Συγκριτικό τεστ: Στρώματα memory foam vs στρώματα με ελατήρια

Τα στρώματα με ελατήρια είναι ο πιο παραδοσιακός τύπος στρωμάτων που έχει αποδείξει την αξία του εδώ και πολλά χρόνια. Από την άλλη, τα στρώματα με memory foam αποτελούνται από ένα σχετικά καινούριο, καινοτόμο υλικό που έχει φέρει επανάσταση στα στρώματα ύπνου. Φυσικά, το να πούμε ποιος τύπος είναι καλύτερος είναι κάτι που δεν έχει απάντηση, αφού το τι θα επιλέξετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που ψάχνετε.

Παρακάτω, θα δούμε μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να θυμάστε κατά την επιλογή μεταξύ αυτών των δύο στρωμάτων, ώστε να γνωρίζετε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους και να αγοράσετε το πλέον κατάλληλο για εσάς.

Δροσιά

δροσερα στρωματα υπνου memory foam

Τα στρώματα με ελατήρια έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που αυξάνει τη ροή του αέρα και γενικά προσφέρουν μεγαλύτερη δροσιά τις ζεστές βραδιές του καλοκαιριού. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τύποι στρωμάτων με memory foam, τα οποία κατασκευάζονται από υλικά, όπως οι ίνες Tencel, που δεν απορροφούν τη ζεστή του σώματος, αλλά αντίθετα την απωθούν, με αποτέλεσμα να προσφέρουν το ίδιο, αν όχι καλύτερο επίπεδο δροσιάς κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως για παράδειγμα το Visco Cool Memory Foam. Το σημαντικό είναι να ελέγξετε αν  το στρώμα που σκέφτεστε να αγοράσετε έχει ιδιότητες για δροσερή αίσθηση το καλοκαίρι.

Μεταφορά κίνησης

Μεταφορά κίνησης

Όσον αφορά στην τεχνολογία απομόνωσης κίνησης, ένα στρώμα αφρού μνήμης είναι η καλύτερη επιλογή. Εάν κοιμάστε με κάποιον που στριφογυρνάει όλο το βράδυ, το memory foam θα βοηθήσει στην απορρόφηση αυτής της κίνησης στη μία πλευρά του στρώματος. Αντίθετα, τα στρώματα με ελατήρια μεταφέρουν την αναπήδηση σε όλο το μήκος και το πλάτος τους, οπότε δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ζευγάρια με τέτοια προβλήματα.

Υποστήριξη

στρωμα υπνου πλαινη υποστηριξη

Και τα δύο στρώματα προσφέρουν εξαιρετική υποστήριξη. Αν και υπάρχει ο μύθος ότι ο αφρός μνήμης είναι μαλακό υλικό, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για ένα υλικό που αποτελείται από πολλά στρώματα με ιδιότητες που προσαρμόζονται στις φυσικές καμπύλες του σώματος, προσφέροντας ανακούφιση από την πίεση στις αρθρώσεις. Εάν χρειάζεστε επιπλέον υποστήριξη, τα στρώματα memory foam διατίθενται σε αρκετούς βαθμούς σταθερότητας, από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε αυτόν που σας ταιριάζει.

Τα στρώματα με ελατήρια προσφέρουν επίσης υποστήριξη, αλλά η υποστήριξη αυτή είναι πιο άνιση. Ο αφρός μνήμης κάνει καλύτερη δουλειά στην κατανομή του σωματικού βάρους, ώστε να μπορείτε να αισθάνεστε υποστηριζόμενοι σε οποιαδήποτε θέση. Αν ψάχνετε για στρώμα με ελατήρια που προσφέρει τη μεγαλύτερη υποστήριξη, επιλέξτε ένα με εξαρτημένα ελατήρια, όμως θυμηθείτε ότι αυτό θα σας προσφέρει μεν υψηλό βαθμό στήριξης της σπονδυλικής στήλης, αλλά κυρίως εστιασμένη στην πλάτη και τη μέση. Αυτό φυσικά είναι εξαιρετικό, αν αντιμετωπίζετε ορθοπεδικά προβλήματα στην πλάτη.

Αντοχή

Παρόλο που τα στρώματα με ελατήρια έχουν αντοχή, τα ελατήρια ενδέχεται να χαλάσουν μετά από κάποια χρόνια χρήσης. Ωστόσο, όσο πιο παχιά είναι τα ελατήρια, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει το στρώμα. Ο αφρός μνήμης θεωρείται γενικά ως η πιο ανθεκτική επιλογή. Η ανθεκτικότητα ενός στρώματος memory foam σχετίζεται με την πυκνότητά του. Όσο υψηλότερη είναι η πυκνότητα, τόσο πιο πολύ θα αντέξει το στρώμα σας.

Άνεση και ανακούφιση πίεσης

Ο αφρός μνήμης περηφανεύεται για την ικανότητά του να προσαρμόζεται στις φυσικές καμπύλες του σώματος και στα σημεία πίεσης, όπως ο λαιμός, η σπονδυλική στήλη, τα γόνατα και οι ώμοι. Αυτό το χαρακτηριστικό προσφέρει ανακούφιση στον ύπνο και μια πιο εξατομικευμένη άνεση από τα στρώματα με ελατήρια.

Κόστος

Και τα δύο στρώματα προσφέρουν τιμές για διάφορα budget. Υπάρχει ο μύθος ότι τα στρώματα με memory foam είναι πιο ακριβά, όμως στην πραγματικότητα αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η πυκνότητα και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Δείτε τη μεγάλη μας συλλογή σε χειροποίητα στρώματα ύπνου και βρείτε αυτό που ταιριάζει πλήρως στις ανάγκες σας.