Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου

Σίγουρα έχετε ακούσει για τη μελατονίνη, η οποία συχνά αναφέρεται ως η ορμόνη ύπνου και παίζει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα και την ποιότητα του καθημερινού μας ύπνου. Μάλιστα, στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες συμπληρώματα μελατονίνης, για να βοηθήσουν όσους πάσχουν από αϋπνία.

Τι ακριβώς, όμως, κάνει η μελατονίνη και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας με βάση τη σωστή διαχείρισή της;

Τι είναι η μελατονίνη;

Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση στον εγκέφαλο και στη συνέχεια απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Το σκοτάδι αποτελεί τον βασικό παράγοντα που προτρέπει τον αδένα να αρχίσει να παράγει μελατονίνη, ενώ το φως προκαλεί την παύση της παραγωγής της.

Συνεπώς, η μελατονίνη βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού, έτσι ώστε το σώμα μας να κοιμάται το βράδυ και να είναι ξύπνιο το πρωί με το φως της ημέρας. Η επαρκής παραγωγή μελατονίνης συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του ύπνου μας, ενώ πολλές συνήθειές μας την καταστέλλουν.

Η πιο κλασική πρακτική είναι η επαφή με την οθόνη πριν κοιμηθούμε. Το φως της οθόνης από την τηλεόραση, το κινητό ή τον υπολογιστή έχει ως αποτέλεσμα να σταματάει η παραγωγή μελατονίνης και να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε, όταν στόχος μας ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Εύκολες συνήθειες για καλύτερο ύπνο

συνήθειες για καλύτερο ύπνο

Οπωσδήποτε, τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αϋπνία, ώστε να τους πάρει ο ύπνος ταχύτερα και να παραμείνουν για περισσότερη ώρα βαθιά κοιμισμένοι χωρίς να ξυπνούν μέσα στη νύχτα.

Όμως, τα συμπληρώματα αυτά δεν είναι πανάκεια, αφού δεν μπορούν να κάνουν θαύματα, ενώ δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες για πιθανές παρενέργειες με μακροχρόνια χρήση τους. Επομένως, το ζητούμενο είναι να δώσουμε στον οργανισμό μας την ευκαιρία να ρυθμίσει μόνος του τον κιρκαδιανό ρυθμό του, να παράξει την απαιτούμενη μελατονίνη και να αποκτήσει καλές συνήθειες ύπνου.

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, όμως δεν είναι τόσο. Η προετοιμασία για έναν καλό ύπνο μπορεί να γίνει με μερικές απλές κινήσεις:

  • Επαφή με το φως της ημέρας το πρωί: Η επαφή με τον ήλιο ναι μεν καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, όμως κορυφώνει την ενέργειά μας και βοηθάει τον κιρκαδιανό ρυθμό να αντιληφθεί τα δύο διακριτά στάδια. Από τη μία, με το φως της ημέρας είμαστε ενεργητικοί και από την άλλη με το σκοτάδι το σώμα μας μπαίνει σε φάση ηρεμίας, ξεκινάει η παραγωγή μελατονίνης και προετοιμαζόμαστε για ύπνο.
  • Αποφυγή του μπλε φωτός: Όπως προαναφέρθηκε, οποιοσδήποτε τύπος φωτός μειώνει την παραγωγή της μελατονίνης. Ειδικά, όμως, το μπλε φως από τις οθόνες των συσκευών οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη καταστολή και μας προκαλεί υπερδιέγερση. Αντί για την οθόνη του κινητού ή της τηλεόρασης, προτιμήστε κάποια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, το ζεστό μπάνιο ή τη μουσική.
  • Άσκηση: Αν η άσκηση έχει ολοκληρωθεί 2-3 ώρες πριν την ώρα του ύπνου, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει το σώμα να χαλαρώσει, αφού μετά την κορύφωση ενέργειας επέρχεται η κούραση και η υπνηλία.
  • Συνθήκες στην κρεβατοκάμαρα: Αφού το σώμα έχει προετοιμαστεί επαρκώς για ύπνο, θα πρέπει να καταλήγει σε έναν χώρο με τις κατάλληλες συνθήκες. Η κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να είναι σκοτεινή και η θερμοκρασία της να κυμαίνεται μεταξύ 16 και 20 βαθμών.
  • Στρώμα και μαξιλάρι: Κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί καλά, αν το σώμα του δεν βολεύεται επαρκώς στο κρεβάτι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχετε ένα στρώμα που ταιριάζει στον σωματότυπό σας και στον τρόπο που κοιμάστε και σας προσφέρει το επίπεδο σκληρότητας που σας κάνει να νιώθετε άνετα, βοηθώντας σας να διατηρείτε τη σωστή στάση σώματος. Το ίδιο ισχύει και για το μαξιλάρι, το οποίο πρέπει να στηρίζει τον αυχένα και να ευθυγραμμίζει την σπονδυλική στήλη.

Μάθετε περισσότερα για το πώς να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα για εσάς εδώ.

Δείτε τη μεγάλη συλλογή από χειροποίητα στρώματα ύπνου και μαξιλάρια άριστης ποιότητας της Delta Strom.