Γιατί κιτρινίζει το στρώμα; Αίτια και τρόποι αποφυγής

Το γιατί κιτρινίζει το στρώμα είναι ένα ερώτημα που μας έχει απασχολήσει όλους κάποια στιγμή. Πράγματι, η σκέψη του ύπνου σε ένα τέτοιο στρώμα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Ωστόσο, η εμφάνιση τέτοιων λεκέδων δεν αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, ούτε μόνιμο ζήτημα.

Ας δούμε μερικούς από τους λόγους που το στρώμα μπορεί να αποκτήσει μια πιο κιτρινωπή όψη, πότε αυτή είναι ασφαλής, αλλά και τι να προσέξετε για την αποφυγή του.

 

Γιατί κιτρινίζει το στρώμα;

κιτρινο στρωμα υπνου

Η γήρανση του στρώματος δεν αποτελεί τη βασική αιτία. Ορισμένες από αυτές αποτελούν φυσικούς ή περισσότερο τεχνητούς παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται:

 

  • Γήρανση στρώματος: Κι όμως, ακόμη και το στρώμα μεγαλώνει. Σε αυτή την περίπτωση, η εμφάνιση δυσχρωμίας αποτελεί αποτέλεσμα οξείδωσης των υλικών του. Αν και σε αυτή την περίπτωση η κίτρινη απόχρωση δεν είναι επιβλαβής, επηρεάζει την εμφάνιση του κρεβατιού. Η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μειώνει την πιθανή εμφάνιση κηλίδων.
  • Λεκέδες από φαγητά και ποτά: Σε περίπτωση που πέσει φαγητό ή κάποιο ποτό τη στιγμή που απολαμβάνουμε ένα γεύμα στο κρεβάτι, ιδιαίτερα αν δεν καθαριστεί αμέσως, “ποτίζει” στο στρώμα και του προσδίδει μια κίτρινη απόχρωση. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, υπάρχουν αρκετές συμβουλές για τον αποτελεσματικό καθαρισμό των λεκέδων.
  • Ιδρώτας: Ο ιδρώτας κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος. Η απορρόφηση του ιδρώτα από το στρώμα στον μεγαλύτερο βαθμό είναι αόρατη. Βέβαια, σε περίπτωση που δεν το παρατηρηθεί έγκαιρα, η υπενθύμιση θα πραγματοποιηθεί από το κρεβάτι σας με την την εμφάνιση κίτρινων λεκέδων, και πιθανή δυσάρεστη οσμή.
  • Ούρα ή εμετός: Η εμφάνιση των ούρων ή εμετού μπορεί να προέλθει είτε από κάποιο κατοικίδιο ζώο, είτε από παιδί. Εάν διαπιστωθεί αυτό, αποφύγετε να καθαρίσετε απλώς με νερό το στρώμα και να το αερίσετε. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε στο λεκέ ένα μείγμα από ξύδι και μαγειρική σόδα.
  • Μούχλα: Η μούχλα στο στρώμα αποτελεί αποτέλεσμα κακών πρακτικών υγιεινής, ή υγρασίας στο χώρο του υπνοδωματίου. Είναι ορατή μέσα από κίτρινες, ή πράσινες κηλίδες σε μια ή περισσότερες περιοχές του στρώματος. Ένας τρόπος για να την πρόληψη της δεν είναι άλλος παρά η διεξοδική απολύμανση του κρεβατιού.

 

Είναι ασφαλής ύπνος σε κιτρινισμένο στρώμα;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι μόνο θετική ή αρνητική. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η εμφάνιση αυτού του φαινομένου μπορεί να συμβεί φυσικά, με την πάροδο των ετών και της οξείδωσης του στρώματος. Βέβαια, αν  το στρώμα σας εμφανίσει δυσάρεστη οσμή, ίσως επηρεάσει την καλή ποιότητα του ύπνου.

Σε περίπτωση που είστε επιρρεπείς στην εμφάνιση αλλεργιών, ή παρατηρήσετε βήχα, φαγούρα στο σώμα ή τα μάτια, ή ακόμη και ανήσυχο ύπνο, ίσως αυτό αποτελεί σημάδι εμφάνισης της μούχλας στο στρώμα σας. Ακόμη, μπορεί να σηματοδοτεί και την ανάπτυξη βακτηρίων ή ακαρέων, που επηρεάζουν την καλή υγεία του οργανισμού, ή ενεργοποιούν τις αλλεργίες.

Φυσικά, για να μην κιτρινίζει το στρώμα δεν αρκεί μόνο ο καθαρισμός του. Η κατάλληλη φροντίδα συμβάλλει στην ποιοτική επιλογή συμβάλλει στην καλή υγεία και μεγάλη διάρκεια ζωής του στρώματος. Δείτε τη μεγάλη μας συλλογή από ανατομικά στρώματα, και αδιάβροχα προστατευτικά καλύμματα της Delta Strom.