Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για να είμαστε υγιείς και ξεκούραστοι;

Όλοι αλλάζουμε στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά σε κάποια στάση μένουμε πολύ παραπάνω. Το πώς κοιμόμαστε καθορίζει την ποιότητα του ύπνου μας, το αν ξυπνάμε ξεκούραστοι και το αν θα σηκωθούμε με πόνους στην πλάτη ή όχι. Διότι δεν αρκεί ένα καλό στρώμα ύπνου, για να κοιμηθούμε καλά. Είναι βασικό να επιλέγουμε και τη σωστή στάση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες μας και πιθανά προβλήματα υγείας που έχουμε.

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για εσάς και τις απαιτήσεις του σώματός σας; Διαβάστε παρακάτω σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να επιλέξετε μια συγκεκριμένη στάση ύπνου, για να παραμείνετε υγιείς και να κάνετε ποιοτικό ύπνο.

Για το ροχαλητό

ροχαλιτο

Η προσαρμογή της στάσης ύπνου είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους μετριασμού του ροχαλητού. Αυτό είναι βασικό για τον/τη σύντροφό σας, αλλά και για εσάς τους ίδιους, αφού το ροχαλητό είναι δείγμα ότι δεν αναπνέετε επαρκώς. Ο ύπνος ανάσκελα καθιστά ευκολότερη τη χαλάρωση της γλώσσας προς τα πίσω και την απόφραξη του αεραγωγού, που είναι η νούμερο ένα αιτία για το ροχαλητό. Οι ειδικοί προτείνουν τον ύπνο στο πλάι ως την καλύτερη θέση για ήσυχο ύπνο χωρίς ενοχλήσεις.

Πόνος στην πλάτη ή πόνος στον αυχένα

πονος στην πλατη

Οι καλύτερες θέσεις ύπνου για τον πόνο στην πλάτη είναι αυτές που αποφεύγουν την επιβάρυνση στη σπονδυλική στήλη. Για παράδειγμα, αν κοιμάστε μπρούμυτα, το στομάχι θα βυθιστεί προς τα μέσα, ακόμα και αν το στρώμα είναι πολύ σταθερό, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να αποκτήσει αφύσικο σχήμα. Αν έχετε ελαφρύ σωματικό βάρος, τότε μπορείτε να κοιμάστε στο πλάι, αν και η πλέον κατάλληλη θέση είναι ανάσκελα. Ειδικά αν έχετε έντονους πόνους στη μέση (π.χ. στην περίπτωση δισκοπάθειας), τότε μόνο ανάσκελα θα είστε άνετα. Για έξτρα ανακούφιση, μπορείτε να προσθέσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.

Στην εγκυμοσύνη

εγκυμοσυνη στρωμα υπνου

Οι γιατροί λένε ότι η καλύτερη θέση ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι στην αριστερή πλευρά με λυγισμένα τα γόνατα. Σε αυτήν τη θέση, το αίμα κυκλοφορεί εύκολα μεταξύ βασικών οργάνων όπως η καρδιά, τα νεφρά και η μήτρα. Ο πλευρικός ύπνος εμποδίζει επίσης το αναπτυσσόμενο έμβρυο να πιέζει τα όργανα και τις αρτηρίες της μέλλουσας μητέρας. Τα μαξιλάρια μπορούν να βοηθήσουν για πιο βολικό ύπνο. Ένα ανάμεσα στα γόνατα και ένα χαμηλά στη μέση φέρνουν ισορροπία στον ύπνο.

Στομαχικές διαταραχές

Στομαχικές διαταραχές

Η ναυτία, η καούρα, η δυσπεψία και η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση είναι συχνές αιτίες αϋπνίας και κακού ύπνου. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι να κοιμούνται ανάσκελα θα τους βοηθήσει, όμως στην πραγματικότητα δεν αρκεί αυτό. Αν πάσχετε συχνά από στομαχικές διαταραχές, καλό είναι να κοιμάστε σε ένα κρεβάτι με ρυθμιζόμενο ύψος. Όταν το άνω μέρος του σώματος είναι ανυψωμένο, τότε το οξύ του στομάχου παραμένει χαμηλά στην κοιλιά και δεν επηρεάζει τον ύπνο. Θυμηθείτε ότι αν επιλέξετε ρυθμιζόμενο κρεβάτι, θα πρέπει να έχετε και το αντίστοιχο στρώμα, το οποίο θα είναι ανθεκτικό στις πιέσεις που θα δέχεται με τις αλλαγές της κλίσης.

Μάθετε περισσότερα εδώ για το στρώμα που πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με τον τρόπο που κοιμάστε.