Πώς να διαλέξω στρώμα για το παιδί μου; Ο απόλυτος οδηγός

Η σημασία του ποιοτικού ύπνου στα παιδιά είναι τεράστια. Ένα παιδί, ανάλογα και με την ηλικία του, κοιμάται από 10 έως 15 ώρες και κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το σώμα ανακάμπτει από όλη την ημέρα αδιάκοπης κίνησης και ενέργειας. Η βαθιά ξεκούραση έχει σημαντικά οφέλη τόσο στην ψυχική και νοητική όσο και στη σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Έτσι, ακριβώς όπως έχουν ανάγκη οι ενήλικες ένα καλό στρώμα, για να υποστηρίζουν σωστά το σώμα τους και να ξεκουράζονται σωστά αποφεύγοντας τη κακή στάση και τους χρόνιους πόνους, το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά και τους εφήβους. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξετε, ώστε να διαλέξετε το πλέον κατάλληλο στρώμα για το σώμα του παιδιού σας που αναπτύσσεται συνεχώς;

Μέγεθος στρώματος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τσεκάρετε είναι το μέγεθος του παιδικού στρώματος, μιας και υπάρχουν διάφοροι τύποι κρεβατιών για παιδιά. Από την κούνια μέχρι το κρεβάτι για μεγαλύτερα παιδιά υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις σε αντίθεση με τα στρώματα ενηλίκων που έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις. Έτσι, ενδέχεται για ορισμένα κρεβάτια να πρέπει να αγοράσετε κάποιο προσαρμοσμένο μέγεθος, οπότε οι ακριβείς μετρήσεις πριν από οποιαδήποτε αγορά είναι απαραίτητες.

μεγεθος παιδικου στρωματος υπνου

Τύπος στρώματος

Το σημαντικότερο στάδιο στην αγορά κάθε στρώματος είναι να αποφασίσετε ποιος τύπος είναι ο πλέον κατάλληλος. Στα παιδικά στρώματα, οι επιλογές είναι κατά βάση τρεις και κάθε μία συνδέεται με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα:

  • Στρώματα με συνδεδεμένα ελατήρια: Τα στρώματα αυτά ανήκουν στην κατηγορία των σκληρών στρωμάτων και προτείνονται για τα παιδιά, καθώς προσφέρουν αυξημένη στήριξη στη συνεχώς αναπτυσσόμενη σπονδυλική τους στήλη. Παράλληλα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς είναι πιο ανθεκτικά και δεν καταστρέφονται με την απαιτητική χρήση που τους κάνουν τα παιδιά, όταν παίζουν ή πηδούν πάνω τους. Γι’ αυτό το λόγο, αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή.
  • Στρώματα με αφρώδη υλικά: Τα στρώματα με αφρώδη υλικά ανήκουν στην κατηγορία των ανατομικών στρωμάτων και είναι πολύ πιο μαλακά σε σχέση με τα στρώματα με ελατήρια. Συνεπώς είναι κατάλληλα για μωρά και νήπια, στα οποία η εντατική στήριξη του οστικού ιστού είναι κομβικής σημασίας. Τα μεγαλύτερα, όμως, παιδιά μπορεί να βολευτούν σε ένα τέτοιο χαλαρωτικό στρώμα που προσφέρει υψηλή άνεση, ειδικά αν κοιμούνται στο πλάι ή μπρούμυτα. Αν, πάντως, διαλέξετε στρώμα με αφρώδη υλικά, καλό είναι να προσέξετε να έχει υψηλή πυκνότητα.
  • Υβριδικά στρώματα: Τα υβριδικά στρώματα συνδυάζουν τα οφέλη των στρωμάτων με ελατήρια και αυτών με αφρώδη υλικά, οπότε είναι μια άριστη λύση για γονείς και παιδιά που δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποια από τις παραπάνω δύο κατηγορίες.

τυπος στρωματος υπνου

Άλλοι παράγοντες επιλογής

Εκτός από τα δύο αυτά βασικά κριτήρια, υπάρχουν και μερικοί ακόμα παράγοντες που καλό είναι να λάβετε υπόψη στην έρευνα αγοράς για παιδικά στρώματα:

  • Ανθεκτικότητα: Λόγω της σκληρής χρήσης που κάνουν τα παιδιά σε κάθε στρώμα, καλό είναι αυτό να έχει υψηλή ανθεκτικότητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με μεγάλη πυκνότητα υλικών και τη χρήση ανωστρώματος, αλλά γενικά είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα πιο σκληρά, ορθοπεδικά στρώματα είναι και τα πιο ανθεκτικά.
  • Υποαλλεργικές ιδιότητες: Πολλά παιδιά υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες, οπότε είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα στρώμα που είναι κατασκευασμένο από υποαλλεργικά υλικά και έχει αντιμικροβιακή προστασία.

Αδιάβροχη προστασία: Το να βρέξει ένα παιδί το στρώμα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Για τέτοιου είδους ατυχήματα, πολύ βολικό είναι ένα στρώμα με αδιάβροχο κάλυμμα, ενώ βέβαια απαραίτητο είναι το στρώμα να πλένεται.

Δείτε την συλλογή των παιδικών στρωμάτων