Ορθοπεδικά ή ανατομικά στρώματα; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη σωστή επιλογή

Τα στρώματα ύπνου διακρίνονται σε κατηγορίες με βάση την σκληρότητά τους, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά, όπως την καταλληλότητά τους για το χειμώνα ή το καλοκαίρι, τις υποαλλεργικές τους ιδιότητες κλπ. Η βασικότερη και η αρχική, όμως, διάκριση είναι ανάμεσα στα ανατομικά και ορθοπεδικά στρώματα. Είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία επιλογής του κατάλληλου στρώματος για εσάς. Φυσικά, ακόμα και μέσα στην ίδια κατηγορία υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις, όμως τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά δεν αλλάζουν και αποτελούν την αφετηρία, για να βρείτε το στρώμα που θα σας προσφέρει ποιοτικό ύπνο και βαθιά ξεκούραση.

 

Ορθοπεδικά στρώματα

Τα ορθοπεδικά στρώματα έχουν στο εσωτερικό τους συνδεδεμένα ελατήρια Bonnel Springs και η αίσθηση που προσφέρουν είναι σκληρή ή ημίσκληρη. Στόχος του ορθοπεδικού στρώματος είναι να κρατάει τη σπονδυλική στήλη και την πλάτη όσο το δυνατόν σε πιο ευθεία θέση, ώστε να τις στηρίζει και να ανακουφίζει τους χρόνιους πόνους. Τα ορθοπεδικά στρώματα είναι κατάλληλα για αυτούς που προτιμούν τα σκληρά, σχετικά άκαμπτα στρώματα, ενώ προτείνονται και από τους γιατρούς για συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα στη μέση, τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα. Ο ιδανικός σωματότυπος για τα ορθοπεδικά στρώματα είναι το υψηλό σωματικό βάρος σε συνδυασμό με την ανάσκελη στάση ύπνου. Τα σημαντικότερα οφέλη των ορθοπεδικών στρωμάτων είναι τα εξής:

  • Άριστη στήριξη της σπονδυλικής στήλης
  • Βελτιωμένη στάση σώματος για ανθρώπους με υψηλό σωματικό βάρος
  • Ανακούφιση από χρόνιους πόνους στην πλάτη, τη μέση και τον αυχένα
  • Ανθεκτικότητα
  • Περιορισμός κίνησης στη μία μόνο πλευρά

ορθοπεδικα στρωματα

Ανατομικά στρώματα

Τα ανατομικά στρώματα είναι πιο μαλακά, καθώς είναι φτιαγμένα με ανεξάρτητα ελατήρια Pocket Springs, latex, memory foam ή αφρώδη υλικά, τα οποία διακρίνονται για την ικανότητά τους να αγκαλιάζουν το σώμα και να μην ασκούν αντίσταση στις καμπύλες. Τα ανατομικά στρώματα είναι ιδανικά για τους ανθρώπους που προτιμούν τα μαλακά στρώματα, των οποίων η πίεση σε κάθε σημείο του σώματος είναι ομοιόμορφη καθώς και για ανθρώπους που κοιμούνται μπρούμυτα ή σε εμβρυακή στάση. Προσφέρουν άνεση και χαλάρωση, όμως δεν συνιστώνται σε όσους κοιμούνται πολλές ώρες ή έχουν συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα, διότι η στήριξη δεν είναι τόσο ικανοποιητική όσο με τα ορθοπεδικά στρώματα. Συνοπτικά, από ένα ανατομικό στρώμα μπορείτε να περιμένετε τα εξής οφέλη:

  • Αυξημένη άνεση και προσαρμοστικότητα σε όλους τους σωματότυπους
  • Δροσερή αίσθηση λόγω της κατασκευής του με υλικά που απωθούν τη ζέστη του σώματος
  • Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους με συναφή προβλήματα
  • Καταλληλότητα για ανθρώπους με προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα ή στην καρδιά, διότι δεν δημιουργούν πιέσεις, οπότε η καρδιά και οι πνεύμονες λειτουργούν πιο ξεκούραστα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Υποαλλεργικές ιδιότητες και προστασία ενάντια στα ακάρεα

ανατομικα στρωματα

Για τους ανθρώπους, πάντως, που δεν μπορούν να καταλήξουν ανάμεσα στα ανατομικά και τα ορθοπεδικά στρώματα, προτείνονται τα υβριδικά στρώματα, τα οποία κατασκευάζονται από πολλά διαφορετικά υλικά και συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των δύο κατηγοριών. Μάθετε περισσότερα εδώ.