Τα πιο απλά και αποτελεσματικά tips για καλύτερο ύπνο

Ψάχνετε tips για καλύτερο ύπνο; Σας καταλαβαίνουμε! Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η καλή ποιότητα ύπνου μπορεί να βελτιώσει σε τεράστιο βαθμό τη ζωή μας. Η επαρκής ξεκούραση του σώματος και του μυαλού μας κάνει πιο χαρούμενους και πιο δημιουργικούς. Αντίθετα, όταν για καιρό δεν κοιμόμαστε καλά, γινόμαστε ευερέθιστοι, δεν αποδίδουμε στην εργασία μας και κινδυνεύουμε περισσότερο να εμφανίσουμε κατάθλιψη, αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το πρόβλημα είναι ότι ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι κοιμούνται πλέον καλά. Οι φρενήρεις ρυθμοί ζωής και το υπερβάλλον στρες έχουν άμεσο αντίκτυπο στον ύπνο μας. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν πολλές ώρες, καθώς το βράδυ δεν τους παίρνει ο ύπνος ή το πρωί ξυπνούν από νωρίς. Άλλοι άνθρωποι κοιμούνται πολύ ελαφρά ή υποφέρουν από διακεκομμένο ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς μπορούμε να κοιμόμαστε καλύτερα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να απολαύσουμε την ευεξία που μας δίνει ο καλός ύπνος; Η απάντηση είναι ότι φυσικά και μπορούμε να κάνουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να χαλαρώσει με μερικές κινήσεις που έχει αποδειχτεί ότι λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά και παράλληλα να του δώσουμε τη δυνατότητα να μείνει χαλαρός καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Η ρουτίνα του ύπνου και φυσικά το ποιοτικό στρώμα ανάλογα με τις ανάγκες μας παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Ας δούμε στη συνέχεια πώς μπορούμε από σήμερα κιόλας να κοιμόμαστε καλύτερα και να δίνουμε στον εαυτό μας την ξεκούραση που χρειάζεται.

Ασκηθείτε μέσα στη μέρα για να κουραστεί το σώμα

γυναίκα κρατάει μπουκάλι με νερό μετά από γυμναστική

Μπορεί να σας ακούγεται οξύμωρο, σκεπτόμενοι ότι ήδη είστε πολύ κουρασμένοι. Όμως, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να κουράζεται και το σώμα και όχι μόνο το μυαλό για έναν καλό ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι η ελαφριά άσκηση σε καθημερινό επίπεδο θα βοηθήσει το σώμα να αποβάλλει το άγχος και να ετοιμαστεί για τον ύπνο το βράδυ.

Ακόμα και μισή ώρα περπάτημα είναι ευεργετική. Η άσκηση καλό είναι να γίνεται έξω, καθώς η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σας βοηθάει να αποκοιμηθείτε γρηγορότερα το βράδυ.

Αυτό συμβαίνει επειδή έτσι ρυθμίζεται καλύτερα ο κιρκαδιανός ρυθμός, αφού το σώμα αντιλαμβάνεται καλύτερα πότε είναι μέρα και πότε νύχτα. Έτσι, όταν θα βρίσκεται σε κατάσταση σκοταδιού ο εγκέφαλος θα δίνει εντολή για έκκριση μελατονίνης, ώστε να κοιμάστε ευκολότερα και καλύτερα.

Προετοιμαστείτε σωστά το βράδυ

γυναίκα στρώνει το κρεβάτι

Η προετοιμασία που κάνουμε πριν κοιμηθούμε είναι κομβικής σημασίας για να μας πάρει ο ύπνος και να κοιμηθούμε καλύτερα. Τι πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγετε το βράδυ; Τα σωστότερα tips για καλύτερο ύπνο που αφορούν τις συνήθειες μας το απόγευμα και το βράδυ είναι τα εξής.

Αποφύγετε τις οθόνες

Μία από τις χειρότερες κινήσεις, αν υποφέρετε από αϋπνίες, είναι να βάλετε τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο. Είναι πάρα πολλά τα άτομα που αποκοιμιούνται βλέποντας τηλεόραση ή χαζεύοντας μια σειρά στον υπολογιστή. Πολλοί, μάλιστα, νιώθουν ότι η οθόνη τους κρατάει συντροφιά. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ταυτόχρονα δεν τους επιτρέπει να κοιμηθούν βαθιά. Το μπλε φως της οθόνης ξεγελάει το σώμα και αυτό νομίζει ότι είναι ακόμα πρωί, με αποτέλεσμα να μην εκκρίνει μελατονίνη, την ουσία που βοηθάει στον ύπνο.

