Τι στρώμα να επιλέξω για ένα κρεβάτι Montessori;

Ένα κρεβάτι Montessori επιτρέπει σε ένα παιδί τη γρήγορη ανάπτυξη του αισθήματος της ανεξαρτησίας, καθώς και τη γρήγορη ανακάλυψη του γύρω περιβάλλοντος. Αν και είναι σημαντικό να βρεθεί ο κατάλληλος σκελετός, εξίσου σημαντικό είναι και ένα ποιοτικό στρώμα για το κρεβάτι Montessori.

 

Ας δούμε λοιπόν, τι στοιχεία έχει ένα κρεβάτι Montessori, και πώς να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα για αυτό.

Τι είναι το κρεβάτι Montessori;

κρεβατι montessori

Η δημιουργός πίσω από τη μέθοδο Montessori ήταν η Ιταλίδα γιατρός Maria Montessori. Η μέθοδος Montessori επικεντρώνεται στην έμφυτη ικανότητα των παιδιών για μάθηση, μέσα από ένα κατάλληλα προσαρμοσμένο περιβάλλον. Όσον αφορά το κρεβάτι, αυτό είναι ιδιαίτερα κοντά στο πάτωμα και δε διαθέτει καθόλου κάγκελα. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί μπορεί εύκολα από μόνο του να πηγαίνει ή να φεύγει από το κρεβάτι και να ανακαλύψει πιο εύκολα το περιβάλλον του.

 

Τι προσφέρει το κρεβάτι Montessori;

montessori

Το κρεβάτι Montessori δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά της ελευθερίας της κίνησης. Σε αντίθεση με την κούνια, ένα παιδί μπορεί να πάει στο κρεβάτι του όταν νιώσει κουρασμένο, και να σηκωθεί από αυτό όταν νιώσει την ανάγκη να σηκωθεί. Αυτό μπορεί να ωφελήσει και τους γονείς, καθώς έχουν τη δυνατότητα να κάτσουν μαζί με το παιδί τους, ή να το βοηθήσουν εύκολα να ξανακοιμηθεί σε περίπτωση που ξυπνήσει. Επιπλέον, ενισχύει την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση των μικρών παιδιών, ενώ διευκολύνει την εύκολη πρόσβαση στο υπόλοιπο παιδικό δωμάτιο.

 

Ποιο είναι το κατάλληλο στρώμα για ένα κρεβάτι Montessori;

Η επιλογή του κατάλληλου στρώματος για το ιδιαίτερο αυτό κρεβάτι δε διαφέρει και πολύ από ένα παιδικό στρώμα. Οι σημαντικοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη αφορούν το μέγεθος, τη σταθερότητα, το πάχος, αλλά και τα υλικά κατασκευής του στρώματος.

 

Μέγεθος

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, καθώς και τον διαθέσιμο χώρο στο παιδικό δωμάτιο, μπορείτε να επιλέξετε και το κατάλληλο στρώμα. Από στρώμα κούνιας μέχρι στρώματα για μεγαλύτερα παιδιά, οι διαφοροποιήσεις είναι αρκετές. Έτσι, για την κατάλληλη επιλογή, οι μετρήσεις με βάση το μέγεθος του κρεβατιού είναι αρκετά σημαντικές.

 

Πάχος

Καθώς το κρεβάτι βρίσκεται αρκετά κοντά στο πάτωμα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σταθερό, αλλά και να του επιτρέπει να μετακινείται εύκολα στο υπόλοιπο δωμάτιο. Ένα στρώμα με πάχος 20-22 εκατοστά θα βοηθήσει το παιδί να παραμείνει άνετο, αλλά και ασφαλές, καθώς θα βρίσκεται αρκετά κοντά στο πάτωμα. Με τον τρόπο αυτό δε θα υπάρχει η ανησυχία για τον κίνδυνο πτώσης.

 

Υλικό κατασκευής

Ο τύπος στρώματος που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι αρκετά σταθερός ώστε να χαρίζει την απαραίτητη στήριξη για την σωστή ανάπτυξη του σώματος. Τα παιδικά στρώματα χωρίς ελατήρια είναι ιδανικά για τα πιο μικρά παιδιά και τα νήπια, καθώς η στήριξη του οστικού ιστού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Την ίδια στιγμή, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να απολαύσουν πολλές στιγμές άνεσης και χαλάρωσης, ιδιαίτερα αν κοιμούνται στο πλάι ή μπρούμυτα.

 

Ακόμη, καθώς πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν αλλεργίες, το στρώμα θα πρέπει να είναι υποαλλεργικό, να καθαρίζεται εύκολα και να προσφέρει προστασία ενάντια στα ακάρεα. Η συγκέντρωση ακαρέων μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, όπως την εμφάνιση εξανθημάτων, ή ακόμη και δύσπνοια.

 

Δείτε στον Delta Strom μια μεγάλη συλλογή από παιδικά στρώματα, κατάλληλα για κρεβάτι Montessori εδώ