Τι στρώμα να διαλέξω για τη μέση; Οδηγός αγοράς

Οσφυαλγία και στρώμα, ένα τεράστιο κεφάλαιο της ζωής μας που αφορά τους περισσότερους από εμάς…

Την εποχή της καθιστικής ζωής, όπου δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος δεν εμφανίζει συχνά πυκνά προβλήματα με τη στάση του σώματός του και πόνους στην πλάτη και τη μέση, είναι λογικό να αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε αυτό. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τη σπονδυλική μας στήλη και τη μέση, ώστε να μειωθούν οι πόνοι και να απολαύσουμε μια πιο ενεργητική ζωή;

Σίγουρα, η καλή στάση του σώματος, όταν καθόμαστε, καθώς και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Όμως, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και η σωστή στάση του σώματος όταν κοιμόμαστε. Με λίγα λόγια, να έχουμε το σωστό στρώμα για τη μέση και τη σπονδυλική στήλη.

Ας δούμε παρακάτω τι στρώμα πρέπει να διαλέξετε για τη μέση σας, ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει αυτό και ποιους άλλους παράγοντες, πέρα από την προστασία της μέσης, καλό είναι να λάβετε υπόψη.

Αν δεν έχετε πόνο στη μέση

Τι στρώμα να διαλέξω; Αυτό είναι μια απορία που έχουν όλοι όταν θέλουν να πάρουν καινούριο στρώμα, ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν πόνο στη μέση ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματός τους.

Καλό είναι να θυμάστε ότι με το σωστό στρώμα μπορείτε να προλάβετε τους πόνους στη μέση και τη σπονδυλική στήλη, οι οποίοι μπορεί να εμφανιστούν λόγω των συνηθειών σας.

Αν δεν έχετε ήδη εμφανίσει οσφυαλγία, αλλά θέλετε να την προλάβετε, τότε είναι σημαντικό να επενδύσετε σε ένα στρώμα που ταιριάζει στον σωματότυπό σας. Ένα κακό ή παλιό στρώμα, το οποίο δεν προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη στην σπονδυλική στήλη, είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες για την ανάπτυξη οσφυαλγίας, μαζί με τους τραυματισμούς, την οστεοπόρωση και την αρθρίτιδα.

Αν, λοιπόν, δεν έχετε εκδηλώσει κάποιο πρόβλημα, τότε μπορείτε να επιλέξετε όποιο ανατομικό στρώμα θέλετε, ανάλογα φυσικά με το σωματικό σας βάρος και τον τρόπο με τον οποίο συνήθως κοιμάστε. Οι άνθρωποι με χαμηλό σωματικό βάρος, αλλά και όσοι κοιμούνται κυρίως σε εμβρυϊκή στάση, προσανατολίζονται σε ένα πιο μαλακό στρώμα, το οποίο αγκαλιάζει τις καμπύλες του σώματος και αφήνει την σπονδυλική στήλη να αποκτήσει το ιδανικό σχήμα S κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αντίθετα, άνθρωποι με υψηλό σωματικό βάρος και όσοι κοιμούνται μπρούμυτα ή ανάσκελα θα πρέπει να κινηθούν σε πιο σκληρές επιλογές, έτσι ώστε να μη βουλιάζει η μέση ή η κοιλιά και η σπονδυλική στήλη να παραμένει ευθυγραμμισμένη.

Αν πάσχετε από οσφυαλγία

Αν ήδη υποφέρετε από πόνους στη μέση, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποκτήσετε ένα ποιοτικό στρώμα, το οποίο θα στηρίζει επαρκώς τη μέση. Ο γενικός κανόνας λέει ότι αυτό το στρώμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Ένα ανατομικό στρώμα με ανεξάρτητα ελατήρια είναι μια πολύ καλή επιλογή, καθώς είναι ανατομικό, αλλά ταυτόχρονα παρέχει το υψηλότερο επίπεδο υποστήριξης της σπονδυλικής στήλης.

