Κάθε πότε θα πρέπει να γυρνάμε το στρώμα;

Η σωστή φροντίδα του στρώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξασφάλιση της καλής ποιότητας ύπνου. Όλοι μας έχουμε ακούσει κατά καιρούς ότι είναι σημαντικό να γυρνάμε, ή να αναποδογυρίζουμε το στρώμα, για την προστασία και την παράταση της διάρκειας ζωής του.

 

Τι ισχύει όμως με το γύρισμα του στρώματος; Κάθε πότε θα πρέπει να το γυρνάμε; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα επηρεάζουν πολλοί παράγοντες. Ας τους δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Πόσο συχνά θα πρέπει να γυρίζουμε τα στρώματα ύπνου;

Όπως συμβαίνει και με τις διάφορες συσκευές, έτσι και το κάθε στρώμα έχει τις δικές του οδηγίες που αναγράφουν τον σωστό τρόπο φροντίδας του. Ο γενικότερος κανόνας ωστόσο λέει πως το γύρισμα του στρώματος, ή αλλιώς η περιστροφή του στις 180° θα πρέπει να πραγματοποιείται ανά έναν μήνα περίπου. Με την περιστροφή του στο διάστημα αυτό εξασφαλίζεται η καλύτερη συντήρηση του.

Γιατί θα πρέπει να γυρίζουμε το στρώμα μας;

Το γύρισμα του στρώματος συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης φθοράς που μπορεί να προκύψει από την καθημερινή χρήση και τη στάση του ύπνου. Οι περιοχές του στρώματος στις οποίες ασκείται καθημερινά μεγαλύτερη πίεση, δηλαδή στις περιοχές που ακουμπούν οι γοφοί και οι ώμοι, τείνουν να χαλαρώνουν πρόωρα. Με την τακτική περιστροφή το στρώμα καταφέρνει και διατηρεί την αντοχή του στον χρόνο, παραμένει σε καλή κατάσταση και συνεχίζει να προσφέρει την ορθή στήριξη του σώματος.

Πώς θα πρέπει να γυρίζουμε το στρώμα;

Το γύρισμα του στρώματος στις 180° μπορεί να πραγματοποιηθεί αρκετά εύκολα και γρήγορα, με τα παρακάτω βήματα:

 

  • Απομακρύνουμε όλα τα καλύμματα και τα σεντόνια, για την εύκολη περιστροφή του στρώματος, καθώς και όλα τα αντικείμενα που μπορεί να εμποδίσουν την εύκολη κίνηση μας, ή να πάθουν κάποια ζημιά.
  • Στη συνέχεια, περιστρέφουμε το στρώμα κατά 180° έτσι ώστε το πάνω μέρος του στρώματος να βρίσκεται πλέον στα πόδια μας.

 

Σημείωση: Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να γυρίσουμε το στρώμα μόνοι μας, δε διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον φίλο ή γνωστό μας. Ιδιαίτερα τα πιο μεγάλα στρώματα είναι βαριά και μπορούν να προκαλέσουν πόνο στη μέση σε περίπτωση που επιχειρήσουμε τη διαδικασία αυτή μόνοι μας.

Πρέπει να αναποδογυρίζουμε το στρώμα;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από το είδος του στρώματος. Τα στρώματα χωρίζονται σε στρώματα μονής και σε στρώματα διπλής όψης. Στα στρώματα μονής όψης, δηλαδή στα στρώματα που χρησιμοποιούνται από τη μια πλευρά θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο η περιστροφή τους. Αντίθετα, στα στρώματα διπλής όψης, που είναι ειδικά κατασκευασμένα να χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές, είναι αρκετά σημαντικό να πραγματοποιείται και το αναποδογύρισμα τους.

Πώς να θυμόμαστε την περιστροφή του στρώματος 

Καθώς η καθημερινότητα πολλές φορές μπορεί να γίνει έντονη, δεν είναι απίθανο να ξεχαστεί το γύρισμα του στρώματος. Μια έξυπνη συμβουλή είναι να περιστρέφετε το στρώμα τις πρώτες, ή τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Ορίστε υπενθύμιση στο κινητό σας ή κολλήστε ένα χαρτάκι σε κάποιο σημείο του σπιτιού που θα το βλέπετε, όπως για παράδειγμα το ψυγείο.

 

Εξίσου σημαντικό όμως με το γύρισμα, είναι να επιλέξετε και ένα στρώμα το οποίο θα σας χαρίσει ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο. Ανακαλύψτε στην Delta Strom μια μεγάλη συλλογή σε στρώματα ύπνου κατάλληλα για κάθε σωματότυπο, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.