Γιατί τρίζει το στρώμα; Αίτια και αποφυγή

Οι διάφοροι ήχοι προκαλούν δυσκολία στον ύπνο, ιδιαίτερα σε αυτούς που κοιμούνται ελαφριά. Πολύ συχνά μπορεί να αναρωτηθούμε γιατί τρίζει το στρώμα μας, ειδικά αν ο θόρυβος μας ενοχλεί καιρό. Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση του αποτελεί σημάδι ότι ήρθε η ώρα για αναβάθμιση.

Ας δούμε ωστόσο, για ποιους λόγους παρατηρούμε τρίξιμο στο στρώμα, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για την ελάττωση του.

 

Γιατί τρίζει το στρώμα;

Ξυλινο δαπεδο

Πολλά είδη στρωμάτων διαθέτουν είτε ανεξάρτητα, είτε συνδεδεμένα ελατήρια. Σε περίπτωση που το στρώμα είναι σχετικά παλιό, το τρίξιμο υποδηλώνει φθορά στα ελατήρια του, η οποία επέρχεται με την πάροδο του χρόνου. Το στρώμα με την πάροδο των ετών χάνει τη σταθερότητα του, όσο ανθεκτικό κι αν ήταν κατά τον πρώτο καιρό της αγοράς του. Ακόμη, σε ένα στρώμα με ελατήρια, είναι αρκετά πιθανό τα αυτά να ακουμπούν μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι ο ενοχλητικός αυτός ήχος κάθε φορά που ξαπλώνουμε ή αλλάζουμε πλευρό.

Ένας άλλος λόγος που ακούμε αυτό τον ενοχλητικό θόρυβο δεν είναι απαραίτητα το στρώμα, αλλά το κρεβάτι. Ο σκελετός του κρεβατιού θα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικός για να διατηρήσει το στρώμα, τα σκεπάσματα, αλλά και εμάς. Σε περίπτωση μη επιθυμητών ήχων, ο έλεγχος για φθορά στον σκελετό, και το “χαλάρωμα των βιδών” είναι απαραίτητος. Ακόμη, αν το κρεβάτι διαθέτει τάβλες, ο έλεγχος τους είναι απαραίτητος για πιθανό σπάσιμο ή εμφάνιση καμπυλών.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, δε θα πρέπει να παραλείπουμε το είδος του πατώματος που στηρίζει το κρεβάτι. Πιο αναλυτικά, αν το πάτωμα είναι ξύλινο, το τρίξιμο στο στρώμα δεν είναι άλλο παρά ένδειξη φθοράς στο δάπεδο. Η μετακίνηση του κρεβατιού θα δώσει μια προσωρινή λύση στο ζήτημα σας.

 

Τρόποι αποφυγής στο τρίξιμο του στρώματος

γύρισμα του στρώματος

Ο θόρυβος που ακούμε στο κρεβάτι και το στρώμα όταν ξαπλώνουμε για ύπνο δεν είναι μη αναστρέψιμος. Υπάρχουν μερικές συμβουλές που αν τις ακολουθήσουμε θα απαλλαγούμε μόνιμα από το αυτόν.

Αρχικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γύρισμα του στρώματος μία φορά τον μήνα. Η ανακατανομή στο βάρος του σώματος κάνει διαφορά, ενώ την ίδια στιγμή συμβάλλει στη μείωση της φθοράς. Επιπροσθέτως, προσέχουμε το στρώμα να είναι σωστά τοποθετημένο στον σκελετό του κρεβατιού. Η ίση κατανομή βάρους είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για την καλή υγεία του κρεβατιού και του στρώματος, αλλά και για την ποιότητα του ύπνου.

Σε περίπτωση που το τρίξιμο συνεχίσει να ενοχλεί, τοποθετούμε κάτω από το σημείο που εμφανίζεται ο ήχος ένα σκληρό αντικείμενο. Ένα βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο, ή ένα κομμάτι ξύλο αποτελούν χρήσιμα αντικείμενα δοκιμής. Κατά πάσα πιθανότητα η πίεση θα μειώσει, ή ακόμη και θα εξαλείψει το τρίξιμο.

Τι κάνουμε όμως σε περίπτωση που τελικά τρίζει το κρεβάτι και όχι το στρώμα; Σε μια τέτοια περίπτωση, δοκιμάζουμε να σφίξουμε όλες τις βίδες και τα σημεία που συγκρατούν ενωμένο το σκελετό. Σε περίπτωση που χρειαστεί, λιπαίνουμε αυτά τα σημεία, είτε με κάποιο λιπαντικό προϊόν, ή με λίγο σαπούνι.

Όποιοι και να είναι οι λόγοι που τρίζει το στρώμα, μια ποιοτική επιλογή μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτού του ζητήματος. Δείτε όλα τα υβριδικά στρώματα της Delta Strom για ύπνο χωρίς θορύβους.