Στρώμα με υγρασία; Πώς να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Ένα στρώμα που μυρίζει υγρασία δεν είναι απλώς ενοχλητικό. Είναι ένας πραγματικός κίνδυνος για την υγεία. Και αυτό διότι η υγρασία αποτελεί ιδανική συνθήκη για την ανάπτυξη μικροβίων, ακάρεων ή ακόμα και μούχλας. Επιπλέον, η συσσωρευμένη υγρασία καταστρέφει λίγο λίγο το στρώμα, μειώνοντας την υποστήριξη που αυτό παρέχει καθώς και τη διάρκεια ζωής του.

Έτσι, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε τυχόν υγρασία να φύγει άμεσα από το στρώμα και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην επανεμφανιστεί. Ας δούμε παρακάτω πώς ακριβώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό.

Γιατί μυρίζει το στρώμα και μαζεύει υγρασία;

Η υγρασία στο στρώμα είναι αποτέλεσμα της υγρασίας στο περιβάλλον αλλά και στο σώμα μας. Κάθε βράδυ το σώμα μας εκκρίνει πολλά λίτρα ιδρώτα, ο οποίος συγκεντρώνεται στις κατώτερες στοιβάδες του στρώματος, από όπου είναι δύσκολο να φύγει. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας είναι επίσης φορείς υγρασίας που τρυπώνει στο στρώμα.

Παράλληλα, τα φυσικά υλικά του στρώματος, όπως το latex και ο κοκοφοίνικας, αλλά και τα αφρώδη υλικά, απορροφούν την υγρασία σε μεγάλο βαθμό, οπότε χρειάζονται επιπλέον προσοχή.

Πώς θα διώξω την υγρασία από το στρώμα;

Υπάρχουν ορισμένα εύκολα βήματα που καλό είναι να κάνετε συχνά, έτσι ώστε να μη συσσωρευτεί υγρασία στο στρώμα και αυτή που τυχόν υπάρχει να αντιμετωπιστεί άμεσα:

  • Αερίζετε κάθε μέρα καλά το υπνοδωμάτιο. Αυτό πρέπει να γίνεται προτού στρώσετε το κρεβάτι, ώστε να απομακρύνεται η υγρασία από τα σεντόνια και το στρώμα.
  • Ει δυνατόν, τοποθετήστε το κρεβάτι κοντά σε ηλιόλουστο σημείο, ώστε στην καθημερινή αυτή ρουτίνα να χτυπάει το στρώμα ο ήλιος.
  • Κάθε 1-2 μήνες βγάζετε το στρώμα έξω στο μπαλκόνι, για να αεριστεί. Ο αέρας και ο ήλιος είναι οι χειρότεροι εχθροί της υγρασίας και των ακάρεων.
  • Κάθε 2 μήνες καλό είναι να γυρίζετε το στρώμα από την άλλη πλευρά, ώστε να μένει στεγνό από όλες τις πλευρές.
  • Αν υπάρχει πολλή υγρασία στο περιβάλλον, καλό είναι να προσθέσετε αφυγραντήρα στον χώρο.
  • Τοποθετήστε ανώστρωμα πάνω από το στρώμα. Το ανώστρωμα θα κρατήσει την περισσότερη ποσότητα υγρασίας από το σώμα και δεν θα την αφήσει να καταλήξει στο στρώμα. Επιπλέον, έχει το πλεονέκτημα ότι μεταφέρεται πολύ πιο εύκολα, οπότε ο καθαρισμός και ο αερισμός του είναι ευκολότερος.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον πέσει νερό ή κάποιο άλλο υγρό στο στρώμα, η υγρασία θα πρέπει να απομακρύνεται αμέσως με στέγνωμα του στρώματος. Διαφορετικά, θα εισχωρήσει βαθιά στις ίνες του και μετά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθεί, δημιουργώντας εστία μικροβίων και πιθανώς μούχλα.