Αξίζει να αγοράσω στρώμα με ελατήρια;

Τα στρώματα με ελατήρια είναι ο πιο παλιός τύπος στρωμάτων, οπότε είναι λογικό να αναρωτιόμαστε αν είναι κατάλληλα, για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες. Γενικά, ένα στρώμα πρέπει να είναι όχι μόνο ανθεκτικό αλλά και άνετο, να προσαρμόζεται στις καμπύλες του σώματος, αλλά ταυτόχρονα να στηρίζει και τη σπονδυλική στήλη. Αν, λοιπόν, είστε στη φάση να αγοράσετε στρώμα, ίσως σκέφτεστε αν ένα στρώμα με ελατήρια αξίζει την αγορά ή αν είναι καλύτερο να προτιμήσετε κάποιο στρώμα με άλλα υλικά, όπως memory foam ή latex.

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε καταρχάς είναι ότι τα στρώματα με ελατήρια είναι δύο ειδών. Τα στρώματα με συνδεδεμένα ελατήρια Bonnell και τα στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια Pocket Springs. Και στις δύο περιπτώσεις, η πρόοδος της τεχνολογίας είναι τεράστια, οπότε όλα τα στρώματα ανταποκρίνονται απόλυτα στις ανάγκες και των πιο απαιτητικών.

Στρώματα με συνδεδεμένα ελατήρια Bonnell

ορθοπεδικα στρωματα με συνδεδεμενα ελατηρια

Τα στρώματα με συνδεδεμένα ελατήρια Bonnell είναι ορθοπεδικά στρώματα, κάτι που σημαίνει ότι είναι σκληρά στρώματα, κατάλληλα για ανθρώπους με ορθοπεδικά προβλήματα στην πλάτη ή υψηλό σωματικό βάρος, ειδικά αν συνηθίζουν να κοιμούνται ανάσκελα. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι συγκρατούν τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία θέση, κάτι που είναι απαραίτητο αν υποφέρετε από πόνους στην πλάτη και τον αυχένα. Ωστόσο, τα στρώματα με αυτού του τύπου τα ελατήρια δεν βολεύουν, αν κοιμάστε κυρίως μπρούμυτα, καθώς ασκούν έντονη πίεση στα γόνατα και τους γοφούς.

Στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια Pocket Springs

 

Τα στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια Pocket Springs είναι μία πολύ καλή ενδιάμεση λύση ανάμεσα στα στρώματα αφρού και τα ορθοπεδικά στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια. Δεν είναι τόσο σκληρά όσο τα δεύτερα, αλλά ούτε και τόσο μαλακά όσο τα πρώτα. Επειδή, λοιπόν, έχουν ένα μέτριο επίπεδο σκληρότητας, μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες για στήριξη αλλά και για άνεση, ενώ προτείνονται και σε ζευγάρια που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε σκληρό ή μαλακό στρώμα.

 

Υβριδικά στρώματα

 

Μία καινοτόμος λύση, αν δεν θέλετε να αγοράσετε ένα στρώμα που στηρίζεται μόνο στην τεχνολογία των ελατηρίων, είναι τα υβριδικά στρώματα. Τα υβριδικά στρώματα αποτελούνται από περισσότερα υλικά συνδυάζοντας διάφορες τεχνολογίες και αξιοποιώντας τα καλύτερα από την καθεμία. Διαθέτουν ανεξάρτητα ελατήρια Pocket Springs, όμως ενσωματώνουν και αφρώδη υλικά, όπως το memory foam και το latex. Το αποτέλεσμα είναι ένα στρώμα μεσαίας σκληρότητας, το οποίο προσφέρει τη στήριξη των ελατηρίων σε συνδυασμό με την ανάλαφρη αίσθηση και την προσαρμοστικότητα των ανατομικών στρωμάτων.

 

Συνεπώς, η ερώτηση δεν είναι αν αξίζει να αγοράσετε στρώμα με ελατήρια, αλλά ποιον ακριβώς τύπο στρώματος πρέπει να επιλέξετε με βάση τα ελατήρια. Αν γνωρίζετε τις ανάγκες του σώματός σας και το πώς ξεκουράζεστε καλύτερα, τότε υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις στους τύπους σκληρότητας και στο είδος των υλικών, ώστε να βρείτε αυτό ακριβώς που σας ταιριάζει.