Αν δεν μπορείτε με τίποτα να αφήσετε το laptop ή το smartphone σας στην άκρη, τότε υπάρχουν ειδικά γυαλιά αλλά και εφαρμογές που μπλοκάρουν το μπλε φως της οθόνης. 

Απολαύστε χαλαρωτικές δραστηριότητες

Άλλες δραστηριότητες, πέρα από την τηλεόραση και το κινητό, όπως ένα χαλαρωτικό μπάνιο, λίγα λεπτά διαλογισμού ή το διάβασμα ενός βιβλίου, βοηθούν πολύ περισσότερο στη χαλάρωση του νου και του σώματος.

Μπορείτε να αφιερώσετε σε αυτές τις δραστηριότητες 5 λεπτά το βράδυ και να τους δώσετε την ευκαιρία να είναι το τελευταίο πράγμα που κάνετε, πριν πέσετε για ύπνο.

Φαγητό και ποτό πριν τον ύπνο

Μια άλλη προετοιμασία αφορά τι καταναλώνετε πριν τον ύπνο. Συγκεκριμένα, καλό είναι να έχετε υπόψη τα ακόλουθα:

  • Αποφύγετε το αλκοόλ: Το αλκοόλ μπλοκάρει τη μελατονίνη και προκαλεί διακεκομμένο ύπνο. Οπότε μπορεί να νιώθετε ότι σας χαλαρώνει, όμως στην πραγματικότητα δεν αφήνει το σώμα να μπει στη φάση του βαθύ ύπνου.
  • Προτιμήστε χαλαρωτικά ροφήματα: Ένα αφέψημα βαλεριάνας ή χαμομηλιού είναι ιδανικό, για να χαλαρώσετε, ενώ βεβαίως βοηθάει και η λήψη συμπληρώματος μελατονίνης περίπου μισή ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.
  • Καφεΐνη μέχρι το μεσημέρι: Ιδανικά θα πρέπει να πίνετε τον τελευταίο καφέ σας το αργότερο μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
  • Ελαφριά γεύματα: Πριν κοιμηθείτε, καλό είναι να τρώτε ελαφριά γεύματα και να αποφεύγετε κανονικό φαγητό που βαραίνει και προκαλεί ανήσυχο ύπνο. 

Δημιουργήστε το ιδανικό περιβάλλον ύπνου

Ποιο είναι το ιδανικό περιβάλλον για να κοιμόμαστε; Σίγουρα ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο. Αν αποσπάστε από ενοχλητικούς θορύβους (π.χ. το ροχαλητό του συντρόφου ή φασαρία από τον δρόμο), μπορείτε να δοκιμάσετε να κοιμάστε ακούγοντας χαλαρωτική μουσική ή κάποιον ήχο που βοηθάει στον βαθύ ύπνο (π.χ. ήχο βροχής ή λευκούς ήχους).

Ωστόσο, δεν αρκεί αυτό. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η θερμοκρασία στην οποία κοιμόμαστε. Όμως, ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για ύπνο το χειμώνα; Για να κοιμόμαστε χωρίς να ζεσταινόμαστε ούτε να κρυώνουμε, θα πρέπει η θερμοκρασία της κρεβατοκάμαρας να είναι μεταξύ 16 και 20 βαθμών Κελσίου.

Διατηρήστε πρόγραμμα στον ύπνο σας

ξυπνητήρι χτυπάει και γυναίκα το κλείνει

Μία από τις πιο χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της αϋπνίας είναι να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα για τον ύπνο σας. Το να ξαπλώνετε κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα και να έχετε την ίδια ρουτίνα πριν τον ύπνο, βοηθάει το σώμα να χαλαρώσει και να γνωρίζει ακριβώς τι ακολουθεί.

Επενδύστε σε καλό στρώμα και μαξιλάρι

Ακόμα και αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω, αν το σώμα σας δεν βολεύεται στο κρεβάτι, τότε θα είναι αδύνατο να ξεκουραστείτε. Ακόμα και αν καταφέρετε να κοιμηθείτε βαθιά, θα ξυπνάτε με πόνους στην πλάτη και τον αυχένα, προκαλώντας σταδιακά σημαντική επιβάρυνση στο σώμα σας.

Καλό στρώμα σημαίνει αυτό που στηρίζει επαρκώς την σπονδυλική σας στήλη χωρίς να ασκεί δυσανάλογη πίεση στις αρθρώσεις και τη μέση. Επιπλέον, ένα μαξιλάρι με αντίστοιχα χαρακτηριστικά θα προσφέρει ανακούφιση στον αυχένα και θα συμβάλλει και αυτό στη χαλάρωση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

Μάθετε περισσότερα για το πώς να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα για τη μεση σας.


Δείτε τη μεγάλη συλλογή από χειροποίητα στρώματα άριστης ποιότητας της Delta Strom εδώ.