Πότε πρέπει να αλλάξω το στρώμα ύπνου; 5 προειδοποιητικά σημάδια

Ο καλός ύπνος είναι βασικό συστατικό μιας ευχάριστης καθημερινότητας και της καλής υγείας. Όμως, πόσο συχνά καταφέρνουμε να τον πετύχουμε; Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο, με αποτέλεσμα η συνεχής κούραση και υπνηλία να είναι μόνιμοι σύντροφοι μέσα στη μέρα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δεν κοιμάστε καλά. Κάποιοι από αυτούς έχουν να κάνουν με ιατρικά ζητήματα, όμως ο ρόλος του στρώματος είναι τεράστιος και τονίζεται από όλους τους ειδικούς. Ένα στρώμα που δεν προσφέρει στο σώμα την επιθυμητή χαλάρωση έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα του ύπνου όσο και στη συνολική ευεξία του σώματος.

Πώς, όμως, θα καταλάβετε ότι το στρώμα σας χρειάζεται αλλαγή; Υπάρχουν ορισμένα πολύ εμφανή σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε, αν θέλετε να αποφύγετε τους χρόνιους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα αλλά και τη βλάβη που προκαλεί στην υγεία η κακή ποιότητα ύπνου.

Το στρώμα είναι άνω των 10-12 ετών

στρωμα υπνου μεγαλο σε ηλικια

Τα ανατομικά στρώμα που είναι πιο μαλακά πρέπει να αντικαθίστανται περίπου κάθε 10 χρόνια, ενώ τα ορθοπεδικά στρώματα που έχουν μεγαλύτερη αντοχή και είναι πιο σκληρά περίπου κάθε 12 χρόνια. Φυσικά, η ανθεκτικότητα του στρώματος διαφέρει και από τον τύπο του, τα υλικά του και την επιβάρυνση που δέχεται, αλλά στα 10 χρόνια είναι γενικός κανόνας ότι πρέπει να σκεφθείτε σοβαρά την αντικατάστασή του. Μην περιμένετε για κάποιο άλλο πρόβλημα να εμφανιστεί, αφού η ηλικία του στρώματος αρκεί από μόνη της, για να σας επιβαρύνει.

Άλλαξε το σωματικό σας βάρος

στρωμα υπνου αλλαγη σωματοτυπου

Αν το σωματικό σας βάρος αυξήθηκε, πρέπει να αλλάξετε και το στρώμα, για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες για αυξημένη στήριξη. Ένα πολύ μαλακό στρώμα σε άνθρωπο με υψηλό σωματικό βάρος έχει ως αποτέλεσμα ότι η σπονδυλική στήλη δεν υποστηρίζεται επαρκώς. Από την άλλη, αν χάσατε σωματικό βάρος, ένα σκληρό ορθοπεδικό στρώμα ενδέχεται να μην είναι πλέον  το κατάλληλο για εσάς και να σας προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία ένα πιο μαλακό στρώμα που προσαρμόζεται στις καμπύλες του σώματος.

Αποκτήσατε κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα

ορθοπεδικο προβλημα

Τα ορθοπεδικά στρώματα είναι απαραίτητα για ανθρώπους με συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα, όπως χρόνιους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα. Η στήριξη που παρέχουν, ώστε η σπονδυλική στήλη να παραμένει σε ευθεία θέση, είναι ο βασικός τρόπος να ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα. Άρα, αν αποκτήσατε πόνους στη μέση ή τον αυχένα, καλό είναι να διερευνήσετε μήπως υποκρύπτετε κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε τη μετάβαση σε ένα πιο σκληρό στρώμα.

Το στρώμα έχει εξογκώματα

Από την παλαιότητα, το στρώμα μπορεί να εμφανίσει εξογκώματα στην επιφάνειά του, κάτι που κάνει τον ύπνο φυσικά εντελώς άβολο. Ακόμα και αν αυτό δεν το καταλαβαίνετε όταν ξαπλώνετε, καλό είναι να ελέγχετε με το χέρι σας πιθανά εξογκώματα και να αλλάξετε το στρώμα αν αυτά είναι έντονα ή σε πολλά σημεία.

Εμφανίζετε αλλεργίες

στρωμα υπνου αλλεργιες

Αν εμφανίζετε έντονα αλλεργικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι πολύ πιθανό να μη φταίει η άνοιξη. Το στρώμα είναι μια εξαιρετική φωλιά για τα ακάρεα και άλλα μικρόβια που προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Ο καθαρισμός του στρώματος βοηθάει, αν όμως έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχει συγκεντρωθεί στο εσωτερικό του πολλή υγρασία και σκόνη, τότε ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι αλλεργίες και να επανέλθει ο βαθύς ύπνος είναι η χρήση ενός καινούριου στρώματος.

Γενικά, αν ξυπνάτε το πρωί και νιώθετε κουρασμένοι ή το σώμα σας είναι άκαμπτο και βαρύ, είναι πολύ πιθανό να φταίει το στρώμα σας. Είτε είναι παλιό είτε όχι, είναι απαραίτητο να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, για να έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά.

Δείτε όλους τους τύπους σε στρώματα ύπνου και βρείτε το νέο σας στρώμα που θα σας χαρίσει πραγματική ξεκούραση.