Πώς πρέπει να καθαρίζουμε τα στρώματα ύπνου;

πως καθαριζουμε τα στρωματα υπνου

Τα στρώματα ύπνου αποτελούν πάντα ένα γρίφο στο πώς πρέπει να τα καθαρίζουμε, γιατί το ζητούμενο δεν είναι μόνο τι συμβαίνει στην επιφάνειά τους. Μέσα σε ένα μόλις τετραγωνικό εκατοστό στρώματος ζουν μερικά εκατομμύρια ακάρεα, δηλαδή μικροοργανισμοί που δε φαίνονται με γυμνό μάτι, όμως αναπαράγονται με τεράστια ταχύτητα. Τα ακάρεα θρέφονται από τον ιδρώτα, τα νεκρά κύτταρα και τη σκόνη και προκαλούν αναπνευστικές και δερματικές αλλεργίες. Επομένως, ένα καθαρό στρώμα είναι πολύ σημαντικό για έναν ήρεμο ύπνο. Πώς, λοιπόν, πρέπει να καθαρίζετε το στρώμα, για να μην έχει ούτε λεκέδες ούτε ακάρεα τόσο στην επιφάνεια όσο και σε ό,τι συμβαίνει κάτω από αυτήν;

Ας δούμε παρακάτω τις πιο απλές συμβουλές σχετικά με το πως καθαρίζουμε το στρώμα.

Η υγρασία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός

Ένα μεγάλο πρόβλημα στον καθαρισμό στρωμάτων είναι ότι το νερό καλό είναι να αποφεύγεται, διότι η υγρασία είναι σχεδόν αδύνατο να φύγει και με την πάροδο των ετών τείνει να συσσωρεύεται στο εσωτερικό των στρωμάτων. Αυτό προκαλεί και τα σοβαρότερα θέματα με την υγιεινή του στρώματος, καθώς η υγρασία αποτελεί τη βασικότερη εστία μολύνσεων στο στρώμα και καθιστά απαραίτητη την αντικατάστασή του κάθε 8-10 χρόνια.

υγρασια

Ηλεκτρική σκούπα

Μια διαδικασία που καλό είναι να γίνεται μία φορά την εβδομάδα είναι ο καθαρισμός του στρώματος με ηλεκτρική σκούπα, στην οποία θα εφαρμόσετε το εξάρτημα για την ταπετσαρία. Με την ηλεκτρική σκούπα θα μπορέσετε με εύκολο και γρήγορο τρόπο να απομακρύνετε σκόνη, ακάρεα και νεκρά κύτταρα του δέρματος χωρίς καθόλου διαβροχή.

ηλεκτρικη σκουπα καθαρισμος στρωμα υπνου

Ήλιος

Ο ήλιος και ο καθαρός αέρας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγρασίας και συνεπώς των ακάρεων. Το ιδανικότερο, λοιπόν, είναι να βγάζετε το στρώμα μία φορά το δίμηνο έξω στο μπαλκόνι, για να αεριστεί και να έρθει σε επαφή με την ευεργετική ηλιακή ακτινοβολία.

στρωμα υπνου ηλιος

Μαγειρική σόδα

Οι λεκέδες που γίνονται συνήθως πάνω στο στρώμα είναι δύο ειδών. Είτε αφορούν σωματικά υγρά, όπως ούρα, ιδρώτα και αίμα, είτε φαγητά και ποτά, όπως καφέ ή κρασί. Για όλους τους λεκέδες, θαυματουργή είναι η μαγειρική σόδα, η οποία όχι μόνο είναι δραστική αλλά κάνει και τον καθαρισμό πολύ εύκολο. Αφού απορροφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα του υγρού με ένα καθαρό χαρτί, απλώστε πάνω στο στρώμα μαγειρική σόδα σε σκόνη και αφήστε τη να δράσει για μερικές ώρες. Το μόνο που έχετε να κάνετε μετά είναι να την απομακρύνετε με την ηλεκτρική σκούπα. Γενικά, τη μαγειρική σόδα μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θέλετε να φρεσκάρετε και να καθαρίσετε το στρώμα, αφού είναι μία φυσική μέθοδος που κάνει θαύματα χωρίς να πρέπει να βρέξετε με νερό το στρώμα.

μαγειρικη σοδα καθαρισμος στρωμα υπνου

Καθαρισμός στρωμάτων από ούρα

Τα ούρα είναι ένας από τους δυσκολότερους λεκέδες που εισχωρούν βαθιά μέσα στο στρώμα και αφήνουν μια έντονη μυρωδιά. Αν οι συμβουλές με τη μαγειρική σόδα δεν απέδωσαν, τότε το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο ισχυρό καθαριστικό. Αποφύγετε τα απορρυπαντικά που περιέχουν αμμωνία, γιατί θα κάνουν χειρότερο το πρόβλημα. Τα κοινά απορρυπαντικά του εμπορίου κάνουν τη δουλειά τους, όμως ακόμα πιο αποτελεσματικά είναι τα καθαριστικά που μπορείτε να βρείτε στα pet shops και τα οποία διαλύουν τα ένζυμα των ούρων. Μετά τον καθαρισμό, καλό είναι να τοποθετήσετε το στρώμα κοντά σε μια σόμπα ή αερόθερμο, για να φύγει η υγρασία εντελώς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προσπαθήστε να ρίξετε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό γίνεται τοπικά.

καθαρισμος στρωματος υπνου

Στρώματα από υποαλλεργικά υλικά

Βασική προϋπόθεση για ένα καθαρό στρώμα, το οποίο δεν συγκεντρώνει πολλά ακάρεα, είναι να είναι φτιαγμένο από υποαλλεργικά υλικά. Τα στρώματα αφρού και τα στρώματα latex θεωρούνται τα καλύτερα στρώματα ύπνου όσον αφορά στην υγιεινή, αφού τα υλικά τους αφήνουν τον αέρα να κυκλοφορήσει και δεν ευνοούν την ανάπτυξη ακάρεων. Πολύ ωφέλιμο χαρακτηριστικό των στρωμάτων νέας τεχνολογίας είναι ότι δεν τραβάνε την υγρασία. Αυτό σε συνδυασμό με την αποφυγή νερού στον καθαρισμό μπορεί να επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του στρώματος και φυσικά να βελτιώσει κατά πολύ την υγιεινή του. Για ισχυρούς λεκέδες και έναν ολοκληρωμένο καθαρισμό, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε ειδικούς στον βιοκαθαρισμό στρωμάτων, καθώς με τις μεθόδους τους μπορούν να καθαρίσουν σε βάθος το στρώμα χωρίς τον κίνδυνο να παραμείνει υγρασία στο εσωτερικό του.

 

στρωματα υποαλλεργικα

Η Delta Strom προτείνει για την καλύτερη συντήρηση στα στρώματα ύπνου, να επιλέγετε προστατευτικά καλύμματα και ακόμα καλύτερα να είναι αδιάβροχα προστατευτικά καλύμματα στρώματος.