5 τρόποι να κάνετε το στρώμα σας να κρατήσει περισσότερο

Ένα στρώμα ύπνου έχει κατά μέσο όρο διάρκεια ζωής περίπου 10 χρόνια. Ωστόσο, ανάλογα με το υλικό και τον τύπο του, μπορεί να κρατήσει λιγότερο ή περισσότερο. Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει τη μακροζωία ή όχι του στρώματός σας είναι το πώς του φέρεστε. Υπάρχουν ορισμένα λάθη που μειώνουν κατά πολύ την ανθεκτικότητά του και την καλή λειτουργία του, όπως η παρατεταμένη υγρασία και η κάθετη πίεση σε συγκεκριμένα σημεία (π.χ. αν τα παιδιά χοροπηδούν πάνω).

Από την άλλη, υπάρχουν μερικές καλές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε και οι οποίες θα βοηθήσουν να κρατηθεί το στρώμα σε καλή κατάσταση για περισσότερο. Με αυτές, θα προλάβετε πιθανές ζημιές και θα προστατεύσετε την επένδυσή σας σε κάτι τόσο σημαντικό, όπως ένα καλό στρώμα που προσφέρει αντίστοιχα καλό ύπνο.

Χρησιμοποιήστε ανώστρωμα

ανώστρωμα  

Η χρήση ανωστρώματος μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την αίσθηση του στρώματος σε περίπτωση που αυτό δεν σας βολεύει. Επιπλέον, επιμηκύνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του, επειδή το προστατεύει από την υγρασία, τα ακάρεα και την έντονη πίεση, οπότε σας βοηθάει να διατηρήσετε το κρεβάτι καθαρό, μακριά από τα μικρόβια που καταστρέφουν σταδιακά τις ίνες του στρώματος.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για το πλύσιμο

πλυσιμο στρωμα υπνου

Ο καθαρισμός του στρώματος είναι μια δύσκολη διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, έτσι ώστε να μην παραμείνουν υπολείμματα του απορρυπαντικού και υγρασία στο εσωτερικό του στρώματος. Ανάλογα με το υλικό του στρώματος ακολουθείται διαφορετική διαδικασία, οπότε είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αλλιώς, είναι πολύ πιθανό το στρώμα να υποστεί βλάβες και να πρέπει να αντικατασταθεί πριν της ώρας του.

Χρησιμοποιήστε αδιάβροχα προστατευτικά καλύμματα

πλυσιμο σεντονιων

Η δυσκολία στον καθαρισμό του στρώματος πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι εφικτό να γίνεται συχνότερα από μία φορά το εξάμηνο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να διατηρήσετε την καθαριότητα στο κρεβάτι. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αδιάβροχα καλύμματα που προστατεύουν το στρώμα και με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τις πλύσεις στο πλυντήριο όπως με άλλα καλύμματα. Δείτε τα εδώ

Αφήστε τον ήλιο να μπει μέσα

αφηστε τον ηλιο να μπει μεσα

Ο ήλιος είναι ιδανική πρόληψη ενάντια στα ακάρεα και την υγρασία, όμως εσείς πόσο συχνά τον αφήνετε να απλώσει το ευεργετικό του φως πάνω στο στρώμα; Εκτός από το σωστό και τακτικό αερισμό, καλό είναι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να βγάζετε το στρώμα έξω στο μπαλκόνι για λίγη ώρα ή να τραβάτε το κρεβάτι σε κάποιο σημείο του δωματίου που είναι ηλιόλουστο. Ένας απλός τρόπος να απολυμάνετε φυσικά το χώρο που κοιμάστε! Προσοχή όμως αυτό δεν ισχύει για τα στρώματα latex, διότι τους κάνει ο κακό ο ήλιος και μπορεί να τα καταστρέψει. Μία ιδανική επιλογή γενικά, είναι ο απογευματινός ήλιος, μιας και δεν είναι τόσο έντονος και βοηθάει το ίδιο καλά στην απολύμανση των στρωμάτων.

Προσοχή στη μεταφορά

μεταφορα στρωματος

Επειδή είναι πολύ πιθανό να μετακομίσετε κατά τη διάρκεια ζωής ενός στρώματος, είναι σημαντικό να το κάνετε σωστά, ώστε αυτό να μην καταστραφεί κατά τη μεταφορά. Σε κάθε μετακόμιση, θα πρέπει να το καλύπτετε με πλαστικό και να το κρατάτε σε όρθια θέση, για να αποφύγετε το δίπλωμα ή το τσάκισμα.

Δείτε επίσης τα λάθη που γίνονται συχνά και καταστρέφουν ένα στρώμα.