Συγκριτικό τεστ: Στρώματα memory foam vs latex

Η ποιότητα του στρώματος παίζει κομβικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Ένα καλό στρώμα, το οποίο ταιριάζει στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του σώματός μας, έχει ως αποτέλεσμα χαλαρωτικό ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και ξύπνημα με ευεξία και χωρίς πόνους το πρωί.

Οι δύο δημοφιλέστεροι τύποι στρωμάτων ύπνου αυτή τη στιγμή είναι τα στρώματα με memory foam και τα στρώματα με latex. Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ώστε να ξέρετε ποια αγορά είναι η κατάλληλη για εσάς.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του στρώματος με latex;

στρωματα latex

Το στρώμα latex κατατάσσεται στα ανατομικά στρώματα, τα οποία αγκαλιάζουν αρμονικά τις καμπύλες του σώματος και ασκούν ομοιόμορφη πίεση σε όλα τα σημεία.

Βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι παρέχει επαρκή υποστήριξη και δεν βυθίζεται υπερβολικά κάτω από το βάρος του ατόμου. Συνεπώς, είναι εξαιρετικό για όλες τις στάσεις ύπνου.

Επιπλέον, επανέρχεται άμεσα στο αρχικό του σχήμα, οπότε μπορεί να υποστηρίξει και βαρύτερους ανθρώπους, ενώ παράλληλα έχει υψηλή ανθεκτικότητα και διάρκεια ζωής άνω των 10 ετών.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του στρώματος με memory foam;

στρωματα memory foam

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του memory foam είναι η υψηλή ικανότητά του να ρυθμίζει το σχήμα του, όταν εκτίθεται σε πίεση και να απορροφάει τους κραδασμούς από τις κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όπως λέει και το όνομά του, το memory foam «θυμάται» το σχήμα του σώματος, οπότε προσαρμόζεται άμεσα σε αυτό και παρέχει μια ανακουφιστική εμπειρία ύπνου, όπου κανένα σημείο του σώματος δεν υπόκειται σε πίεση και πόνο.

Έτσι, ακριβώς επειδή κατανέμει ομοιόμορφα το βάρος σε όλη την επιφάνειά του είναι ιδανικό για τους πόνους στις αρθρώσεις, αφού υποχωρεί απαλά στα γόνατα, τη λεκάνη και τους αστραγάλους, ώστε να τα υποστηρίζει χωρίς να τους αντιστέκεται.

Ένα μειονέκτημα του αφρού μνήμης είναι ότι μπορεί να γίνει ζεστό υλικό λόγω της πυκνότητάς του. Αυτό, όμως, μπορεί να διορθωθεί με ειδική επεξεργασία, ώστε το memory foam να γίνει κατάλληλο για θερμά κλίματα και να αφήνει τον αέρα να κυκλοφορεί χωρίς εμπόδια στο κρεβάτι.

Ποιο είδος στρώματος να επιλέξω;

επιλογη στρωμα υπνου

Η κύρια διαφορά μεταξύ του memory foam και του latex είναι η προσαρμογή του καθενός στο ανθρώπινο σώμα. Το memory foam έχει τον υψηλότερο βαθμό προσαρμογής, αφού αποκτά πλήρως το σχήμα του σώματος. Από την άλλη, το latex τείνει γενικά να προσαρμόζεται στο ανθρώπινο σώμα, χωρίς όμως να έχει τόσο υψηλή προσαρμοστική ικανότητα, αφού επιστρέφει στην αρχική του μορφή σε αντίθεση με το memory foam, στο οποίο ακόμα και αφού σηκωθούμε παραμένει το σχήμα του σώματός μας.

Από την άλλη, το latex έχει το πλεονέκτημα ότι είναι λίγο πιο σκληρό και στιβαρό, οπότε είναι ιδανικό για όσους προτιμούν μέτριας ή μεγαλύτερης σκληρότητας στρώματα, αλλά δεν θέλουν να πάνε σε πιο άκαμπτες επιλογές, όπως τα στρώματα με ελατήρια. Επίσης, είναι πιο ανθεκτικό, οπότε έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο ακόμα και για 15 χρόνια).

Συνεπώς, το τι θα διαλέξετε έχει να κάνει με τις προσωπικές σας επιλογές, τις ανάγκες του σώματός σας και ποια χαρακτηριστικά παίζουν μεγαλύτερο ρόλο για εσάς.

Δείτε όλες τις επιλογές σε ανατομικά στρώματα latex και memory foam και ενημερωθείτε για όλα τα καινοτόμα χαρακτηριστικά τους.