Οδηγός αγοράς: Πώς να διαλέξετε το κατάλληλο μέγεθος στρώματος

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται κατά την αγορά ενός νέου κρεβατιού και κατά συνέπεια ενός νέου στρώματος είναι η επιλογή μεγέθους που δεν ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Γενικά, ο κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερο το στρώμα τόσο το καλύτερο. Αρκεί φυσικά να χωράει στο δωμάτιο.

Ας δούμε παρακάτω τα διάφορα μεγέθη στρωμάτων και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Τι μέγεθος στρώμα χρειάζομαι;

Γνωρίζατε ότι ο μέσος άνθρωπος κινείται περισσότερες από 40 φορές τη νύχτα; Εάν επιλέξετε ένα στρώμα που είναι πολύ μικρό, τότε ο ύπνος με τον σύντροφό σας δεν θα είναι και τόσο άνετος, όσο χρειάζεστε, για να ξεκουραστείτε πραγματικά.

Φυσικά, στην επιλογή του κατάλληλου μεγέθους παίζουν διάφορα πράγματα ρόλο, όπως το ύψος σας και ο τρόπος που κοιμάστε.

Μονό στρώμα

μονο στρωμα υπνου

Το μονό κρεβάτι είναι κατάλληλο για παιδιά και κυρίως για μικρά παιδιά, ως το επόμενο στάδιο μετά την κούνια. Με μήκος 1,90 μέτρα και πλάτος περίπου 0,90 μέτρα, είναι ιδανικό για μικρά δωμάτια. Όμως, αν υπάρχει περισσότερος χώρος, τότε ένα παιδί μπορεί να κοιμηθεί και σε ημίδιπλο στρώμα, με διαστάσεις 1,90 Χ 1,20.

Διπλό στρώμα

διπλο στρωμα υπνου

Το διπλό στρώμα έχει μήκος 2 μέτρα και πλάτος 1,40 μέτρα. Μπορεί να λέγεται διπλό, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ζευγάρια. Δύο άνθρωποι θα έχουν μόνο 70 εκατοστά προσωπικού χώρου ο καθένας, δηλαδή πολύ λιγότερο από το να κοιμόντουσαν ξεχωριστά σε ένα μονό κρεβάτι.

Συνεπώς, το διπλό στρώμα είναι ιδανικό για έναν ενήλικα ή για ζευγάρια με μικρό σωματικό μέγεθος που τους αρέσει να κοιμούνται κοντά.

Στρώμα Queen Size

queen size στρωμα υπνου

Τα στρώματα Queen Size έχουν μήκος 2 μέτρα και πλάτος 1,60 μέτρα. Είναι οπωσδήποτε πιο ευρύχωρα από τα απλά διπλά στρώματα και κατάλληλα για ζευγάρια με μικρό ή μεσαίο σωματικό μέγεθος, τα οποία κάνουν σχετικά ήσυχο ύπνο και δεν απλώνονται πολύ.

Τα κρεβάτια Queen Size συνδυάζουν την άνεση με την εξοικονόμηση χώρου, αφού χωράνε και σε πιο μικρά υπνοδωμάτια.

Στρώμα King Size

king size στρωμα υπνου

Όπως λέει και το όνομά τους, πρόκειται για βασιλικά στρώματα με έξτρα διαστάσεις για την απόλυτη άνεση. Οι διαστάσεις αυτού του τύπου δεν είναι απόλυτα καθορισμένες. Ξεκινάνε από μήκος 2 μέτρα και πλάτος 1,80 μέτρα, ενώ μπορεί να φτάσουν και μήκος 2,20 μέτρα και πλάτος 2 μέτρα.

Είναι το ιδανικό στρώμα για δύο ενήλικες οποιουδήποτε σωματικού βάρους και ύψους, ενώ στις μεγαλύτερες διαστάσεις χωράει άνετα και ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο ζώο.

Το μόνο πρόβλημα με αυτό το μέγεθος είναι ότι απαιτεί μεγάλο χώρο στο υπνοδωμάτιο, οπότε ενδείκνυται για πολύ ευρύχωρες κρεβατοκάμαρες. Επιπλέον, τόσο τα στρώματα King Size όσο και τα αντίστοιχα κλινοσκεπάσματα είναι πολύ πιο ακριβά από τα απλά μεγέθη.