Κουρασμένοι ακόμα και μετά από 8 ώρες ύπνου; Πώς τα στάδια του ύπνου μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Αυτό που πάντα γνωρίζαμε από παιδιά είναι ότι ο άνθρωπος χρειάζεται συγκεκριμένες ώρες ύπνου, για να ξεκουραστεί. Τα βρέφη χρειάζονται 14-16 ώρες, τα παιδιά 11-13, οι έφηβοι 10-12 και οι ενήλικες 7-9. Αυτή η πληροφορία, όμως, αποτελεί τη μισή αλήθεια.

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι παρόλο που κοιμάστε πολλές ώρες, είστε κουρασμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή δεν έχετε ολοκληρώσει συγκεκριμένους κύκλους ύπνου, οπότε δεν έχετε περάσει επαρκώς από τα στάδια ύπνου που χρειάζεστε, για να ξεκουραστείτε.

Γνωρίζοντας τα στάδια του ύπνου σας, μπορείτε να προσαρμόσετε τη νυχτερινή σας ρουτίνα σε αυτά και εν τέλει να επιτύχετε έναν πιο πλήρη και ξεκούραστο ύπνο.

σταδια υπνου

Ποια είναι τα στάδια του ύπνου;

  • Χαλάρωση: Πρόκειται για το πρώτο στάδιο, το οποίο διαρκεί περίπου 10 λεπτά, μέχρι να κοιμηθούμε κανονικά. Είναι το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, όπου το σώμα αρχίζει να χαλαρώνει, η θερμοκρασία του να πέφτει και το μυαλό να κάνει ασύνδετες και παράλογες σκέψεις.
  • Ελαφρύς ύπνος: Στους ενήλικες καταλαμβάνει περίπου το 50% του συνολικού ύπνου. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, η πίεση του αίματος πέφτει, η αναπνοή γίνεται πιο αργή και ο καρδιακός παλμός μειώνεται. Σε αυτό το στάδιο είναι και πιο πιθανό να ξυπνήσουμε εύκολα.
  • Βαθύς ύπνος: Στον βαθύ ύπνο η πίεση και οι παλμοί είναι στο χαμηλότερο σημείο και το σώμα εκκρίνει αυξητική ορμόνη που αποκαθιστά τους ιστούς και τονώνει το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόκειται για το πιο επωφελές στάδιο, το οποίο στους ενήλικες είναι μόλις το 5-15% του συνολικού ύπνου. Αν ξυπνήσουμε σε αυτή τη φάση, θα αισθανόμαστε ζαλισμένοι και αποπροσανατολισμένοι.
  • REM: Είναι ίσως το πιο γνωστό στάδιο του ύπνου, κατά το οποίο το μυαλό είναι ενεργό και για αυτό βλέπουμε ζωντανά όνειρα. Τα μάτια κινούνται γρήγορα (από αυτό βγαίνουν τα αρχικά Rapid Eye Movement), όμως το σώμα δεν κινείται καθόλου. Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 1 με 2 ώρες κάθε βράδυ.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τους κύκλους του ύπνου;

Ο βραδινός ύπνος αποτελείται από 4-6 κύκλους, καθένας εκ των οποίων περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω στάδια. Έτσι, αισθανόμαστε πιο ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια, όταν έχουμε ολοκληρώσει τους κύκλους που χρειαζόμαστε. Αντίθετα, αν έχουμε ολοκληρώσει λιγότερους ύπνους ή αν διακόψουμε τον ύπνο εν μέσω κάποιου κύκλου, τότε αισθανόμαστε όλη τη μέρα κουρασμένοι.

Κάθε κύκλος διαρκεί περίπου 90-120 λεπτά. Σε πρώτη φάση, μπορείτε να παρατηρήσετε με πόσες ώρες αισθάνεστε ξεκούραστοι. Αν, για παράδειγμα, με 7,5 ώρες (450 λεπτά) νιώθετε απόλυτα ξεκούραστοι, τότε αυτό σημαίνει ότι ο κάθε κύκλος διαρκεί 90 λεπτά και ολοκληρώσατε 5 κύκλους. Έτσι, αν κοιμηθείτε 8 ή 8,5 ώρες, μπορεί να νιώθετε περισσότεροι κουρασμένοι, γιατί διακόψατε έναν κύκλο.

Ακούγεται δύσκολο στον υπολογισμό, όμως σε αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν τα ειδικά ρολόγια που μετρούν τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή και καθορίζουν τα στάδια ύπνου και πόση ώρα μείνατε στο καθένα.

Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να αυξήσετε τον βαθύ ύπνο. Σε αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν χαλαρωτικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο, όπως ο διαλογισμός, το διάβασμα ενός βιβλίου ή ένα ζεστό μπάνιο. Η ήπια άσκηση σε καθημερινό επίπεδο επίσης βοηθάει το σώμα να αποβάλει την ένταση και να κοιμηθεί έτσι καλύτερα.

Φυσικά, απαιτούνται και οι κατάλληλες συνθήκες, για να επιτύχετε βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. Η κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να είναι επαρκώς σκοτεινή με θερμοκρασία περίπου 20-22 βαθμούς. Ένα αναπαυτικό στρώμα που θα αγκαλιάζει αρμονικά το σώμα και θα στηρίζει την σπονδυλική στήλη χωρίς να την πιέζει είναι πολύ σημαντικό για έναν ανενόχλητο ύπνο που δεν θα διακόπτεται επειδή αισθάνεστε άβολα, δεν μπορείτε να βρείτε μια αναπαυτική θέση ύπνου ή ξυπνάτε λόγω πόνων στη μέση και τον αυχένα.

 

Βρείτε το στρώμα ύπνου που σας ταιριάζει μέσα από μια μεγάλη συλλογή χειροποίητων στρωμάτων σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές από τη Delta Strom.