Τα σημαντικότερα προβλήματα που προκαλεί ένα κακό ή παλιό στρώμα

Όπως τα περισσότερα πράγματα, έτσι και το στρώμα σας συνοδεύεται από ημερομηνία λήξης. Ίσως να μην το γνωρίζετε αυτό, αλλά ο ύπνος σε ένα παλιό στρώμα μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα σε εσάς, τα ίδια προβλήματα που προκαλεί ένα κακό και μη ποιοτικό στρώμα.

Είναι λογικό να διστάζετε να αλλάξετε το στρώμα σας, είτε για οικονομικούς λόγους είτε γιατί πολύ απλά μπορεί να είστε τόσο συνηθισμένοι να αισθάνεστε άσχημα κάθε φορά που ξυπνάτε, ώστε να μην συνειδητοποιείτε καν ότι είναι πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι είτε το καταλαβαίνετε άμεσα είτε όχι, ένα παλιό στρώμα ή ένα στρώμα που δεν έχει υψηλή ποιότητα δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία σας.

στρωματα υπνου

Ας το δούμε πιο συγκεκριμένα:

  • Διαταράσσεται ο ύπνος: Η φθορά του στρώματος είναι κάτι που έρχεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Ένα καλό στρώμα θα κρατήσει περισσότερα χρόνια σε σχέση με ένα κακό, όμως σε κάθε περίπτωση η διάρκεια ζωής του είναι πεπερασμένη. Αν τα ελατήρια έχουν χαλάσει ή τα αφρώδη υλικά έχουν φθαρεί, το πρώτο πράγμα που θα επηρεαστεί είναι ο ύπνος σας. Εάν το στρώμα δεν σας υποστηρίζει σωστά, τότε όσο κοιμάστε θα είναι δύσκολο ακόμα και να γυρίσετε πλευρό, πόσο μάλλον να χαλαρώσετε. Επειδή η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει κακή συγκέντρωση και προβλήματα ψυχικής υγείας, είναι πολύ σημαντικό να αντικαταστήσετε το στρώμα σας, όταν είναι πια φθαρμένο.
  • Προκύπτουν σοβαρά προβλήματα υγιεινής: Όσο κι αν προσπαθείτε να διατηρήσετε το στρώμα σας καθαρό, είναι αναπόφευκτο να συσσωρευθεί βρομιά με την πάροδο του χρόνου. Το σώμα μας ιδρώνει όταν κοιμόμαστε (μιλάμε για περίπου 200 ml ιδρώτα!) τα οποία μετατρέπονται σε υγρασία, που συσσωρεύεται και μένει μέσα στο στρώμα. Παράλληλα και οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν αρνητικά, με με την υγρασία που δημιουργείται μέσα στο δωμάτιο, καταλήγουν να αποθηκεύονται στο στρώμα. Η εφίδρωση αλλά και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος οδηγούν στη συγκέντρωση ακάρεων και άλλων μικροβίων, όπως μύκητες και βακτήρια. Η ύπαρξή τους συνδέεται με αλλεργίες αλλά και σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος, του ουροποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος. 
  • Το σώμα δεν ξεκουράζεται και πονάει: Εάν το στρώμα δεν υποστηρίζει σωστά την σπονδυλική σας στήλη, εάν έχει εσοχές και σκληρά σημεία, τότε το σώμα σας δεν θα ξεκουράζεται και αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρούς πόνους στην πλάτη, τους γοφούς, τους ώμους, τον αυχένα και τα γόνατα. Αυτοί οι πόνοι μπορεί να σας οδηγήσουν σε κακή στάση, η οποία θα επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, από τον οποίο θα βγείτε μόνο αν επενδύσετε σε ένα καλό στρώμα που θα παρέχει στο σώμα τη στήριξη και τη χαλάρωση που χρειάζεται.

Τι πρέπει να κάνω αν αντιμετωπίζω αυτά τα προβλήματα;

Εφόσον το στρώμα σας είναι άνω των 10-12 ετών ή ποτέ δεν σας βόλεψε και τα προβλήματα ύπνου έχουν επιδεινωθεί, τότε ήρθε ο καιρός να αγοράσετε καινούριο στρώμα. Είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας, ώστε να βρείτε το υλικό που σας ταιριάζει. Αυτό θα καθοριστεί με βάση τις ανάγκες σας, το σωματότυπό σας, το πώς κοιμάστε και αν έχετε συγκεκριμένα ορθοπεδικά προβλήματα.

Διαβάστε τον πλήρη οδηγό για το πώς να διαλέξετε καινούριο στρώμα.