Οδηγός πυκνότητας στα στρώματα ύπνου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πυκνότητα αποτελεί ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά που πρέπει κανείς να προσέχει όταν αγοράζει στρώμα ύπνου. Πέρα από το υλικό, το μέγεθος και τον τύπο του στρώματος, μεγάλη σημασία παίζει και η πυκνότητα του υλικού, ένας παράγοντας ο οποίος δεν είναι τόσο γνωστός όσο η κατηγοριοποίηση ανάμεσα σε ανατομικά και ορθοπεδικά στρώματα, η σκληρότητα και τα υλικά, όπως το memory foam, το latex και τα ελατήρια. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που αφορά τα ανατομικά στρώματα με αφρώδη υλικά, όπως το memory foam.

Ένας ευρέως διαδεδομένος μύθος είναι ότι η πυκνότητα είναι ίδια με την σκληρότητα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό που σχετίζεται με διαφορετικό τρόπο με τη λειτουργία και την αίσθηση του στρώματος. Έτσι, ένα στρώμα με χαμηλή πυκνότητα δεν σημαίνει ότι είναι μαλακότερο από ένα στρώμα με υψηλή πυκνότητα. Στην πραγματικότητα, το δεύτερο μπορεί να είναι πιο μαλακό από το πρώτο.

Συγκεκριμένα, η πυκνότητα του υλικού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό διάφορα χαρακτηριστικά του στρώματος. Μεταξύ άλλων, η πυκνότητα του στρώματος έχει να κάνει με την:

 

  • Απομόνωση της κίνησης
  • Υποστήριξη στη σπονδυλική στήλη
  • Ανθεκτικότητα
  • Διάρκεια ζωής

Ας δούμε παρακάτω τις τρεις κύριες κατηγοριοποιήσεις ως προς την πυκνότητα των στρωμάτων και τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε μίας.

Οδηγός πυκνότητας στα στρώματα ύπνου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χαμηλή πυκνότητα

Τα στρώματα με χαμηλή πυκνότητα περιέχουν έως 30 κιλά ανά κυβικό μέτρο του στρώματος και είναι τα ελαφρύτερα από όλα τα στρώματα ύπνου.

Η συνολική αίσθηση αυτών των στρωμάτων είναι ότι δεν προσφέρουν πολύ μεγάλη υποστήριξη, οπότε το σώμα βυθίζεται στο στρώμα σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, ένα άλλο μειονέκτημά τους είναι ότι δεν έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, καθώς γίνονται σχετικά γρήγορα μαλακά και αποκτούν ρωγμές.

Από την άλλη, τα στρώματα ύπνου με χαμηλή πυκνότητα έχουν το πλεονέκτημα ότι αποτελούν την πιο προσιτή οικονομικά λύση. Για ανθρώπους με χαμηλό σωματικό βάρος είναι σίγουρα μια αξιοπρεπής λύση, όμως δεν προτείνονται για όσους έχουν προβλήματα και χρόνιους πόνους στην πλάτη ή έχουν υψηλό σωματικό βάρος. Επιπλέον, είναι μια πολύ καλή λύση για παιδικά στρώματα, καθώς τα παιδιά είναι πολύ ελαφριά και οι γονείς αναζητούν οικονομικές λύσεις, αφού τα παιδικά στρώματα αντικαθίστανται συχνά λόγω της ανάπτυξης του παιδιού.

Μεσαία πυκνότητα

Τα στρώματα μεσαίας πυκνότητας περιέχουν 30-50 κιλά ανά κυβικό μέτρο. Προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη από τα στρώματα χαμηλότερης πυκνότητας και ανακούφιση σε σημεία του σώματος που επιβαρύνονται αρκετά στην καθημερινότητα, όπως η πλάτη και ο αυχένας. Επίσης, είναι πιο ανθεκτικά από τα στρώματα χαμηλής πυκνότητας, καθώς έχουν περίπου 2-3 χρόνια επιπλέον χρόνο ζωής.

Οπωσδήποτε, είναι ακριβότερα από αυτά, όμως έχουν μια καλή σχέση ποιότητας-τιμής, ειδικά για ανθρώπους με χαμηλό ή μεσαίο σωματικό βάρος.

Υψηλή πυκνότητα

Τα στρώματα υψηλής πυκνότητας περιέχουν πάνω από 50 κιλά υλικού ανά κυβικό μέτρο και είναι τα βαρύτερα από όλα. Είναι ιδανικά, για να παράσχουν τη μέγιστη υποστήριξη σε ανθρώπους με πόνο στην πλάτη και στη μέση, ακόμα και όταν πρόκειται για μαλακά στρώματα, όπως αυτά με memory foam.

Σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι η υψηλή ανθεκτικότητά τους και η διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 12-15 χρόνια. Επιπλέον, αδιαπραγμάτευτη είναι η στήριξη στη σπονδυλική στήλη ακόμα και σε ανθρώπους με υψηλό σωματικό βάρος.

Έτσι, το μόνο τους μειονέκτημα είναι η υψηλότερη τιμή τους από τα άλλα, κάτι όμως που ισοφαρίζεται από το γεγονός ότι έχουν αισθητά μεγαλύτερο χρόνο ζωής.

 

Όλα τα στρώματα ύπνου της Delta Strom είναι μεσαίας και υψηλής πυκνότητας, καθώς δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στην άριστη ποιότητα των στρωμάτων. Ωστόσο, οι τιμές τους είναι εξαιρετικά προσιτές, ακόμα και σε μοντέλα που είναι ειδικά κατασκευασμένα για δροσερό ύπνο το καλοκαίρι με καινοτόμα υλικά. Επιπλέον, παρέχουμε τη δυνατότητα εξατομίκευσης και κατασκευής στρωμάτων χαμηλής πυκνότητας σε χαμηλές τιμές, ώστε να αποτελούν μια εξαιρετική λύση για τα παιδιά.

Δείτε όλα τα στρώματα ύπνου εδώ