Τι βάζουμε κάτω από το στρώμα; Οδηγός ανάλογα με τον τύπο στρώματος

Ο καλός ύπνος εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από το στρώμα, όμως δεν αρκεί από μόνο του ένα ποιοτικό στρώμα. Θα πρέπει αυτό να ταιριάζει με τις ανάγκες του κάθε ατόμου και να είναι όσο μαλακό ή όσο σκληρό χρειάζεται.

Η αίσθηση του στρώματος εξαρτάται αρκετά και από το τι βάζουμε κάτω από το στρώμα. Ανάλογα με τη στιβαρότητα της βάσης κάτω από το στρώμα επηρεάζεται και η στήριξη και γενικότερα η άνεση που μας προσφέρει το στρώμα.

Ας δούμε, λοιπόν, στη συνέχεια τι θα πρέπει να βάζετε κάτω από το στρώμα ανάλογα με τον τύπο του.

Ορθοπεδικό στρώμα

Τα ορθοπεδικά στρώματα, τα οποία έχουν συνδεδεμένα ελατήρια, είναι αρκετά σκληρά και άκαμπτα, προσφέροντας έτσι τη μέγιστη στήριξη στην σπονδυλική στήλη. Έτσι, είναι ιδανικά για άτομα με υψηλό σωματικό βάρος που κοιμούνται ανάσκελα. Και αυτό επειδή σε αυτή τη στάση ύπνου η μέση τείνει να βυθίζεται με πιο μαλακά στρώματα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και χρόνιους πόνους μακροπρόθεσμα.

Εφόσον, λοιπόν, αποκτήσετε ένα ορθοπεδικό στρώμα, το ζητούμενο είναι να δημιουργήσετε τις συνθήκες, ώστε αυτό όντως να είναι στιβαρό και να ευθυγραμμίζει άριστα την σπονδυλική στήλη. Τα περισσότερα κρεβάτια είναι απολύτως επαρκή για αυτό, είτε έχουν σκελετό είτε έχουν τάβλες ή σομιέδες.

Μια άλλη λύση είναι να τοποθετήσετε το στρώμα απευθείας στο πάτωμα. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι το δάπεδο είναι απόλυτα επίπεδη επιφάνεια, χωρίς λακκούβες ή εξογκώματα, οπότε ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη θα είναι σε ευθεία θέση.

Ανατομικό στρώμα με αφρώδη υλικά

Τα ανατομικά στρώματα με αφρώδη υλικά, όπως το latex και το memory foam, είναι κυρίως μαλακά στρώματα, αν και ανάλογα με την πυκνότητα είναι δυνατόν να γίνουν αρκετά σκληρά και να προσφέρουν υψηλό επίπεδο στήριξης της μέσης. Γενικά, πάντως, προτιμώνται από άτομα μεσαίου ή χαμηλού σωματικού βάρους που συνηθίζουν να κοιμούνται μπρούμυτα ή στο πλάι, οπότε θέλουν να αποφύγουν την άσκηση πίεσης στις αρθρώσεις τους.

Το ανατομικό στρώμα, ειδικά όταν είναι μαλακό, πρέπει να μπαίνει σε κρεβάτι με σταθερό σκελετό. Οι τάβλες με μεγάλο διάκενο (άνω των 2 εκατοστών) πρέπει να αποφεύγονται, γιατί το στρώμα μπορεί να βουλιάζει σε συγκεκριμένα σημεία. Επίσης, κρεβάτι με χαλαρό πλέγμα δεν είναι κατάλληλο, καθώς δεν θα υπάρχει η απαραίτητη σταθερότητα.

Αν το στρώμα σας φαίνεται πολύ μαλακό, τότε μπορείτε να τοποθετήσετε από κάτω, ανάμεσα δηλαδή στον σκελετό του κρεβατιού και το στρώμα, μια ενιαία τάβλα που θα του δώσει μεγαλύτερη ακαμψία και θα προστατεύσει την σπονδυλική σας στήλη από το βούλιαγμα.

Επιπλέον, το μαλακό ανατομικό στρώμα δεν πρέπει να τοποθετείται στο δάπεδο, καθώς δεν θα προσφέρει επαρκή στιβαρότητα και σταθερότητα στην πλάτη.

Υβριδικό ή ανατομικό στρώμα με ανεξάρτητα ελατήρια

Τα υβριδικά στρώματα διαθέτουν τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων στρωμάτων. Από τη μία, είναι στιβαρά και σταθερά, όπως τα ορθοπεδικά στρώματα, και από την άλλη, χάρη στη γέμισή τους με αφρώδη υλικά, χαρίζουν αίσθημα θαλπωρής και χαλάρωσης. Το ίδιο ισχύει και για τα ανατομικά στρώμα με ανεξάρτητα ελατήρια.

Συνεπώς, κάτω από αυτά τα στρώματα μπορεί να μπει οποιοσδήποτε τύπος κρεβατιού, καθώς η απαιτούμενη σταθερότητα θεωρείται δεδομένη. Παράλληλα, αν θέλετε να κάνετε το υβριδικό ή το ανατομικό στρώμα ακόμα πιο σκληρό, η τάβλα από κάτω είναι και εδώ μια καλή λύση.

Ωστόσο, τα στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια δεν είναι τόσο σκληρά και στιβαρά, οπότε καλό είναι να αποφεύγετε να τα τοποθετείτε κάτω στο δάπεδο χωρίς κρεβάτι.


Δείτε όλη τη συλλογή με χειροποίητα στρώματα ύπνου της Delta Strom και επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες και τον τύπο του κρεβατιού σας!