Στρώματα ύπνου: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε σωστή επιλογή

Ο ποιοτικός ύπνος είναι βασική προϋπόθεση, για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της καθημερινότητας και να έχουμε ενέργεια και καλή διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Αν για εσάς κάτι τέτοιο είναι άπιαστο όνειρο, τότε είναι πολύ πιθανό να μην έχετε καλό στρώμα. Ένα στρώμα ύπνου, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σώματός σας, όχι μόνο έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου σας, αλλά είναι πολύ πιθανό να σας προκαλεί πόνους στην πλάτη, τον αυχένα και τη μέση, οι οποίοι δεν υποχωρούν. Αν, λοιπόν, αναρωτιέστε πώς θα βρείτε το κατάλληλο στρώμα ύπνου για εσάς, αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

 

Ποια είναι τα υλικά για στρώματα ύπνου;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα στρώματα ύπνου είναι ποικίλα και εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες:
  • Συνδεδεμένα ελατήρια Bonnell Springs: Με συνδεδεμένα ελατήρια κατασκευάζονται τα ορθοπεδικά στρώματα, τα οποία είναι αρκετά σκληρά και ως εκ τούτου ενδείκνυνται σε ανθρώπους με συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα ή μεγάλο σωματικό βάρος.
  • Ανεξάρτητα ελατήρια Pocket Springs: Πρόκειται για ελατήρια, τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους, οπότε δημιουργούν στρώματα πιο μαλακά από τα συνδεδεμένα ελατήρια, αλλά πιο σκληρά από τα υπόλοιπα υλικά.
  • Latex: To latex είναι υλικό που χρησιμοποιείται στα ανατομικά στρώματα και έχει την ιδιότητα να παίρνει το σχήμα της σπονδυλικής στήλης και να προσαρμόζεται στις καμπύλες του σώματος.
  • Αφρώδη υλικά: Με διάφορα αφρώδη υλικά, όπως πολυουρεθάνη, κατασκευάζονται τα στρώματα αφρού, τα οποία είναι ανατομικά, αγκαλιάζουν αρμονικά το σχήμα του σώματος και ασκούν ομοιόμορφη πίεση.
  • Memory foam: Το υλικό viscoelastic δημιουργεί στρώματα με την ιδιότητα να θυμούνται το σχήμα του σώματος, με αποτέλεσμα να προσαρμόζονται άψογα σε αυτό χωρίς κανένα σημείο ανομοιόμορφης πίεσης, ενώ παράλληλα είναι θερμορρυθμιζόμενα και προσαρμόζονται πλήρως στο σώμα μας.

Πώς να διαλέξω στρώμα ύπνου;

επιλογη στρωμα υπνου

 

Το να βρείτε το ιδανικό στρώμα για εσάς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που θα καθορίσουν την επιλογή σας. Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία της αγοράς του στρώματος, θα πρέπει να σκεφθείτε τα ακόλουθα σημεία:
  • Το υλικό του στρώματος, αν δηλαδή θα είναι μαλακό ή σκληρό.
  • Συναφές με το παραπάνω είναι και αν θα επιλέξετε ορθοπεδικό ή ανατομικό στρώμα.
  • Σε πολλούς ανθρώπους ταιριάζουν και τα υβριδικά στρώματα, τα οποία αποτελούνται από διάφορα υλικά και συνδυάζουν πολλές τεχνολογίες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
  • Αν υπάρχει ανάγκη για υποαλλεργικά υλικά, όπως το latex.
  • Εφόσον δοκιμάσετε το στρώμα από κοντά, καλό είναι να δώσετε σημασία στο πώς ταιριάζει στο σώμα σας.

Ποιο είναι το καλύτερο στρώμα ύπνου;

στρώμα ύπνου

Δεν υπάρχει ένα καλύτερο στρώμα, αλλά το ιδανικό στρώμα για τον καθένα, το οποίο προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως προαναφέρθηκε. Πάντως, σε κάθε κατηγορία είναι μερικά στρώματα που ξεχωρίζουν και χαρακτηρίζονται από την υψηλότερη δυνατή ποιότητα:

Ποια είναι η διαφορά ορθοπεδικού και ανατομικού στρώματος;

ορθοπεδικο - ανατομικο στρωμα υπνου

Τα ορθοπεδικά στρώματα είναι φτιαγμένα με συνδεδεμένα ελατήρια, είναι αρκετά σκληρά και συγκρατούν σταθερή τη σπονδυλική στήλη. Από την άλλη, τα ανατομικά στρώματα είναι φτιαγμένα με ανεξάρτητα ελατήρια, latex ή memory foam, είναι πολύ πιο μαλακά από τα ορθοπεδικά και αγκαλιάζουν τις καμπύλες του σώματος απαλά και με άνεση. Το τι θα διαλέξετε έχει να κάνει με το πώς νιώθετε άνετα, αλλά και με πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχετε στη μέση, στην πλάτη ή τον αυχένα. Αν έχετε συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα, ο γιατρός σας θα σας συστήσει το στρώμα που θα σας ανακουφίσει από αυτά τα προβλήματα. Πάντως, αυτό που τελικά έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να ξαπλώνετε σε ένα στρώμα καλής ποιότητας και με τη σταθερότητα που χρειάζεστε ανάλογα με το σωματότυπό σας.  

 

Να διαλέξω μαλακό ή σκληρό στρώμα;

επιλογη στρωματος υπνου

Υπάρχει ένας μύθος ότι το σωστό στρώμα πρέπει να είναι σκληρό, γιατί αλλιώς δεν στηρίζεται σωστά η σπονδυλική στήλη. Στην πραγματικότητα, το αν το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό ή μαλακό εξαρτάται από το σωματότυπο, την πιο συχνή στάση ύπνου και την πιθανή ύπαρξη ορθοπεδικών προβλημάτων. Άνθρωποι με υψηλό σωματικό βάρος που κοιμούνται ανάσκελα καλό είναι να προτιμούν σκληρό στρώμα, ενώ για όσους κοιμούνται στο πλάι ή μπρούμυτα και έχουν χαμηλό σωματικό βάρος προτιμότερο είναι ένα πιο μαλακό στρώμα που δεν ασκεί πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

 

Δείτε όλα τα στρώματα της Deltastrom εδώ. Σας περιμένουμε να τα δοκιμάσετε και από κοντά, για να βρείτε αυτό που είναι φτιαγμένο για εσάς!