Κάθε πότε θα πρέπει να γυρνάμε το στρώμα;

Η σωστή φροντίδα του στρώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξασφάλιση της καλής ποιότητας ύπνου. Όλοι μας έχουμε ακούσει κατά καιρούς ότι είναι σημαντικό να γυρνάμε ή να αναποδογυρίζουμε το στρώμα, για την προστασία και την παράταση της διάρκειας ζωής του.

Τι ισχύει όμως με το γύρισμα και αναποδογύρισμα στρώματος; Είναι σωστές πρακτικές και αν ναι, κάθε πότε γυρνάμε το στρώμα; Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα επηρεάζουν πολλοί παράγοντες. Ας τους δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Διαφορά ανάμεσα στο γύρισμα και το αναποδογύρισμα στρώματος

Καλό είναι, προτού τα δούμε πιο αναλυτικά, να ξεκαθαρίσουμε δύο βασικές έννοιες που διαφέρουν μεταξύ τους.

Το γύρισμα του στρώματος είναι η περιστροφή του, έτσι ώστε το κάτω μέρος (όπου προηγουμένως ήταν τα πόδια) να έρθει στο πάνω μέρος, δηλαδή στο κεφάλι.

Το αναποδογύρισμα του στρώματος είναι όταν γυρνάμε το στρώμα προς τα μέσα, όταν δηλαδή η εξωτερική του πλευρά, όπου ακουμπάει το σώμα, πηγαίνει μέσα, ώστε πλέον να ακουμπάει στο κρεβάτι.

Οι δύο πρακτικές δεν είναι ίδιες και δεν έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις.

Διαφορά ανάμεσα στο γύρισμα και το αναποδογύρισμα στρώματος

Πρέπει να γυρίζω το στρώμα;

Το γύρισμα του στρώματος συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης φθοράς που μπορεί να προκύψει από την καθημερινή χρήση και τη στάση του ύπνου. Οι περιοχές του στρώματος στις οποίες ασκείται καθημερινά μεγαλύτερη πίεση, δηλαδή στις περιοχές που ακουμπούν οι γοφοί και οι ώμοι, τείνουν να χαλαρώνουν πρόωρα.

Αν γυρίζουμε τακτικά το στρώμα, πετυχαίνουμε τα εξής:

  • Το στρώμα αντέχει περισσότερο στον χρόνο.
  • Παραμένει σε καλή κατάσταση.
  • Προσφέρει καλύτερη στήριξη στις περιοχές που το έχουν ανάγκη, υποστηρίζοντας άρτια την σπονδυλική στήλη.

Κάθε πότε γυρνάμε το στρώμα;

Όπως συμβαίνει και με τις διάφορες συσκευές, έτσι και το κάθε στρώμα έχει τις δικές του οδηγίες που αναγράφουν τον σωστό τρόπο φροντίδας του. Ο γενικότερος κανόνας ωστόσο λέει πως το γύρισμα του στρώματος, ή αλλιώς η περιστροφή του στις 180° θα πρέπει να πραγματοποιείται ανά έναν μήνα περίπου.

Όταν γυρίζουμε τα στρώματα ύπνου, δηλαδή όταν φέρνουμε το κάτω μέρος πάνω και αντίστροφα, εξασφαλίζουμε την καλύτερη συντήρησή τους. 

Πώς γυρίζω το στρώμα;

Είναι πολύ βασικό να υπάρχει σωστή κατανόηση σχετικά με το γύρισμα, ώστε αυτή η πρακτική συντήρησης του στρώματος να γίνει σωστά.

Το γύρισμα του στρώματος στις 180° μπορεί να πραγματοποιηθεί αρκετά εύκολα και γρήγορα, με τα παρακάτω βήματα:

  1. Απομακρύνουμε όλα τα μαξιλάρια, τα καλύμματα και τα σεντόνια, για την εύκολη περιστροφή του στρώματος, καθώς και όλα τα αντικείμενα που μπορεί να εμποδίσουν την εύκολη κίνηση μας, ή να πάθουν κάποια ζημιά.
  2. Στη συνέχεια, περιστρέφουμε το στρώμα κατά 180° έτσι ώστε το πάνω μέρος του στρώματος να βρίσκεται πλέον στα πόδια μας.

Σημείωση: Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να γυρίσουμε το στρώμα μόνοι μας, δε διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον φίλο ή γνωστό μας. Ιδιαίτερα τα πιο μεγάλα στρώματα είναι βαριά και μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση σε περίπτωση που επιχειρήσουμε τη διαδικασία αυτή μόνοι μας.

Πώς γυρίζω το στρώμα;

Πρέπει να αναποδογυρίζουμε το στρώμα;

Ας δούμε τώρα τι ισχύει για το αναποδογύρισμα των στρωμάτων. Η απάντηση στο αν πρέπει να το κάνουμε εξαρτάται από το είδος του στρώματος.

Τα στρώματα ύπνου χωρίζονται σε στρώματα μονής και σε στρώματα διπλής όψης. Στα στρώματα μονής όψης, δηλαδή στα στρώματα που χρησιμοποιούνται από τη μια πλευρά θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο η προηγούμενη πρακτική του γυρίσματος, αλλά όχι το αναποδογύρισμά τους.

Αντίθετα, στα στρώματα διπλής όψης, που είναι ειδικά κατασκευασμένα να χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές, είναι αρκετά σημαντικό να πραγματοποιείται και το αναποδογύρισμα τους. Αυτό καλό είναι να γίνεται μία φορά τον χρόνο.

Πώς να θυμόμαστε την περιστροφή του στρώματος 

Καθώς η καθημερινότητα πολλές φορές μπορεί να γίνει έντονη, δεν είναι απίθανο να ξεχαστεί το γύρισμα του στρώματος. Μια έξυπνη συμβουλή είναι να περιστρέφετε το στρώμα τις πρώτες, ή τις τελευταίες ημέρες του μήνα και να κάνετε διαδοχικά το γύρισμα με το την περιστροφή. Ορίστε υπενθύμιση στο κινητό σας ή κολλήστε ένα χαρτάκι σε κάποιο σημείο του σπιτιού που θα το βλέπετε, όπως για παράδειγμα το ψυγείο. 


Εξίσου σημαντικό όμως με το γύρισμα, είναι να επιλέξετε και ένα στρώμα το οποίο θα σας χαρίσει ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο. Ανακαλύψτε στην Delta Strom μια μεγάλη συλλογή σε στρώματα ύπνου κατάλληλα για κάθε σωματότυπο, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.