5 δύσκολοι λεκέδες και πώς βγαίνουν από το στρώμα

Το στρώμα είναι αρκετά δύσκολο να καθαριστεί, καθώς ο λεκές τείνει να πηγαίνει προς το εσωτερικό του. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγουμε να βρέχουμε το στρώμα με άφθονο νερό, καθώς η υγρασία παραμένει στο βάθος του και είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα απομακρυνθεί, δημιουργώντας την κατάλληλη εστία για ακάρεα και μούχλα.

Ωστόσο, για τους κλασικούς δύσκολους λεκέδες υπάρχουν ορισμένα τρικ που μπορείτε να εφαρμόσετε, ώστε να τους αφαιρέσετε και να μην αφήσουν σημάδι πάνω στο στρώμα. Το βασικό μυστικό είναι να δράσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πριν ο λεκές στεγνώσει και εισχωρήσει βαθιά στις ίνες του στρώματος.

Αίμα

αιμα στρωμα υπνου

Αρχικά, απορροφήστε με χαρτί κουζίνας ή ένα στεγνό πανί όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα. Θα πρέπει να ταμπονάρετε το χαρτί και όχι να το τρίβετε, γιατί έτσι ο λεκές θα απλώσει. Στη συνέχεια, ταμπονάρετε τον λεκέ με μια πετσέτα που έχετε βουτήξει σε παγωμένο νερό, ώστε να παγώσετε και να σταθεροποιήσετε τον λεκέ.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο καθαριστικό που διασπά το αίμα. Ως φυσικό καθαριστικό προτείνεται το αλάτι, το οποίο στη συνέχεια θα τρίψετε με λίγο νερό, όμως δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικό. Πιο σίγουρη λύση είναι το απορρυπαντικό ρούχων ή το εξειδικευμένο καθαριστικό για αίμα. Το σημαντικό είναι να τρίψετε το λεκέ με μια βούρτσα από έξω προς τα μέσα, για να μην απλώσει.

Ούρα

Τα ούρα απαιτούν αρκετό νερό και αφρό, για να αφαιρεθούν αποτελεσματικά. Έτσι, αφού αφαιρέσετε την περισσότερη υγρασία με ένα στεγνό πανί, θα πρέπει να δημιουργήσετε αφρό με απορρυπαντικό ρούχων ή διάλυμα με ζεστό νερό και ξύδι. Έπειτα, απομακρύνετε την περίσσεια αφρού με μια πετσέτα και προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία. Αυτό μπορείτε να το κάνετε απλώνοντας μαγειρική σόδα πάνω στο σημείο, την οποία θα αφήσετε για 2-3 ώρες, ώστε να ρουφήξει την υγρασία. Μετά, απλώς θα την τραβήξετε με τη σκούπα.

Εμετός

 

Στον λεκέ από εμετό ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τα ούρα. Αν η μυρωδιά επιμένει μετά τον καθαρισμό, ψεκάστε ξανά με λευκό ξύδι και απλώστε άφθονη ποσότητα μαγειρικής σόδας. Μετά από δύο τρεις φορές εφαρμογής της διαδικασίας, η μυρωδιά αλλά και τα ίχνη λεκέ θα απομακρυνθούν εντελώς.

Κρασί ή καφές

Αν συνηθίζετε να απολαμβάνετε ένα ποτηράκι κρασί ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, τότε το πιο πιθανό είναι ότι σας έχει συμβεί να σας πέσει και να καταλήξει στα σεντόνια και το στρώμα. Το ίδιο μπορεί να γίνει αν συνηθίζετε να παίρνετε πρωινό στο κρεβάτι. Αν συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα, το πρώτο βήμα είναι, όπως σε όλους τους λεκέδες, να ταμπονάρετε το σημείο με στεγνό απορροφητικό χαρτί, ώστε να τραβήξει τον περισσότερο.

Έπειτα, εφαρμόστε μαγειρική σόδα και άφθονο αλάτι, το οποίο θα τρίψετε με μια βούρτσα και λίγο χλιαρό νερό, πάντα από έξω προς τα μέσα. Τα δύο αυτά φυσικά υλικά θα ρουφήξουν την περισσότερη ποσότητα από τον λεκέ. Ύστερα, τρίψτε το σημείο με ένα διάλυμα απορρυπαντικού πιάτων και οξυζενέ και αφήστε το να στεγνώσει.

Μούχλα

Η μούχλα δημιουργείται από την υγρασία που καταλήγει στο στρώμα λόγω του ιδρώτα, λεκέδων όπως αίμα και ούρα αλλά και του καθαρισμού του στρώματος με ατμό. Η καλύτερη λύση με τη μούχλα είναι η πρόληψη, δηλαδή το να αερίζετε καλά σε καθημερινή βάση το υπνοδωμάτιο, να βλέπει το στρώμα ο ήλιος, αλλά και να το βγάζετε μία φορά ανά 2-3 μήνες έξω, ώστε να στεγνώνει επαρκώς από τυχόν υπολείμματα υγρασίας.

Αν, πάντως δημιουργηθεί λεκές από μούχλα στο στρώμα, μπορείτε να τον αφαιρέσετε τρίβοντάς τον με ένα διάλυμα, το οποίο περιέχει μισό μέρος χλιαρού νερού και μισό μέρος οινόπνευμα. Τρίψτε με μια βούρτσα το σημείο, μέχρι να φύγει η μούχλα και έπειτα αφήστε το στρώμα να στεγνώσει.

Πάντως, καλό είναι το στρώμα να διαθέτει κάλυμμα, το οποίο αφενός αφαιρείται και πλένεται στο πλυντήριο και αφετέρου είναι αντιβακτηριδιακό και δεν λεκιάζει. Έτσι, η αφαίρεση των λεκέδων θα γίνει μια απλή διαδικασία και το στρώμα δεν θα γεμίζει με σημάδια.

Όλα τα στρώματα ύπνου της Deltastrom διαθέτουν ειδικό κάλυμμα με αντιβακτηριδιακή επεξεργασία. Δείτε τα αδιάβροχα καλύμματα εδώ.