Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα κατά την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια αρκετά στρεσογόνο κατάσταση για τις μέλλουσες μαμάδες, επηρεάζοντας καταλυτικά το σώμα και το μυαλό τους. Ένας από τους κυριότερους τομείς, όπου μια έγκυος θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, είναι ο ύπνος. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα αλλά και το άγχος για την επερχόμενη μεγάλη αλλαγή έχουν ως αποτέλεσμα ο ύπνος μιας εγκύου να γίνεται δύσκολος ήδη από το πρώτο τρίμηνο.

Πώς να ξαπλώνω στην εγκυμοσύνη; Ποια είναι η πιο ασφαλής στάση ύπνου; Πώς να ανακουφίσω τους πόνους και να αποκτήσω μεγαλύτερη άνεση; Όλα αυτά είναι ερωτήσεις που είναι λογικό να έχει μια έγκυος που δυσκολεύεται να βολευτεί και να κοιμηθεί.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτό. Βελτιώνοντας τις συνήθειές σας αλλά και το περιβάλλον, όπου κοιμάστε, θα μπορέσετε να απολαμβάνετε συχνότερα έναν ποιοτικό ύπνο, ο οποίος φυσικά θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο και στη συνολική ποιότητα της ζωής σας.

Ας δούμε παρακάτω πώς πρέπει να κοιμάται μια έγκυος γυναίκα και τι μπορεί να τη βοηθήσει να κοιμάται καλύτερα.

Τα συχνότερα προβλήματα στον ύπνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Άβολη στάση σώματος: Η κοιλιά που μεγαλώνει και το στήθος που πονάει λόγω των αυξημένων επιπέδων προγεστερόνης και οιστρογόνων κάνει τη γυναίκα να μη μπορεί να βολευτεί σε καμία θέση ύπνου στην εγκυμοσύνη.
  • Συχνές κράμπες: Οι επώδυνες κράμπες στα πόδια είναι συνήθεις κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης.
  • Έντονο αίσθημα ζέστης: Οι εξάψεις συμβαίνουν ακόμα και σε μια δροσερή κρεβατοκάμαρα λόγω των έντονων ορμονικών διακυμάνσεων.
  • Πόνος στην πλάτη: Ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της κύησης ο πόνος στην πλάτη λόγω του βάρους του εμβρύου είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα που δημιουργεί προβλήματα τόσο μέσα στην ημέρα όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ιδανική στάση ύπνου

Η εμβρυική στάση είναι η πιο άνετη θέση ύπνου για τις εγκύους αλλά και η πιο ασφαλής για το έμβρυο, καθώς κανένα όργανο δεν πιέζει τη μήτρα και η κυκλοφορία  του αίματος είναι επαρκής. Αντίστοιχη ιδανική στάση ύπνου στην εγκυμοσύνη είναι στο πλάι, δηλαδή ίδια με την εμβρυική στάση, αλλά χωρίς τα πόδια να είναι λυγισμένα και μαζεμένα προς το στήθος, όπως στη δεύτερη.

Αντίθετα, αν κοιμάστε ανάσκελα, πιθανότατα ο γυναικολόγος σας θα σας συστήσει να μειώσετε κατά πολύ αυτή τη θέση. Ο ύπνος ανάσκελα στην εγκυμοσύνη έχει το πρόβλημα ότι το βάρος της μήτρας πιέζει την αρτηρία που συνδέεται με τον πλακούντα και μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος.

Μπρούμυτα είναι, επίσης, άβολο και μη ασφαλές να κοιμάστε, εκτός αν έχετε το ειδικό μαξιλάρι εγκυμοσύνης, το οποίο μέχρι να μεγαλώσει πολύ η κοιλιά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Το κατάλληλο στρώμα

Ένα καλό στρώμα με τις σωστές προϋποθέσεις μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά στα προβλήματα που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, ένα ανατομικό στρώμα μεσαίας σκληρότητας με latex ή memory foam είναι η καλύτερη επιλογή για πολλούς λόγους:

  • Προσφέρει ικανοποιητική στήριξη στη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα στην πλάγια στάση ύπνου. Ένα πιο σκληρό στρώμα είναι σωστό, αν κοιμάστε ανάσκελα, όμως για την εμβρυική στάση θα ασκεί υπερβολική πίεση στους γοφούς και τη μέση.
  • Δεν βουλιάζει, όπως ένα μαλακό στρώμα, οπότε είναι εύκολο για την έγκυο να σηκωθεί με άνεση.
  • Παρέχει απομόνωση κίνησης, ώστε να μην ενοχλείται από τις συχνές κινήσεις της εγκύου ο σύντροφός της.
  • Είναι φτιαγμένο με δροσερά υλικά, ώστε να επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα και να παρέχει ανακούφιση από τις εξάψεις.

Tip: Αν έχετε ήδη ένα στρώμα που δεν είναι κατάλληλο για την εγκυμοσύνη, για παράδειγμα επειδή είναι με συνδεδεμένα ελατήρια και είναι πολύ σκληρό, μπορείτε να προσθέσετε ένα κατάλληλο ανώστρωμα με memory foam, για να επιτύχετε την επιθυμητή αίσθηση χωρίς να αγοράσετε καινούριο στρώμα.

Συμβουλές για άνετο ύπνο

μαξιλαρι εγκυμοσυνης

Πέρα από ένα καλό στρώμα, μπορούν να σας βοηθήσουν και τα παρακάτω:

  • Το μαξιλάρι εγκυμοσύνης, όταν κοιμάστε στο πλάι, προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τους πόνους και τη δυσφορία.
  • Οι μεσημεριανοί ύπνοι είναι αναπόφευκτοι λόγω της υπνηλίας της εγκυμοσύνης, όμως καλό είναι να τους περιορίζετε μέχρι τις 4 το απόγευμα. Επίσης, είναι σημαντικό, για να μειώσετε τις αϋπνίες, να ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου καθημερινά.
  • Καλό είναι να αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα το βράδυ, καθώς και οτιδήποτε καυτερό και τηγανητό. Έτσι, δεν θα έχετε καούρες και αίσθημα καύσου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Ασκήσεις χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και η yoga, είναι ιδανικές, για να αποφορτιστεί το σώμα και το μυαλό πριν πέσετε για ύπνο.
  • Αποφύγετε τη ζάχαρη και την καφεΐνη μετά τις 3 το μεσημέρι.
  • Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι αρκετά δροσερό και σκοτεινό.
  • Ακούστε χαλαρωτική μουσική ή λευκούς ήχους, για να σας πάρει ευκολότερα ο ύπνος.

Δείτε ανατομικά στρώματα από τη Delta Strom άριστης ποιότητας με μέτρια σκληρότητα και φυσικά υλικά που προσφέρουν στην έγκυο το ιδανικό περιβάλλον για άνετο και ασφαλή ύπνο.