Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον ύπνο

«Ας πιούμε ένα ποτό για να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε» είναι μια φράση που όλοι μας την έχουμε πει σε κάποια φάση. Και αυτό επειδή υπάρχει ο μύθος ότι το αλκοόλ βοηθάει στον ύπνο, αφού μας ηρεμεί και διώχνει την υπερένταση.

Ωστόσο, το αλκοόλ λειτουργεί με έναν πολύ πιο περίπλοκο τρόπο στον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Να καταστρέφει την ποιότητα του ύπνου μας.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω ποια είναι ακριβώς η σχέση του αλκοόλ με τον ύπνο, πότε πρέπει να το αποφεύγουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για καλύτερο ύπνο αντί να πιούμε ένα ποτηράκι.

Αλκοόλ και ύπνος

Αλκοόλ και ύπνος

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αν πιούν μπύρα, κρασί ή ακόμα και σκληρό αλκοόλ νιώθουν γρήγορα ότι νυστάζουν και καταφέρνουν να κοιμηθούν αμέσως, μόλις πέσουν στο κρεβάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ έχει ηρεμιστική δράση, οπότε όντως μας χαλαρώνει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν διαρκεί όλο το βράδυ.

Τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αλκοόλ που προκαλούν κακή ποιότητα ύπνου. Το πρώτο είναι ότι, ακριβώς επειδή το αλκοόλ λειτουργεί ηρεμιστικά, καταστέλλει το νευρικό σύστημα και πέφτουμε αμέσως σε βαθύ ύπνο. Αυτό μπορεί να ακούγεται ωραίο, όμως δεν είναι και τόσο.

Διότι αυτή η απότομη εναλλαγή από την ξύπνια κατάσταση στον ύπνο έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να μην περνάει από τα στάδια του ύπνου που είναι απαραίτητα για την ξεκούρασή του. Το σώμα δεν προλαβαίνει να χαλαρώσει, να περάσει λίγο χρόνο στον ελαφρύ ύπνο και ύστερα να καταλήξει στον βαθύ. Και το κυριότερο; Περνάει σημαντικά λιγότερο ή και καθόλου χρόνο στο στάδιο που ονομάζεται REM, με αποτέλεσμα η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του ύπνου να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του αλκοόλ είναι ότι απορροφάται αργά. Έτσι, τις πρώτες ώρες το σώμα είναι απασχολημένο να μεταβολίσει το αλκοόλ, του οποίου τα επίπεδα είναι υψηλά στο αίμα. Όμως, ύστερα πέφτουν απότομα, με αποτέλεσμα η ηρεμιστική του δράση να τελειώνει. Αυτός είναι και ο λόγος που από κάποια ώρα και μετά μέσα στο βράδυ ξυπνάμε συνεχώς ή δεν μπορούμε να ξανακοιμηθούμε.

Τρίτον, το αλκοόλ αυξάνει τα περιστατικά και τη σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας. Η υπνική άπνοια εκδηλώνεται με ροχαλητό, είναι όμως κάτι πολύ πιο σοβαρό από έναν ενοχλητικό θόρυβο, αφού υποδηλώνει ότι το άτομο εμποδίζεται να αναπνεύσει. Ως εκ τούτου ξυπνάει συνεχώς μέσα στο βράδυ και την επόμενη μέρα νιώθει εξαιρετικά κουρασμένος. Η υπνική άπνοια, βέβαια, έχει και πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις, όπως αύξηση της πιθανότητας για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Με τι να αντικαταστήσουμε το αλκοόλ

ροφηματα πριν τον υπνο

Πολλοί άνθρωποι, πάντως, έχουν συνδέσει το αλκοόλ με τη βραδινή τους ρουτίνα και αυτό πράγματι τους βοηθάει να χαλαρώνουν. Υπάρχουν, όμως, και άλλα ροφήματα που μπορείτε να πιείτε, καθώς και άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε, ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να προετοιμαστεί για ύπνο.

Τα ροφήματα χαμομηλιού, μέντας και βαλεριάνας είναι ιδανικά, για να ηρεμήσετε και να καταπολεμήσετε τη νευρικότητα, ενώ και το ζεστό γάλα βοηθάει στην αύξηση της παραγωγής της μελατονίνης.

Το ζεστό μπάνιο, ο διαλογισμός, το μασάζ και η γιόγκα είναι επίσης εξαιρετικές δραστηριότητες, για να βοηθήσετε με φυσικό τρόπο τον οργανισμό σας να αποβάλει την ένταση και να απολαύσει τα οφέλη του ευεργετικού ύπνου.

 

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε και τις κατάλληλες συνθήκες, για να κοιμηθείτε καλά. Εκτός από μια ρουτίνα χαλάρωσης, θα πρέπει να φροντίζετε και για την ευεξία του σώματός σας έχοντας το σωστό στρώμα που θα στηρίζει την σπονδυλική στήλη και τον αυχένα, βοηθώντας σας να νιώθετε άνετα καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου.

Δείτε τη μεγάλη συλλογή από χειροποίητα στρώματα ύπνου άριστης ποιότητας της Delta Strom.