Που μπορείτε να πετάξετε το παλιό σας στρώμα
Αν σκέφτεστε να αγοράσετε καινούριο στρώμα, σίγουρα θα σας απασχολεί τι να κάνετε με το παλιό. Πρόκειται για ένα ογκώδες αντικείμενο που πιάνει χώρο, οπότε είναι λογικό να αναρωτιέστε πού να πετάξετε το παλιό σας στρώμα.
Το σίγουρο είναι ότι η πρακτική που εφαρμοζόταν πριν χρόνια να πετάμε τα παλιά στρώματα στους κάδους των σκουπιδιών είναι πλέον ξεπερασμένη και επικίνδυνη. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι σε θέματα βιωσιμότητας και οικολογίας έχει οδηγήσει σε εξεύρεση πιο φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων, όπως η ανακύκλωση, που μπορεί να ωφελήσουν και εσάς αλλά και άλλους ανθρώπους και φυσικά τον πλανήτη.
Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω πού πετάμε το παλιό στρώμα.
Πότε πρέπει να πετάξω το στρώμα;
Ας ξεκινήσουμε με το πιο απλό ερώτημα. Πότε είναι απαραίτητο να πετάξετε το παλιό σας στρώμα;
Γενικά, καλό είναι να θυμάστε ότι ένα στρώμα ύπνου έχει διάρκεια ζωής περίπου 10-12 χρόνια. Άρα με την πάροδο αυτών των ετών, το στρώμα θεωρείται παλιό και πρέπει να αλλαχτεί.
Ακόμα, όμως, και αν δεν έχει περάσει αυτό το διάστημα, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το παλιό σας στρώμα με καινούριο, αν αυτό έχει κάνει εμφανείς λακκούβες, έχει σκιστεί ή έχει υποστεί άλλες φθορές.
Αν αισθάνεστε ότι το στρώμα έχει χάσει τη φόρμα του και ξυπνάτε με πόνους στην πλάτη, τον αυχένα και τις αρθρώσεις, τότε πιθανώς θέλει αντικατάσταση, όμως προηγουμένως μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές λύσεις που θα του δώσουν 2-3 χρόνια ζωής ακόμα.
Δείτε επίσης: Τι στρώμα να διαλέξω για τη μέση; Οδηγός αγοράς
Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να του κάνετε έναν καλό καθαρισμό και απολύμανση, ώστε να απομακρυνθούν όλα τα ακάρεα και τα μικρόβια. Το στέγνωμα μετά τον καθαρισμό είναι κομβικής σημασίας, για να φύγει οποιοδήποτε ίχνος υγρασίας.
Άλλη λύση είναι η εφαρμογή ανωστρώματος, που θα κάνει το παλιό στρώμα πιο μαλακό και ανατομικό, ώστε να εφαρμόζει καλύτερα στις καμπύλες του σώματος.
Πού πετάμε τα στρώματα και γιατί δεν πρέπει να τα πετάμε στα σκουπίδια;
Αν αποφασίσετε να αγοράσετε καινούργιο στρώμα, τότε το παλιό δεν πρέπει να το πετάξετε στα σκουπίδια, καθώς υπάρχουν λύσεις για απόσυρση στρωμάτων. Το βασικό είναι να μην καταλήξει στον κάδο και στη συνέχεια στη χωματερή το παλιό στρώμα, καθώς αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.
Τα στρώματα ανήκουν στην κατηγορία των “ογκωδών και πράσινων ή οικιακού τύπου αστικών στερεών αποβλήτων”. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα μεγάλα στερεά οικιακά απορρίμματα, όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, ή τα εξωτερικά απορρίμματα, όπως κλαριά, φύλλα, ξερά χόρτα, κομμένα τμήματα φυτών. Τα απορρίμματα αυτά πολλές φορές καταλήγουν στους κάδους ή σε άλλα σημεία της πόλης για μέρες.
Η πρακτική του να αφήνετε το παλιό στρώμα μέσα ή δίπλα στον κάδο πρέπει να αποφεύγεται για πολλούς λόγους:
- Εμποδίζεται η άνετη κυκλοφορία των πολιτών και τον οχημάτων στο δρόμο και το πεζοδρόμιο.
- Αποτελεί εστία μικροβίων και είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
- Η τοποθέτηση αντικειμένων μεγάλου όγκου χωρίς την ενημέρωση κάποιου αρμόδιου φορέα ή υπηρεσίας ενέχει τον κίνδυνο επιβολής προστίμου.
- Το στρώμα περιέχει μέταλλα λόγω των ελατηρίων και άλλα υλικά που είναι βλαβερά, αν καταλήξουν στη χωματερή.
- Μπορεί από τον κάδο να μαζέψει το στρώμα κάποιος παλιατζής, κάτι που είναι εξίσου ανώφελο. Οι παλιατζήδες απλά παίρνουν το στρώμα, αφαιρούν τα ελατήρια και το υπόλοιπο το πετάνε σε κάδους σκουπιδιών.
Ας δούμε, λοιπόν, στη συνέχεια ποιες είναι οι νόμιμες και επωφελείς πρακτικές για την απόσυρση του στρώματός σας, έτσι ώστε να μην δημιουργήσετε προβλήματα ούτε στους γύρω σας, ούτε να επιβαρύνετε το περιβάλλον.
Τι να κάνω το παλιό στρώμα;
Αν αγοράσετε καινούργιο στρώμα, τότε με το παλιό μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:
- Να το χαρίσετε. Αν δεν είναι πολύ παλιό και ακόμα διατηρεί την ελαστικότητά του, τότε μπορείτε να το χαρίσετε σε κάποιον φίλο ή φιλανθρωπική οργάνωση.
- Να το χρησιμοποιήσετε με άλλον τρόπο. Στη λογική του zero waste, μπορείτε να σκεφτείτε κάποια άλλη χρήση για το παλιό σας στρώμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε έναν αυτοσχέδιο καναπέ στην αυλή ή το μπαλκόνι ή να το κάνετε κρεβατάκι για τον σκύλο. Μπορείτε, επίσης, να το χαρίσετε σε φιλοζωική οργάνωση, για να το χρησιμοποιήσει για τα αδέσποτα ζωάκια.
- Να το ανακυκλώσετε. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν υπηρεσία για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, τα οποία στη συνέχεια προωθούν για ανακύκλωση. Ας δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά πώς να ανακυκλώσετε το στρώμα.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανακύκλωση στρωμάτων
Η ανακύκλωση στρωμάτων ύπνου είναι μια υποχρέωση που αναλαμβάνεται από τον κάθε δήμο, οπότε μπορείτε να ρωτήσετε στο δήμο σχετικά αυτό και να κανονίσετε να έρθουν να το πάρουν από το σπίτι σας.
Συγκεκριμένα, πρέπει να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου σας. Στη συνέχεια, θα κλείσετε ραντεβού ώστε να έρθει η υπηρεσία καθαριότητας να παραλάβει το στρώμα σας. Εσείς το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το στρώμα πριν τη συμφωνημένη μέρα και ώρα παραλαβής σε σημείο που δε θα εμποδίζει την κίνηση περαστικών, οχημάτων και ΑμεΑ.
Ήρθε η ώρα να πετάξετε το παλιό σας στρώμα και να το αντικαταστήσετε με ένα καινούργιο; Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας βοηθήσουμε με την αγορά καινούργιου στρώματος και την αποκομιδή του παλιού.