Πού μπορείτε να πετάξετε το παλιό σας στρώμα

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε καινούριο στρώμα, σίγουρα θα σας απασχολεί τι να κάνετε με το παλιό. Πρόκειται για ένα ογκώδες αντικείμενο που πιάνει χώρο, οπότε είναι λογικό να αναρωτιέστε πού να πετάξετε το παλιό σας στρώμα.

Το σίγουρο είναι ότι η πρακτική που εφαρμοζόταν πριν χρόνια να πετάμε τα στρώματα στους κάδους των σκουπιδιών είναι πλέον ξεπερασμένη και επικίνδυνη. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι σε θέματα βιωσιμότητας και οικολογίας έχει οδηγήσει σε εξεύρεση πιο φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων, όπως η ανακύκλωση, που μπορεί να ωφελήσουν και εσάς αλλά και άλλους ανθρώπους και φυσικά τον πλανήτη.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τι επιλογές έχετε για το παλιό σας στρώμα.

Πότε πρέπει να πετάξω το στρώμα;

Ας ξεκινήσουμε με το πιο απλό ερώτημα. Πότε είναι απαραίτητο να πετάξετε το παλιό σας στρώμα; 

Γενικά, καλό είναι να θυμάστε ότι ένα στρώμα ύπνου έχει διάρκεια ζωής περίπου 10-12 χρόνια. Άρα με την πάροδο αυτών των ετών, το στρώμα θεωρείται παλιό και πρέπει να αλλαχτεί.

Ακόμα, όμως, και αν δεν έχει περάσει αυτό το διάστημα, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το παλιό σας στρώμα με καινούριο, αν αυτό έχει κάνει εμφανείς λακκούβες, έχει σκιστεί ή έχει υποστεί άλλες φθορές.

Αν αισθάνεστε ότι το στρώμα έχει χάσει τη φόρμα του και ξυπνάτε με πόνους στην πλάτη, τον αυχένα και τις αρθρώσεις, τότε πιθανώς θέλει αντικατάσταση, όμως προηγουμένως μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές λύσεις που θα του δώσουν 2-3 χρόνια ζωής ακόμα.

Δείτε επίσης: Τι στρώμα να διαλέξω για τη μέση; Οδηγός αγοράς

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να του κάνετε έναν καλό καθαρισμό και απολύμανση, ώστε να απομακρυνθούν όλα τα ακάρεα και τα μικρόβια. Το στέγνωμα μετά τον καθαρισμό είναι κομβικής σημασίας, για να φύγει οποιοδήποτε ίχνος υγρασίας.

Άλλη λύση είναι η εφαρμογή ανωστρώματος, που θα κάνει το παλιό στρώμα πιο μαλακό και ανατομικό, ώστε να εφαρμόζει καλύτερα στις καμπύλες του σώματος.

Τι να κάνω με το παλιό μου στρώμα;

Αν αγοράσετε καινούριο στρώμα, τότε με το παλιό μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:

  • Να το χαρίσετε. Αν δεν είναι πολύ παλιό και ακόμα διατηρεί την ελαστικότητά του, τότε μπορείτε να το χαρίσετε σε κάποιον φίλο ή φιλανθρωπική οργάνωση.

  • Να το χρησιμοποιήσετε με άλλον τρόπο. Στη λογική του zero waste, μπορείτε να σκεφθείτε κάποια άλλη χρήση για το παλιό σας στρώμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε έναν αυτοσχέδιο καναπέ στην αυλή ή το μπαλκόνι ή να το κάνετε κρεβατάκι για τον σκύλο. Μπορείτε, επίσης, να το χαρίσετε σε φιλοζωική οργάνωση, για να το χρησιμοποιήσει για τα αδέσποτα ζωάκια.

  • Να το ανακυκλώσετε. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν υπηρεσία για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, τα οποία στη συνέχεια προωθούν για ανακύκλωση. Μπορείτε να ρωτήσετε στο δήμο και να κανονίσετε να έρθουν να το πάρουν από το σπίτι σας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μην αφήσετε απλά το στρώμα έξω από έναν κάδο σκουπιδιών, καθώς περιέχει μέταλλα λόγω των ελατηρίων και άλλα υλικά που είναι βλαβερά, αν καταλήξουν στη χωματερή. Το ίδιο ισχύει και για τους παλιατζήδες που απλά παίρνουν το στρώμα, αφαιρούν τα ελατήρια και το υπόλοιπο το πετάνε σε κάδους σκουπιδιών.


Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας βοηθήσουμε με την αγορά καινούριου στρώματος και την αποκομιδή του παλιού.


Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.