Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε το στρώμα;

Ο ύπνος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της ανθρώπινης υγείας. Αν δεν κοιμόμαστε καλά, το σώμα μας δεν είναι σε θέση να ξεκουραστεί ουσιαστικά, να θεραπεύσει τα τραύματά του και να αναζωογονηθεί.

Πολλά πράγματα επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας και ένα από τα βασικότερα είναι η το στρώμα μας. Πρακτικά, ένα καλό στρώμα εγγυάται άνετο ύπνο που προσφέρει στο σώμα (και επομένως και στο νου) ξεκούραση, στήριξη και χαλάρωση.

Πέρα, όμως, από ένα καλό στρώμα θα πρέπει να προσέξετε και τη συντήρησή του, αλλά και την αντικατάστασή του, όταν πια θα έχει παλιώσει. Γιατί, όσο ποιοτικό και αν είναι το στρώμα, αν παλιώσει χάνει τη στιβαρή δομή του και δεν μπορεί να προσφέρει στο σώμα την απαραίτητη υποστήριξη.

Το ερώτημα είναι, κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε το στρώμα;

Υπό κανονικές συνθήκες, τα στρώματα ύπνου πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 8 έως 10 χρόνια.

Φυσικά, αυτή είναι μια γενική κατευθυντήρια γραμμή και όχι η μία και μοναδική λύση. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής του στρώματός σας και συνεπώς το πότε πρέπει να το αντικαταστήσετε.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το στρώμα σας εάν ισχύουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Είναι παλαιότερο από 8-10 ετών.
  • Επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο σας.
  • Είναι αισθητά χαλαρό ή κατεστραμμένο σε ορισμένα σημεία.
  • Κάνει περισσότερο θόρυβο από το συνηθισμένο.
  • Παρατηρείτε αύξηση των αλλεργιών και / ή του άσθματός σας.
  • Ξυπνάτε το πρωί με πόνους στην πλάτη και τον αυχένα.

Ουσιαστικά, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το στρώμα σας, αν πια δεν σας βοηθάει να κάνετε καλό ύπνο. Ο πρώτος παράγοντας είναι η ηλικία, όμως μπορεί ορισμένα από τα παραπάνω σημάδια να εμφανιστούν νωρίτερα ή αργότερα από τα 8-10 χρόνια.

Γενικά, η διάρκεια ζωής του στρώματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Τα υλικά του: Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του στρώματος επηρεάζουν σημαντικά την ανθεκτικότητά του. Τα στρώματα χαμηλότερης ποιότητας και τα οικονομικά στρώματα αφρού τείνουν να έχουν τη συντομότερη διάρκεια ζωής, καθώς είναι επιρρεπή σε χαλάρωση και χάνουν γρήγορα την ικανότητά τους να στηρίζουν το σώμα. Τα στρώματα latex είναι τα πιο ανθεκτικά, έχοντας διάρκεια πάνω από 10 χρόνια.
  • Συντήρηση και φροντίδα: Ένα στρώμα θα διαρκέσει περισσότερο αν το φροντίζετε καλά και το προσέχετε. Αν το γυρνάτε κάθε 3-6 μήνες, το αερίζετε καλά, ώστε να μη συσσωρεύει υγρασία, καταπολεμάτε τα ακάρεα και δεν αφήνετε τα παιδιά να χοροπηδούν πάνω του, τότε οπωσδήποτε θα αντέξει μερικά χρόνια παραπάνω. Δείτε τον οδηγό Κάθε πότε θα πρέπει να γυρνάμε το στρώμα;
  • Μέγεθος κρεβατιού και βάρος ατόμων: Το στρώμα χαλάει ανάλογα με την επιβάρυνση που δέχεται. Έτσι, όσο πιο ελαφρύς είναι αυτός που κοιμάται, τόσο λιγότερο επιβαρύνεται το στρώμα. Επιπλέον, όσο πιο μεγάλο είναι το κρεβάτι, τόσο λιγότερο επιβαρύνεται το στρώμα, καθώς το βάρος κατανέμεται σε όλο το στρώμα.

Θέλετε να αντικαταστήσετε το παλιό σας στρώμα με ένα καινούριο; Βρείτε στη Delta Strom πληθώρα επιλογών σε στρώματα ύπνου πατώντας εδώ, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.