Οδηγός αγοράς: Πώς να διαλέξετε το κατάλληλο μέγεθος στρώματος

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται κατά την αγορά ενός νέου κρεβατιού και κατά συνέπεια ενός νέου στρώματος είναι η επιλογή μεγέθους που δεν ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Γενικά, ένας κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερο το στρώμα τόσο το καλύτερο. Αρκεί φυσικά να χωράει στο δωμάτιο. Επομένως, θα λέγαμε ότι ο χρυσός κανόνας είναι να βρείτε το στρώμα που καλύπτει τις ανάγκες σας ως προς τον χώρο που χρειάζεστε, για να κοιμάστε άνετα, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα επαρκή χώρο στο υπνοδωμάτιο, κυρίως περιμετρικά του κρεβατιού.

Καθώς, λοιπόν, οι ανάγκες και οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων διαφέρουν, υπάρχουν διάφορες διαστάσεις στα στρώματα, πέρα από το κλασικό δίπολο μόνο-διπλό στρώμα.

Ας δούμε παρακάτω τα διάφορα μεγέθη στρωμάτων και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Τι μέγεθος στρώμα χρειάζομαι;

Γνωρίζατε ότι ο μέσος άνθρωπος κινείται περισσότερες από 40 φορές τη νύχτα; Εάν επιλέξετε ένα στρώμα που είναι πολύ μικρό, τότε ο ύπνος με τον σύντροφό σας δεν θα είναι και τόσο άνετος, όσο χρειάζεστε, για να ξεκουραστείτε πραγματικά.

Φυσικά, οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίδιοι, καθώς ο καθένας έχει διαφορετικό στυλ στον ύπνο του. Οι κυριότεροι, πάντως, παράγοντες που καθορίζουν το κατάλληλο μέγεθος στρώματος είναι:

  • Σωματικό βάρος και ύψος.
  • Επιθυμητή στάση ύπνου (π.χ. παραπάνω χώρο χρειάζεται κάποιος που κοιμάται κατά βάση μπρούμυτα σε σχέση με κάποιον που κοιμάται σε εμβρυακή θέση).
  • Αριθμός ατόμων στο κρεβάτι (π.χ. αν κοιμάστε μόνοι, με σύντροφο, με παιδί/παιδιά, κατοικίδια ζώα κλπ).

Στη συνέχεια, συγκεντρώσαμε τις πιο συνηθισμένες διαστάσεις στρωμάτων, για να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.

Μονό στρώμα

μονο στρωμα υπνου

Το μονό κρεβάτι είναι κατάλληλο για παιδιά και κυρίως για μικρά παιδιά, ως το επόμενο στάδιο μετά την κούνια. Οι διαστάσεις του μονού στρώματος είναι μήκος 1,90 Χ πλάτος 0,90 μέτρα, οπότε είναι ιδανικό για μικρά δωμάτια.

Ημίδιπλο στρώμα

Το ημίδιπλο στρώμα έχει διαστάσεις 1,90 Χ 1,20 μέτρα. Πρόκειται για την ιδανική επιλογή για παιδιά και εφήβους, αφού τους προσφέρει άνεση, ενώ παράλληλα χωράει εύκολα ακόμα και στο παιδικό δωμάτιο.

 

Διπλό στρώμα

διπλο στρωμα υπνου

Οι διαστάσεις στο διπλό κρεβάτι διαφέρουν αρκετά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή και αυτό επειδή στον όρο διπλό στρώμα συμπεριλαμβάνονται πολλές διαφορετικές διαστάσεις.

Το κλασικό διπλό στρώμα έχει διαστάσεις 1,90 Χ 1,40 μέτρα, όμως υπάρχουν και άλλες επιλογές σε διπλό κρεβάτι, όπως το Queen Size και King Size που θα δούμε παρακάτω. 

Το παραδοσιακό, πάντως διπλό στρώμα μόνο κατ’ ευφημισμόν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, αφού στην πραγματικότητα δύσκολα χωράει με άνεση δύο ανθρώπους, εκτός αν πρόκειται για ζευγάρια με μικρό σωματικό βάρος που θέλουν να κοιμούνται πολύ κοντά.

Συνεπώς, το διπλό στρώμα είναι ιδανικό για έναν ενήλικα ή για ζευγάρια που δεν έχουν πρόβλημα να έχουν πολύ λιγότερο προσωπικό χώρο σε σχέση με το αν κοιμόταν ο καθένας σε μονό κρεβάτι (0,70 μέτρα ο καθένας αντί για 0,90 που είναι το στενότερο μονό κρεβάτι).

Στρώμα Queen Size

queen size στρωμα υπνου

Τα στρώματα Queen Size έχουν διαστάσεις 2 Χ 1,60 μέτρα. Είναι οπωσδήποτε πιο ευρύχωρα από τα απλά διπλά στρώματα και κατάλληλα για ζευγάρια με μικρό ή μεσαίο σωματικό μέγεθος, τα οποία κάνουν σχετικά ήσυχο ύπνο και δεν απλώνονται πολύ.

Τα κρεβάτια Queen Size συνδυάζουν την άνεση με την εξοικονόμηση χώρου, αφού χωράνε και σε πιο μικρά υπνοδωμάτια.

Στρώμα King Size

king size στρωμα υπνου

Όπως λέει και το όνομά τους, πρόκειται για βασιλικά στρώματα με έξτρα διαστάσεις για την απόλυτη άνεση. Οι διαστάσεις του King Size στρώματος δεν είναι απόλυτα καθορισμένες. Ξεκινάνε από 2 Χ 1,80 μέτρα, ενώ μπορεί να φτάσουν και  2,20 Χ 2 μέτρα.

Με πλάτος 2 μέτρα (ή έστω σχεδόν δύο μέτρα) είναι το ιδανικό στρώμα για δύο ενήλικες οποιουδήποτε σωματικού βάρους και ύψους, ενώ στις μεγαλύτερες διαστάσεις χωράει άνετα και ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο ζώο.

Το μόνο πρόβλημα με αυτό το μέγεθος είναι ότι απαιτεί μεγάλο χώρο στο υπνοδωμάτιο, οπότε ενδείκνυται για πολύ ευρύχωρες κρεβατοκάμαρες. Επιπλέον, τόσο τα στρώματα King Size όσο και τα αντίστοιχα κλινοσκεπάσματα είναι πολύ πιο ακριβά από τα απλά μεγέθη.

 

Καθώς τα στρώματα της Delta Strom είναι χειροποίητα, μπορούμε να κατασκευάσουμε όλα τα στρώματα σε όποια διάσταση επιθυμείτε κατόπιν παραγγελίας.

Δείτε τα ορθοπεδικά στρώματα, ανατομικά στρώματα και υβριδικά στρώματα ύπνου της Delta Strom και επιλέξτε μέσα από τη μεγάλη μας ποικιλία αυτό που θα ταιριάξει απόλυτα στις ανάγκες σας σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές!