Στρώμα μονής ή διπλής όψης; Τι είναι το καθένα και ποια πλεονεκτήματα έχει

Πριν τη δημιουργία των στρωμάτων μονής όψης, όλα τα στρώματα ύπνου ήταν διπλής όψης. Οι δύο όψεις επέτρεπαν στο χρήστη να μπορεί να γυρίσει το στρώμα μετά από λίγους μήνες, έτσι ώστε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του. Ωστόσο, από το 2000 και έπειτα, άρχισαν σταδιακά να εμφανίζονται τα στρώματα μονής όψης, τα οποία έχουν διάφορα σημαντικά πλεονεκτήματα. Έτσι, έχουν κερδίσει και αυτά σημαντικό μερίδιο αγοράς και προτιμώνται από ολοένα και περισσότερους. Τι ακριβώς, όμως, σημαίνει το να είναι το στρώμα μονής ή διπλής όψης και τι πλεονεκτήματα έχει ο κάθε τύπος;

στρωμα υπνου

Στρώμα διπλής όψης

Το στρώμα διπλής όψης είναι η μοναδική τεχνολογία που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για τα στρώματα. Είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε η επένδυση των υλικών του να ξεκινάει από το κέντρο και να εκτείνεται τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές, οπότε είναι δυνατό να αναποδογυριστεί μετά από κάποιους μήνες χρήσης. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα στρώματα διπλής όψης είναι τα ελατήρια, είτε ανεξάρτητα Pocket Springs είτε συνδεδεμένα Bonnell Springs.

Τα σημαντικότερά τους πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

  • Λόγω των δύο πλευρών τους, προσφέρουν εκτεταμένη υποστήριξη σε όλο το σώμα.
  • Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, επειδή αλλάζουν πλευρά ανά κάποιους μήνες, οπότε κάθε πλευρά φθείρεται λιγότερο.
  • Είναι πιο ανθεκτικά και συμπαγή.

Στρώμα μονής όψης

Το στρώμα μονής όψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τη μία πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή του ξεκινάει από τη βάση, στην οποία προστίθενται διάφορα υλικά που εκτείνονται προς τα πάνω. Έτσι, υπάρχει υψηλή πυκνότητα στο στρώμα με διάφορα στρώματα αφρώδους υλικού, οπότε το τελικό στρώμα είναι μαλακό και προσαρμόζεται στις καμπύλες του σώματος. Το στρώμα μονής όψης δεν μπορεί να γυριστεί από την άλλη πλευρά, όμως καλό είναι ανά κάποιους μήνες να το περιστρέφετε, ώστε να έρθει η κεφαλή στα πόδια και να γίνει καλύτερη κατανομή της επιβάρυνσης.

Τα στρώματα μονής όψης έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Είναι ελαφριά, οπότε μπορούν να καθαριστούν και να περιστραφούν από την κεφαλή στα πόδια πολύ εύκολα. Αντίθετα, τα στρώματα διπλής όψης, παρόλο που η αρχική τους λειτουργία είναι να μπορούν να αναποδογυριστούν, είναι τόσο βαριά που αυτό είναι δύσκολο να γίνει και υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού.
  • Παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στα υλικά κατασκευής τους, όπως memory foam, viscoelastic και latex. Έτσι, προσαρμόζονται σε διαφορετικές ανάγκες.
  • Είναι πιο οικονομικά από τα στρώματα διπλής όψης, επειδή έχουν μικρότερη ποσότητα υλικού.

στρωμα υπνου

Συμπερασματικά, τα στρώματα διπλής όψης είναι ο πιο παλιός τύπος στρωμάτων με αρκετά πλεονεκτήματα, όμως και τα στρώματα μονής όψης δεν υστερούν σε τίποτα. Η πρόοδος στον τρόπο κατασκευής των στρωμάτων και η πληθώρα υλικών που πλέον χρησιμοποιούνται έχουν καταστήσει και τα στρώματα μονής όψης ιδιαίτερα ανθεκτικά, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι η άνεση και η ευχρηστία τους.