Ύπνος μπρούμυτα: Μια επικίνδυνη συνήθεια & πώς το στρώμα μπορεί να σας προστατεύσει

Κοιμάστε μπρούμυτα; Αν ναι, ανήκετε στο περίπου 15% των ενηλίκων που κοιμούνται με αυτόν τον τρόπο (και πιθανότατα δε γνωρίζουν ότι ενδέχεται να βλάψουν σοβαρά τη σπονδυλική τους στήλη). Αυτή η στάση ύπνου θεωρείται η πιο ανθυγιεινή και επικίνδυνη για πολλούς λόγους. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορεί να σας κάνει κακό το να κοιμάστε μπρούμυτα, αλλά και πώς το κατάλληλο στρώμα και μαξιλάρι μπορούν να σας προστατεύσουν, ώστε να εξαλείψετε τους κινδύνους.

Κίνδυνοι του ύπνου μπρούμυτα

υπνος μπρουμυτα

Υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα του να κοιμάται κανείς μπρούμυτα. Για παράδειγμα, είναι μια καλή στάση, αν υποφέρετε από υπνική άπνοια και ροχαλίζετε ανάσκελα ή στο πλάι, καθώς και αν έχετε παλινδρόμηση.

Κατά τα άλλα, όμως, τα μειονεκτήματα αυτής της θέσης ύπνου είναι περισσότερα. Ενδεικτικά:

  • Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον αυχένα με την πάροδο του χρόνου.
  • Αυξάνει πίεση στην πλάτη και στην σπονδυλική στήλη.
  • Μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στους ώμους ανάλογα με τη μετατόπιση του βάρους.
  • Ασκεί ανεπιθύμητη πίεση στους μύες και τις αρθρώσεις σας, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε με πόνο και μούδιασμα.

Πώς να κοιμηθείτε με ασφάλεια μπρούμυτα

υπνος μπρουμυτα

Αν δε μπορείτε να αλλάξετε αυτή τη στάση, τότε καλό είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές που θα την κάνουν πολύ ασφαλέστερη:

  • Χρησιμοποιείτε λεπτό μαξιλάρι: Όσο πιο κοντά είναι το μαξιλάρι στο στρώμα, τόσο λιγότερο ο λαιμός σας θα βρίσκεται υπό γωνία. Αυτό θα βοηθήσει στην άμβλυνση τυχόν πόνου στον αυχένα.
  • Κάνετε καθημερινά διατάσεις: Προσθέστε 10-20 λεπτά τέντωμα και διατάσεις στην πρωινή και νυχτερινή σας ρουτίνα. Εστιάστε σε ασκήσεις που ωθούν τη λεκάνη σας προς τα πίσω και τεντώνουν τον αυχένα.
  • Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τη λεκάνη σας: Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη ευθυγραμμισμένη και θα αποτρέψει τη λεκάνη να βυθιστεί μέσα στο στρώμα.
  • Κρατήστε τα πόδια σας σε μια ευθεία: Προσπαθήστε να κρατήσετε τα πόδια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου όσο το δυνατόν πιο επίπεδα και ίσια, ώστε η σπονδυλική στήλη να μη στρίβει επικίνδυνα.
  • Επιλέξτε το κατάλληλο στρώμα: Όπως θα εκτεθεί παρακάτω, το να κοιμάστε πάνω στο κατάλληλο στρώμα για ύπνο μπρούμυτα είναι κομβικής σημασίας, για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους και να απολαύσετε έναν ποιοτικό ύπνο.

Επιλέγοντας το κατάλληλο στρώμα για ύπνο μπρούμυτα

επιλογη στρωμα υπνου

Το λάθος στρώμα μπορεί να επιδεινώσει το βύθισμα της λεκάνης, παραμορφώνοντας τη σπονδυλική στήλη και προκαλώντας χρόνιους πόνους. Το καλύτερο στρώμα για όσους κοιμούνται μπρούμυτα είναι αυτό που υποστηρίζει το μεσαίο τμήμα του κορμού, ώστε τα ισχία να μην βυθίζονται. Επίσης, το στρώμα θα πρέπει να περιβάλλει με άνεση το σώμα σας και να διατηρεί την σπονδυλική σας στήλη ευθυγραμμισμένη. Ένα ποιοτικό στρώμα memory foam ή ένα υβριδικό στρώμα μέτριας σκληρότητας θα δώσει στη λεκάνη σας τη μεγαλύτερη υποστήριξη, ενώ παράλληλα θα ανακουφίζει τα σημεία πίεσης. Χρειάζεστε, δηλαδή, ένα στρώμα, το οποίο δε θα είναι πολύ σκληρό, γιατί τότε θα υποφέρετε από την πίεση στη λεκάνη και τα γόνατα, αλλά ούτε πολύ μαλακό, γιατί τότε η σπονδυλική στήλη δεν θα υποστηρίζεται σωστά.

Παράλληλα, αυτή η στάση ύπνου είναι η πιο ζεστή, καθώς θερμαίνει τον αέρα στην κοιλιά και το στήθος. Έτσι, είναι βασικό το στρώμα να είναι φτιαγμένο από δροσερά υλικά, όπως cool memory foam, cool latex και latex όπως και υφάσματα με ίνες Tencel, που αποβάλλουν τη θερμότητα, για να κοιμάστε δροσερά.

 

Δείτε εδώ όλα τα στρώματα ύπνου που ανταποκρίνονται στις παραπάνω απαιτήσεις.