Ποιο είναι το κατάλληλο στρώμα για δισκοκήλη; Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά του

Η δισκοκήλη είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μεγαλύτερης αλλά και νεαρής ηλικίας. Η δισκοκήλη ή αλλιώς δισκοπάθεια είναι η πάθηση, κατά την οποία το ελαστικό μαξιλαράκι που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σπονδύλους και ονομάζεται μεσοσπονδύλιος δίσκος φθείρεται ή μετακινείται ελαφρά και πιέζει τα παρακείμενα νεύρα.

Η δισκοκήλη οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με τους πιο επιβαρυντικούς να είναι η ηλικία και η ανύψωση βάρους με λανθασμένη στάση της σπονδυλικής στήλης. Σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως περιστασιακό πόνο στη μέση και την πλάτη ή μούδιασμα, όμως υπάρχουν και άνθρωποι που υποφέρουν έντονα. Η θεραπεία της δισκοκήλης μπορεί να είναι χειρουργική, αλλά γενικά προτιμώνται άλλες μέθοδοι, όπως η φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία.

Αν έχετε δισκοκήλη, η σωστή στάση του σώματος τόσο στον ύπνο όσο και στον ξύπνιο είναι ζωτικής σημασίας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η έλλειψη κίνησης υποχρεώνει το σώμα να παραμείνει σε μια θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα και αυτό ασκεί πρόσθετη πίεση στον αυχένα, τη μέση και την πλάτη. Ειδικά αν πάσχετε από δισκοπάθεια, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε ένα καλό στρώμα, το οποίο θα στηρίζει επαρκώς τη σπονδυλική στήλη, ώστε να μειώσετε τον πόνο και να απολαύσετε έναν ποιοτικό ύπνο.

Ποιο είναι όμως το κατάλληλο στρώμα για δισκοκήλη; Ας δούμε τι πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή του.

Ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης

δισκοκηλη

Όπως η σωστή στάση του σώματος είναι απαραίτητη όταν περπατάμε, όταν γυμναζόμαστε, ακόμα και όταν καθόμαστε, το ίδιο ισχύει και για τον ύπνο. Είναι βασικό οι μύες να χαλαρώνουν στη διάρκειά του και η σπονδυλική στήλη να αποκτά το φυσιολογικό της σχήμα, το οποίο είναι αντίστοιχο με το γράμμα S. Για να το πετύχετε αυτό, θέλετε ένα στρώμα που δεν είναι πολύ σκληρό, γιατί τότε η σπονδυλική στήλη θα παραμένει ευθεία, αλλά ούτε και πολύ μαλακό, γιατί η πλάτη και η μέση θα βυθίζονται πολύ.

Σταθερότητα

σταθερο στωμα υπνου δισκοκηλη

Το επίπεδο σκληρότητας που χρειάζεστε στο στρώμα, ώστε αυτό να είναι σταθερό και να στηρίζει τη σπονδυλική σας στήλη, δεν είναι ίδιο για όλους τους ανθρώπους. Αν έχετε μεγάλο σωματικό βάρος ή στενούς γοφούς, τότε το στρώμα θα πρέπει να είναι αρκετά σκληρό, για να διατηρήσει τη σπονδυλική σας στήλη σε ευθυγράμμιση. Κάποιος με φαρδύτερους γοφούς ή ελαφρύ σωματικό βάρος μπορεί να μη χρειάζεται ένα τόσο σταθερό στρώμα.

Αντοχή

αντοχη στρωμα υπου

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς με δισκοκήλη νιώθουν άνετα, αν κοιμούνται σε ένα ρυθμιζόμενο κρεβάτι. Τα ρυθμιζόμενα κρεβάτια προκαλούν, όμως, μεγαλύτερη φθορά στα στρώματα ύπνου λόγω της συνεχούς κίνησης. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό το στρώμα να είναι καλής ποιότητας και να έχει υψηλή αντοχή. Υπάρχουν είδη στρωμάτων με μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής, όπως για παράδειγμα τα στρώματα με memory foam ή latex, οπότε είναι καλύτερο να προσανατολιστείτε σε αυτά.

Ποια στάση σώματος είναι η κατάλληλη για δισκοκήλη;

σταση σωματος

Η επιλογή του στρώματος σχετίζεται και με τη στάση ύπνου που προτιμάει κάθε άτομο. Για όσους κοιμούνται μπρούμυτα ή στο πλάι, προτείνονται πιο μαλακά στρώματα, όμως αυτές οι δύο στάσεις σώματος (και ειδικά το μπρούμυτα) θεωρούνται οι χειρότερες για τη δισκοκήλη. Ανάσκελα είναι μια στάση ύπνου που συμβάλλει στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Αν ο πόνος είναι έντονος, μπορείτε να προσθέσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα και τη μέση για μεγαλύτερη άνεση.

 

Πάντως, καλό είναι να ρωτήσετε το γιατρό και το φυσικοθεραπευτή σας για το τι ακριβώς πρέπει να προσέξετε στο στρώμα ύπνου που θα διαλέξετε. Σε κάθε περίπτωση, ένα καινούριο στρώμα καλής ποιότητας είναι η βασικότερη προϋπόθεση που δεν πρέπει να ελλείπει σε καμία περίπτωση.