Ύπνος και στρες: Πώς να μειώσετε τη νυχτερινή νευρικότητα

Είναι ένα σενάριο που έχει γίνει πραγματικότητα σε όλους μας κάποια στιγμή. Αισθανόμαστε όλη τη μέρα κουρασμένοι, αλλά όταν πέφτουμε στο κρεβάτι μας πιάνει υπερένταση, περνούν χιλιάδες σκέψεις από το μυαλό μας και τελικά δεν κοιμόμαστε καθόλου καλά. Η νυχτερινή νευρικότητα είναι αποτέλεσμα της συσσωρευμένης έντασης όλη τη μέρα και αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες για κακό ύπνο και ό,τι αυτός συνεπάγεται για την αποδοτικότητα, τη διάθεση και την υγεία μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς αυτό το νυχτερινό στρες επηρεάζει την ικανότητά μας να κοιμόμαστε βαθιά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το μειώσουμε με τις κατάλληλες κινήσεις.

Τι είναι η νυχτερινή νευρικότητα;

υπνος στρες

Η νυχτερινή νευρικότητα είναι ένας φαύλος κύκλος στρες και αϋπνίας που επηρεάζει περιστασιακά όλους τους ανθρώπους, όμως αποτελεί πρόβλημα όταν γίνεται συχνά. Το κλασικό μοτίβο είναι ότι πέφτουμε στο κρεβάτι και μας κατακλύζουν διάφορες σκέψεις που σχετίζονται με τις καθημερινές υποχρεώσεις ή ακόμα και πιο σοβαρά θέματα.

Αυτές οι σκέψεις και η υπερένταση δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε και στη συνέχεια μας πιάνει άγχος, επειδή η ώρα περνάει και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ηρεμήσουμε και να μας πάρει ο ύπνος. Το αποτέλεσμα είναι να κοιμόμαστε τελικά λίγες ώρες, να κάνουμε κακή ποιότητα ύπνου και να νιώθουμε μονίμως κουρασμένοι.

Η έλλειψη συγκέντρωσης μέσα στη μέρα, η ευερεθιστότητα, οι εφιάλτες, η πιθανότητα κατάθλιψης και μακροχρόνια προβλήματα υγείας είναι άμεσες συνέπειες αυτής της κατάστασης, η οποία όμως με μια συγκεκριμένη αλληλουχία βημάτων μπορεί να ξεπεραστεί.

Πώς να ξεπεράσετε τη νευρικότητα στον ύπνο

  • Δώστε χρόνο στο σώμα και το μυαλό να ηρεμήσει: Αν λίγη ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι ασχολείστε με κάποια δραστηριότητα που απαιτεί ενέργεια και υψηλή συγκέντρωση, τότε είναι δύσκολο ο οργανισμός σας να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί για ύπνο. Η δουλειά μέχρι αργά το βράδυ, η γυμναστική, η δυνατή μουσική και η τηλεόραση είναι δραστηριότητες που πρέπει να σταματούν τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.
  • Χαλαρωτικές ενέργειες πριν τον ύπνο: Αυτό το δίωρο πριν τον ύπνο, καλό είναι να το γεμίσετε με δραστηριότητες που χαλαρώνουν το σώμα και το μυαλό. Τέτοιες είναι η ήρεμη μουσική, ο διαλογισμός και η γιόγκα, το διάβασμα ενός βιβλίου ή ένα ζεστό μπάνιο.
  • Ασκηθείτε: Μπορεί να μην είναι καλό να γυρνάτε από το γυμναστήριο στις 11 το βράδυ, όμως η άσκηση κατά τη διάρκεια της μέρας είναι ό,τι πρέπει, για να κουράσετε το σώμα σας και να διώξετε την ένταση. Ακόμα καλύτερο είναι αν η άσκηση γίνεται σε εξωτερικό χώρο με το φως του ήλιου, καθώς η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία βοηθάει να αποκοιμηθείτε γρηγορότερα το βράδυ.
  • Σηκωθείτε από το κρεβάτι σε περίπτωση αϋπνίας: Αν έχει περάσει μισή ώρα και δεν σας έχει πάρει ο ύπνος, τότε σας προτείνουμε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Διαφορετικά, ο εγκέφαλος συνδυάζει την αϋπνία με τον χώρο της κρεβατοκάμαρας και αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Καλό είναι, λοιπόν, να σηκωθείτε και να περπατήσετε λίγο στο σπίτι, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε μουσική. Αυτό θα σας βοηθήσει ύστερα να αποκοιμηθείτε ευκολότερα.
  • Αποκτήστε ένα κρεβάτι που σας βολεύει: Δηλαδή ένα στρώμα που ταιριάζει στον σωματότυπό σας και στον τρόπο που κοιμάστε και σας προσφέρει το επίπεδο σκληρότητας που σας βοηθάει να νιώσετε άνετα, μόλις πέφτετε στο κρεβάτι. Αν το στρώμα είναι πολύ σκληρό για εσάς και δεν βολεύεστε ή πολύ μαλακό και βουλιάζετε μέσα σε αυτό, τότε θα δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή θα ξυπνάτε με πόνους στην πλάτη. Είναι, επίσης, σημαντικό και το μαξιλάρι, το οποίο πρέπει να στηρίζει τον αυχένα και να ευθυγραμμίζει την σπονδυλική στήλη.

Μάθετε περισσότερα για το πώς να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα για εσάς εδώ.

Δείτε τη μεγάλη συλλογή από χειροποίητα στρώματα ύπνου και μαξιλάρια άριστης ποιότητας της Delta Strom