Πώς να απολυμάνω το στρώμα; 5 εύκολοι και ασφαλείς τρόποι

Το ότι ένα στρώμα φαίνεται καθαρό δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα, καθώς και βακτήρια που προκαλούν δερματίτιδα, δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Με λίγα λόγια, στα στρώματα ύπνου ισχύει ό,τι ακριβώς ισχύει για όλο το σπίτι. Η καθαριότητα πρέπει να συνδυάζεται με καλή απολύμανση ενάντια στα μικρόβια.

Το θέμα είναι ότι το στρώμα δεν είναι τόσο εύκολο να απολυμανθεί, καθώς τα μικρόβια εισχωρούν στο εσωτερικό του. Σαφώς, αν πρόκειται για ένα πολύ παλιό, χρησιμοποιημένο ή λερωμένο στρώμα, καλό είναι να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες που θα αναλάβουν τον καθαρισμό και την απολύμανσή του με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες απλές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε τακτικά, έτσι ώστε να κρατάτε το στρώμα σας καθαρό και χωρίς μικρόβια. Ποιες είναι αυτές; Διαβάστε παρακάτω!

Ατμοκαθαριστής

ατμοκαθαριστης

Ο ατμοκαθαριστής είναι ιδανικός όχι μόνο για την εξόντωση κάθε μικροβίου, αλλά και την αφαίρεση λεκέδων. Με τη δύναμη του ατμού απολυμαίνει και καθαρίζει χωρίς να απαιτείται κάποιο απορρυπαντικό. Όμως, χρειάζεται και αυτός προσοχή. Η εκτεταμένη και για πολλή ώρα χρήση του μπορεί να συσσωρεύσει υγρασία στο εσωτερικό του στρώματος. Οπότε, προτείνουμε να τον χρησιμοποιείτε για λίγη ώρα και έπειτα να αερίζετε πολύ καλά το υπνοδωμάτιο.

Σπρέι ενάντια στα μικρόβια

σπρευ καθαρισμου

Για απολύμανση κυρίως στην επιφάνεια του στρώματος, μπορείτε να το ψεκάζετε με ένα απολυμαντικό σπρέι για τα υφάσματα. Θα πρέπει, όμως, να προσέξετε αυτό να μην περιέχει λευκαντικούς παράγοντες, γιατί βλάπτουν το στρώμα.

Φυσική απολύμανση

καθαρισμος με ξυδι

Η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι η χρήση φυσικών συστατικών που είναι γνωστά για τις αντιμικροβιακές ιδιότητές τους. Το λευκό ξύδι ανακατεμένο με χλιαρό νερό είναι ιδανικό, για να ψεκάσετε με αυτό το στρώμα. Δεν αφήνει λεκέδες και απολυμαίνει σε σημαντικό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ρίχνετε πολύ μεγάλη ποσότητα, για να μη γεμίσει υγρασία το στρώμα.

Στη συνέχεια, αφήστε το να στεγνώσει καλά και πασπαλίστε το στρώμα με μαγειρική σόδα. Η μαγειρική σόδα θα απορροφήσει την υγρασία που τυχόν έχει μείνει αλλά και τη μυρωδιά του ξυδιού, αφήνοντας μια αίσθηση φρεσκάδας.

 

Υπεριώδης ακτινοβολία

uv απολυμανση

Παλαιότερα, η απολύμανση του στρώματος με συσκευή υπεριώδους ακτινοβολίας γινόταν μόνο σε επαγγελματικά καθαριστήρια. Ωστόσο, πλέον λόγω της πανδημίας δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αποκτήσει τη δική τους φορητή συσκευή. Η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τα μικρόβια, όμως δεν καθαρίζει, οπότε είναι ιδανική για τακτική χρήση (π.χ. μία φορά την εβδομάδα), ώστε να αποτρέψει τη συσσώρευση μικροβίων.

Bonus tip: Ο ήλιος μπορεί να έχει την ίδια επίδραση με την υπεριώδη ακτινοβολία στην εξολόθρευση των μικροβίων. Ο καλός αερισμός της κρεβατοκάμαρας και το άπλετο ηλιακό φως για μερικά λεπτά κάθε μέρα είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κρατήσετε το στρώμα σας φρέσκο, χωρίς υγρασία και ακάρεα.