Ποιο στρώμα είναι το καλύτερο ανάλογα με τον τρόπο που κοιμάστε

Τα κριτήρια, για να αγοράσει κανείς στρώμα, είναι πολλά. Πιθανά ορθοπεδικά προβλήματα και πόνοι στην πλάτη, το σωματικό βάρος του, αλλεργίες και φυσικά το budget είναι τα βασικότερα θέματα που αναλογίζεται κανείς, για να διαλέξει στρώμα. Ωστόσο, ένας παράγοντας που συχνά δε λαμβάνεται υπόψη είναι η θέση του ύπνου. Άλλες είναι οι απαιτήσεις στο στρώμα για έναν άνθρωπο που κοιμάται ανάσκελα και άλλες για έναν άνθρωπο που κοιμάται μπρούμυτα. Ευτυχώς, υπάρχουν άριστες επιλογές και για αυτούς που αλλάζουν συνέχεια θέση στον ύπνο τους.

Διαβάστε παρακάτω ποιο στρώμα είναι το καλύτερο ανάλογα με τον τρόπο που κοιμάστε και τι πρέπει να προσέξετε σε κάθε τύπο.

Για όσους κοιμούνται ανάσκελα

υπνος ανασκελα

Οι άνθρωποι που κοιμούνται ανάσκελα δεν είναι τόσο πολλοί, είναι όμως αυτοί που αντιμετωπίζουν συχνότερα ορθοπεδικά προβλήματα, επειδή δεν έχουν πάρει το κατάλληλο στρώμα ύπνου για αυτούς. Το βασικό, όταν κάποιος κοιμάται ανάσκελα, είναι να λαμβάνει σωστή υποστήριξη της σπονδυλικής του στήλης, ώστε αυτή να μη βυθίζεται. Αν το στρώμα είναι πολύ μαλακό, τότε η πλάτη και μέση θα βυθίζονται μέσα, με αποτέλεσμα ο αυχένας να επιβαρύνεται πολύ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι άντρες κοιμούνται συνήθως ανάσκελα και πολλοί από αυτούς έχουν μεγάλο σωματικό βάρος, το στρώμα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέτριο προς σκληρό. Τα στρώματα με ελατήρια είναι ιδανικά, ειδικά αν συνυπάρχουν και ορθοπεδικά προβλήματα ή χρόνιοι πόνοι στην πλάτη.

Για όσους κοιμούνται στο πλάι

υπνος στο πλαι

Η πιο συνηθισμένη θέση στον ύπνο είναι η εμβρυακή και είναι αυτή που χρειάζεται ένα μαλακό στρώμα. Διαφορετικά, θα ασκείται δυσανάλογη πίεση στους γοφούς και τους ώμους, οπότε είναι πιθανό να ξυπνάτε με πόνο σε αυτά τα σημεία. Ένα μαλακό στρώμα με memory foam ή latex επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να πάρει το σωστό σχήμα, δηλαδή την ελαφρά καμπύλη σε σχήμα S, ώστε και να υποστηρίζεται σωστά αλλά και η πίεση να ασκείται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα.

Για όσους κοιμούνται μπρούμυτα

υπνος μπρουμιτα

 

Μπρούμυτα θεωρείται ο χειρότερος τρόπος να κοιμάται κανείς για την σπονδυλική στήλη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο κορμός του σώματος να βυθίζεται, με αποτέλεσμα η μέση να επιβαρύνεται πολύ. Αν ξυπνάτε με πόνο στο σημείο αυτό, τότε είναι απαραίτητο να πάρετε ένα πιο σκληρό στρώμα. Ιδανικά, το στρώμα πρέπει να είναι μέτριο προς σκληρό. Φυσικά, σε αυτή την επιλογή παίζει ρόλο και το σωματικό βάρος. Αν το βάρος σας είναι ελαφρύ, τότε ένα στρώμα μέτριας σκληρότητας από memory foam είναι κατάλληλο. Αν, όμως, το βάρος σας είναι υψηλό, τότε θα πρέπει να προσανατολιστείτε σε πιο σκληρές επιλογές, όπως το στρώμα με ελατήρια.

Για όσους αλλάζουν συχνά θέση

Το ότι μπορεί να αλλάζετε συχνά θέση κατά τη διάρκεια του ύπνου δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να βρείτε το καλύτερο στρώμα ύπνου για εσάς. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι το στρώμα να παρέχει υποστήριξη στο σώμα για κάθε φορά που γυρνάτε πλευρό. Ένα στρώμα μέτριας σκληρότητας μπορεί να παράσχει αυτή τη στήριξη, ενώ παράλληλα δεν ασκεί έντονη πίεση σε συγκεκριμένα σημεία. Προτείνουμε τα υβριδικά στρώματα, επειδή συγκεντρώνουν τα πλεονεκτήματα όλων των τεχνολογιών και έτσι μπορούν να ταιριάξουν σε διαφορετικούς σωματότυπους και να αντέξουν τη συχνή αλλαγή θέσης ύπνου.

Δείτε όλους τους τύπους σε στρώματα ύπνου ανάλογα με το επίπεδο της σκληρότητάς τους.