Ωστόσο, και εδώ σας προτείνουμε να λάβετε και άλλους παράγοντες υπόψη. Αν το σωματικό σας βάρος είναι πολύ χαμηλό, τότε ένα στρώμα memory foam ή ένα στρώμα latex υψηλής πυκνότητας είναι όσο σκληρό χρειάζεται, για να στηρίζει τη μέση, χωρίς συγχρόνως να ασκεί έντονη πίεση στους γοφούς και τα γόνατα. Από την άλλη, αν έχετε αρκετά υψηλό σωματικό βάρος ή αν το πρόβλημα στη μέση είναι μεγάλο, ενδεχομένως να χρειάζεστε ένα ορθοπεδικό στρώμα με εξαρτημένα ελατήρια που θα διασφαλίζει ότι η μέση δεν θα βουλιάζει ούτε στο ελάχιστο.

Σε κάθε περίπτωση και ειδικά αν πάσχετε από σοβαρό πρόβλημα στη μέση, είναι απαραίτητο να συμβουλευθείτε το γιατρό ή το φυσιοθεραπευτή σας για την κατάλληλη επιλογή.

Πόνος στη μέση από στρώμα

Το γνωρίζατε ότι ο πόνος στη μέση μπορεί να προέρχεται λόγω του στρώματος; Διότι για την οσφυαλγία δεν ευθύνεται μόνο η καθιστική ζωή ή οι τραυματισμοί στη μέση λόγω ανύψωσης βαρών.

Αν γενικά δεν είχατε πρόβλημα ποτέ στη μέση και παρατηρείτε το τελευταίο διάστημα ότι οι πόνοι είναι συχνοί, χωρίς να έχετε αλλάξει κάποια συνήθειά σας, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να φταίει το στρώμα.

Αν το στρώμα έχει παλιώσει, είναι δηλαδή άνω των 10 ετών, τότε έχει χάσει την ελαστικότητά του και τη δυνατότητά του να στηρίζει τη σπονδυλική στήλη.

Ακόμα, όμως, και ένα καινούριο στρώμα, αν είναι πολύ μαλακό για το σωματικό σας βάρος, θα βουλιάζει και θα προκαλεί στην πλάτη παραμόρφωση. Αν σκεφθείτε ότι είστε ξαπλωμένοι στο στρώμα για περίπου 8 ώρες τη μέρα, τότε καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να γίνει στο σώμα σας.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να αλλάξετε το στρώμα σας, ώστε να μην προκαλέσετε μόνιμη βλάβη στη μέση σας.

Υπόστρωμα για τη μέση

Αν δεν θέλετε να αγοράσετε καινούριο στρώμα, τότε υπάρχει και μια πιο εύκολη και οικονομική λύση. Μπορείτε να προσθέσετε πάνω από το υπάρχον στρώμα ένα ανώστρωμα, το οποίο θα βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του.

Για παράδειγμα, αν το στρώμα είναι πολύ μαλακό ή έχει χάσει την ελαστικότητά του, μπορείτε να τοποθετήσετε από πάνω ένα ανώστρωμα latex υψηλής πυκνότητας, το οποίο θα προσφέρει την επαρκή στήριξη στην σπονδυλική στήλη, ώστε να μη βουλιάζει προς τα μέσα η πλάτη και η μέση.

Το ανώστρωμα θα μπορέσει για λίγα χρόνια να λύσει το πρόβλημα, ενώ επιπλέον σας δίνει τη δυνατότητα να βρείτε αυτό ακριβώς που σας ταιριάζει και θα σας εγγυηθεί άριστο ύπνο χωρίς πόνους.

 

Δείτε όλα τα ανωστρώματα και στρώματα ύπνου από τη Delta Strom πατώντας εδώ, τα οποία είναι σχεδιασμένα με σύγχρονες προδιαγραφές, για να παρέχουν υποστήριξη στη μέση αλλά και άνεση για έναν χαλαρωτικό και ποιοτικό ύπνο.