Πώς να καθαρίσετε το στρώμα από τα ακάρεα

Τα ακάρεα ζουν και αναπαράγονται με ταχείς ρυθμούς μέσα στα στρώματα. Βασικά, είναι αναπόφευκτο ένα στρώμα να έχει ακάρεα. Ωστόσο, σε πολλούς ανθρώπους προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τον ανήσυχο ύπνο που δεν ξεκουράζει. Πάντως, ακόμα και αν δεν είστε αλλεργικοί στα ακάρεα σκόνης, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά το στρώμα σας, ώστε να τα ξεφορτωθείτε, καθώς η συσσώρευσή τους μπορεί στο μέλλον να σας προκαλέσει προβλήματα και να βλάψει ακόμα και τη δομή του στρώματος.

Ακάρεα

Τι είναι τα ακάρεα;

Τα ακάρεα είναι μικροοργανισμοί που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι και θρέφονται από τη σκόνη, την υγρασία και τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος. Πρακτικά, ζουν όπου ζουν άνθρωποι και φωλιάζουν στα στρώματα, τα χαλιά, τους καναπέδες και τα μαξιλάρια. Αν ο πληθυσμός τους είναι μικρός, συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα, αν όμως αναπτυχθεί ραγδαία, τότε πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν δερματικές αλλεργίες, βήχα, δύσπνοια και δάκρυα στα μάτια.

Καθαρισμός Στρώματος

Πώς να καθαρίσετε το στρώμα από τα ακάρεα

Αρχικά, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι τα σεντόνια, τα μαξιλάρια και οι κουβέρτες δεν έχουν ακάρεα, κάτι που μπορείτε να το εξασφαλίσετε με το πλύσιμό τους στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στο στρώμα, υπάρχουν τρεις τρόποι να το απαλλάξετε από τα ακάρεα:

  • Μειώστε την υγρασία στον χώρο. Τα ακάρεα χρειάζονται υψηλά επίπεδα υγρασίας, για να επιβιώσουν (περίπου 80%). Έτσι, ο καλός αερισμός του χώρου σε συνδυασμό με έναν αφυγραντήρα μπορούν να βοηθήσουν. Πάντως, η μέθοδος αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται επικουρικά με τις άλλες. Από μόνη της, δεν εξαλείφει τα αυγά και τα κόπρανα των ακάρεων, ενώ η εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνει πολύ την υγρασία στο στρώμα, όποια και αν είναι η υγρασία στον χώρο.
  • Ρίξτε μαγειρική σόδα. Πασπαλίστε το στρώμα με μαγειρική σόδα και αφήστε τη να δράσει για μερικές ώρες. Η σόδα θα δεσμεύσει τα ακάρεα. Ύστερα, περάστε όλη την επιφάνεια του στρώματος με ηλεκτρική σόδα, η οποία θα απορροφήσει τη σόδα μαζί με τα ακάρεα.
  • Απευθυνθείτε σε επαγγελματίες. Μία με δύο φορές τον χρόνο, καλό είναι να αναλαμβάνει τον καθαρισμό ένας επαγγελματίας. Με τη χρήση ατμού ή υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να απολυμάνει το στρώμα. Αν χρησιμοποιεί καθαριστικά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτά είναι βιολογικά, δεν αφήνουν κατάλοιπα και δεν βλάπτουν το υλικό του στρώματος.
Υποαλλεργικό Στρώμα

Αποκτήστε στρώμα ανθεκτικό στα ακάρεα

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, είναι σημαντικό να έχετε ένα στρώμα που δεν ευνοεί την ανάπτυξη ακάρεων. Τα στρώματα με υποαλλεργικό και αντιβακτηριδιακό κάλυμμα μπορούν να βοηθήσουν, ώστε τα ακάρεα να μην καταλήγουν στο βάθος του στρώματος.

Επιπλέον, το υλικό του στρώματος παίζει μεγάλο ρόλο. Αν υποφέρετε από αλλεργίες λόγω των ακάρεων, καλό είναι να αποφύγετε ένα στρώμα με ελατήρια, καθώς τα ακάρεα συγκεντρώνονται εύκολα στο εσωτερικό του. Το latex είναι το πιο ανθεκτικό υλικό ενάντια στα ακάρεα σκόνης, καθώς είναι ένα αφιλόξενο περιβάλλον, για να ευδοκιμήσουν. Σας προτείνουμε από το ίδιο υλικό να είναι και το μαξιλάρι, ώστε να έχετε ολοκληρωμένη προστασία ενάντια σε αυτά τα μικρόβια.

Στη Delta Strom μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε στρώματα με υψηλή προστασία ενάντια στα ακάρεα. Δείτε περισσότερα.