όπως τα ούρα, το κρασί ή οι λεκέδες από φαγητό (π.χ. σάλτσα).
Πώς βγαίνει το μελάνι από το πάπλωμα;
Απλώστε οινόπνευμα πάνω στον λεκέ και αφήστε το να δράσει για ώρα, απορροφώντας σταδιακά την υγρασία. Ύστερα, πλύνετε κανονικά το πάπλωμα στο πλυντήριο ή στο χέρι.
Ωστόσο, ορισμένες φορές το πάπλωμα μπορεί να είναι φαινομενικά καθαρό, όμως να μυρίζει.
Γιατί μυρίζει το πουπουλένιο πάπλωμα;
Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή έχει εγκλωβιστεί υγρασία σε αυτό λόγω του ιδρώτα από το σώμα. Καλό είναι να αερίζετε το πάπλωμα κάθε μέρα και μία φορά την εβδομάδα να το βγάζετε στον ήλιο, ώστε να σκοτωθούν τα ακάρεα που τρέφονται από τον ιδρώτα και την υγρασία.
Επιλογή παπλώματος
Πώς να επιλέξω πάπλωμα; Με την πληθώρα διαθέσιμων επιλογών, το να διαλέξει κανείς μοιάζει δύσκολο. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι να καθορίσετε τις ανάγκες σας.
Τα κριτήρια που πρέπει να σκεφθείτε είναι τα εξής:
- Επίπεδο θερμομόνωσης: Πάπλωμα με πολλά tog είναι για τον χειμώνα, ενώ με λιγότερα για το φθινόπωρο και την άνοιξη.
- Πρακτικότητα: Πιο πρακτικά στη φροντίδα και τον καθαρισμό είναι τα συνθετικά παπλώματα.
- Βάρος: Αν θέλετε ένα ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα ζεστό πάπλωμα, τότε πάπλωμα με φυσικό υλικό (φτερά και πούπουλα πάπιας ή χήνας) είναι ιδανικό.
- Αλλεργίες: Αν έχετε αλλεργίες, τότε θα πρέπει να πάρετε συνθετικό πάπλωμα με microfiber.
Σχετικά με το πώς να διαλέξετε πουπουλένιο πάπλωμα, έχετε υπόψη ότι η ποιότητα της γέμισης παίζει το μεγαλύτερο ρόλο. Τα πούπουλα χήνας είναι πιο αφράτα και ζεστά από της πάπιας. Επίσης, προσέξτε το ποσοστό πούπουλου έναντι φτερών. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό πούπουλου, τόσο πιο ελαφρύ και ζεστό το πάπλωμα.
Διαχείριση και συναρμολόγηση παπλωμάτων
Ένα πρόβλημα με τα παπλώματα είναι ότι είναι ογκώδη και βαριά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολα στη διαχείρισή τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα εύκολα tips που θα σας βοηθήσουν.
Πώς να διπλώσω το πάπλωμα; Ο πιο απλός τρόπος είναι να το διπλώσετε πρώτα κατά μήκος και ύστερα μία φορά κατά πλάτος. Διαφορετικά, μπορείτε να το τυλίξετε σε ρολό και ύστερα να το διπλώσετε μία φορά κατά πλάτος.
Αν το διπλώσετε καλά, τότε λύνεται και η απορία πώς βάζουμε το πάπλωμα σε θήκη αποθήκευσης. Για να χωρέσει στη θήκη, πρέπει να έχει διπλώσει καλά, ώστε να μην εξέχει καμία πλευρά του. Παράλληλα, θα πρέπει να το πιέσετε, ώστε να μειωθεί το ύψος του και να χωρέσει στη θήκη.
Όμως, πάμε να δούμε την πιο συχνή απορία. Πώς βάζουμε το πάπλωμα στην παπλωματοθήκη. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία. Κρατάτε σταθερά τις πάνω δύο άκρες του παπλώματος και τις εφαρμόζετε μέσα στην παπλωματοθήκη. Ύστερα, κρατάτε σταθερά τις δύο πάνω άκρες τις παπλωματοθήκης, όπου έχει μπει το πάπλωμα, και ένα ακόμα άτομο τραβάει την παπλωματοθήκη μέχρι να καλύψει όλο το πάπλωμα. Στο τέλος, κλείνετε τα κουμπάκια της ή το φερμουάρ της.
Γιατί απαγορεύεται το πάπλωμα στα μωρά;
Τα μωρά τουλάχιστον μέχρι ενός έτους πρέπει να κοιμούνται σε εντελώς άδεια κούνια, ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος ασφυξίας. Το μωρό στριφογυρίζει συνεχώς στον ύπνο του και μπορεί να τυλιχτεί με το πάπλωμα και να πνιγεί. Σε μικρότερα μωρά που δεν κινούνται ακόμα, το πάπλωμα πρέπει να αποφεύγεται λόγω κινδύνου υπερθέρμανσης.
Δείτε τα παπλώματα με μικροΐνες και τα παπλώματα με πούπουλα χήνας από τη Delta Strom που χαρακτηρίζονται από τη μέγιστη ανθεκτικότητα, είναι ελαφριά και σας προσφέρουν ζεστασιά και χαλάρωση στον ύπνο σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.