Το κατάλληλο μαξιλάρι που βοηθάει όποιον ροχαλίζει

Οι συνήθεις πρακτικές που χρησιμοποιεί κάποιος, για να σταματήσει να ροχαλίζει, είναι να κοιμάται στο πλάι και όχι ανάσκελα, ενώ υπάρχουν και ρινικά επιθέματα που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμα τρόπος που μπορεί να βοηθήσει θεαματικά. Το κατάλληλο μαξιλάρι είναι ικανό να μειώσει το ροχαλητό σε μεγάλο βαθμό, εφόσον φυσικά αυτό δεν οφείλεται σε σοβαρές αιτίες, όπως η υπνική άπνοια.

Πώς μπορεί να το κάνει αυτό; Πρακτικά, ρυθμίζοντας την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, κάτι το οποίο έχει άμεση επίδραση στο ροχαλητό.

Τι προκαλεί το ροχαλητό;

ροχαλητο

Το ροχαλητό είναι πολύ συνηθισμένο στους ενήλικες, όμως οι αιτίες του διαφέρουν. Συνήθως συμβαίνει όταν κανείς κοιμάται και χαλαρώνουν οι μύες του στόματος, του λαιμού και της γλώσσας, με αποτέλεσμα ο αεραγωγός να στενεύει. Έτσι, όταν ο αέρας προσπαθεί να περάσει, δονείται στα τοιχώματα του λαιμού, προκαλώντας τον γνωστό ήχο.

Υπάρχουν μερικές επιβαρυντικές περιστάσεις που καθιστούν πιο πιθανό να ροχαλίζει ένα άτομο. Αυτό ισχύει για τους άντρες, αλλά και για τους παχύσαρκους, όσους καπνίζουν και όσους πάσχουν από αλλεργίες. Από εκεί και πέρα, η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο αλλά και το να κοιμάται κανείς ανάσκελα επιτείνει το πρόβλημα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει το σωστό μαξιλάρι;

μαξιλαρι υπνου

Ο βασικός κανόνας λέει ότι το μαξιλάρι πρέπει να είναι υποστηρικτικό, έτσι ώστε να κρατάει τον αυχένα σε τέτοια θέση που επιτρέπει στους αεραγωγούς να είναι ανοιχτοί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει το κεφάλι να είναι ευθυγραμμισμένο με τους ώμους, θα πρέπει δηλαδή να σηκώνεται λίγο πιο ψηλά από την ευθεία θέση.

Έχει διαπιστωθεί ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου χωρίς καθόλου μαξιλάρι ή με ένα μαξιλάρι πολύ μαλακό και πολύ λεπτό, το ροχαλητό είναι εντονότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή το κεφάλι πέφτει ελαφρώς προς τα πίσω, με αποτέλεσμα ο αεραγωγός να μην είναι σε ευθεία θέση και ο αέρας να συναντάει εμπόδια.

Αν το ροχαλητό δεν είναι σε πολύ έντονα και ενοχλητικά επίπεδα για τον/τη σύντροφό σας, τότε μπορεί να βοηθήσει ένα μαξιλάρι memory foam, το οποίο υποστηρίζει τον αυχένα, παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο άνεσης.

Οπωσδήποτε δεν πρέπει, πάντως, να προβείτε σε αυτοσχέδιες λύσεις, όπως να βάλετε περισσότερα παλιά μαξιλάρια το ένα πάνω στο άλλο. Κάτι τέτοιο μπορεί μεν να κρατήσει το κεφάλι σας σε πιο όρθια θέση, είναι όμως κάκιστο για τη στάση του σώματος και επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τη σπονδυλική στήλη.

Για πιο δύσκολες περιπτώσεις, υπάρχουν ειδικά εργονομικά μαξιλάρια anti-snore, τα οποία έχουν μια μικρή εσοχή, για να προσαρμόζει τέλεια ο αυχένας. Οι άκρες τους είναι ελάχιστα πιο ψηλές από το κεντρικό τους σημείο, το οποίο είναι και πιο σκληρό. Το βασικό τους υλικό είναι το memory foam, το οποίο προσαρμόζεται πλήρως στο σχήμα του αυχένα και του κεφαλιού, παρέχοντας άνεση αλλά και υποστήριξη.

 

Ωστόσο, καλό είναι να θυμάστε ότι ένα μαξιλάρι δεν μπορεί να λύσει σοβαρά προβλήματα. Αν το ροχαλητό προκύπτει λόγω υπνικής άπνοιας, τότε είναι απαραίτητο να συμβουλευθείτε γιατρό, καθώς πρόκειται για σοβαρή ασθένεια που αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού και καρδιακού προβλήματος.