Πώς το μπλε φως της οθόνης επηρεάζει το σώμα και τον ύπνο μας

Αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που κάνουμε όλοι πριν κοιμηθούμε. Περνάμε πολλή ώρα με το κινητό στο χέρι ή χαζεύοντας μια ταινία στην τηλεόραση, το laptop ή το tablet. Μπορεί να νιώθουμε ότι μας χαλαρώνει, είναι όμως έτσι; Πόσοι από εμάς μετά από έναν μαραθώνιο μπροστά στην οθόνη έχουμε κοιμηθεί καλά;

Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική από την σκέψη ότι το να χαζεύουμε στο κινητό θα μας χαλαρώσει, για να κοιμηθούμε καλύτερα. Οι οθόνες εκλύουν το λεγόμενο μπλε φως, το οποίο ευθύνεται για τη δυσκολία μας να κοιμηθούμε έπειτα, τον ανήσυχο ύπνο και την αίσθηση το επόμενο πρωί ότι δεν έχουμε ξεκουραστεί.

Τι είναι το μπλε φως;

μπλε φως

Το φως αποτελείται από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η οποία είναι μια μορφή ενέργειας που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Τα μάτια μας ερμηνεύουν τα χρώματα του φωτός με βάση την ποσότητα ενέργειας που περιέχουν.

Το μπλε φως είναι ένα τμήμα του ορατού φάσματος του φωτός που επιδρά σημαντικά στα επίπεδα εγρήγορσης, παραγωγής ορμονών αλλά και στον ύπνο. Ουσιαστικά, αυτός ο τύπος φωτός κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτά που θέλουμε και αντί να μας νυστάξει μας ξυπνάει και μας προκαλεί υπερδιέγερση, σύμφωνα με μία έρευνα του Harvard

Πώς το μπλε φως επηρεάζει τον ύπνο μας;

μπλε φως αυπνία

Το σώμα μας είναι ρυθμισμένο σε κύκλους των 24 ωρών, αυτό που πολλοί αποκαλούμε βιολογικό ρολόι και επιστημονικά ονομάζεται κιρκαδιανός ρυθμός. Το φως είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που ρυθμίζει τον κιρκαδιανό ρυθμό, ώστε να ξυπνήσει το σώμα, ενώ το σκοτάδι κάνει το αντίθετο. Ουσιαστικά, το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι είναι ρυθμισμένο, ώστε να ξυπνάει με την ανατολή και να κοιμάται με τη δύση του ηλίου.

Με την έλευση του τεχνητού φωτός, οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυξανόμενες ποσότητες φωτός πριν από τον ύπνο. Και ενώ όλοι οι τύποι φωτός μπορούν να επηρεάσουν τον κιρκαδιανό ρυθμό, το μπλε φως έχει τη μεγαλύτερη επίδραση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τη μεγαλύτερη ποσότητα μπλε φωτός τη λαμβάνει το σώμα μας από τον ήλιο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της μέρας συμβάλλει στην ενέργεια, την αυξημένη συγκέντρωση και την εγρήγορση.

Αυτό συμβαίνει επειδή το μπλε φως καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, η οποία είναι η ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε υπνηλία. Ενώ αυτό είναι κάτι πολύ επιβοηθητικό κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι ό,τι χειρότερο τη νύχτα όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε. Η έκθεση σε μπλε φως λίγη ώρα πριν τον ύπνο μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό μας, ο οποίος δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε, αλλά μας γεμίζει ενέργεια.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του μπλε φωτός;

μπλε φως κρεβατι

Ο πιο απλός τρόπος είναι φυσικά να περιορίσουμε ή να εξαλείψουμε την ενασχόλησή μας με οθόνη οποιουδήποτε είδους 2-3 ώρες πριν τον ύπνο. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, το διάβασμα ενός βιβλίου ή ο διαλογισμός είναι δραστηριότητες που βοηθούν πολύ περισσότερο να ηρεμήσουμε ψυχικά και σωματικά και να απολαύσουμε έναν ποιοτικό ύπνο.

Αν, πάντως, δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τις αγαπημένες σας συσκευές, τότε υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την ποσότητα του μπλε φωτός που λαμβάνετε. Υπάρχουν ειδικά γυαλιά που προστατεύουν από αυτό, ενώ και διάφορες εφαρμογές για smartphones και tablets μειώνουν την ακτινοβολία της οθόνης.

 

Η αποχή από το μπλε φως σε συνδυασμό με ένα σκοτεινό υπνοδωμάτιο στην κατάλληλη θερμοκρασία και ένα ποιοτικό στρώμα που στηρίζει και αγκαλιάζει αρμονικά το σώμα είναι οι βασικότεροι παράγοντες για έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο που θα συνοδευτεί από μια χαρούμενη και γεμάτη ενέργεια μέρα! Δείτε όλα τα στρώματα ύπνου της Delta Strom εδώ.