Πώς να σταματήσετε να βλέπετε εφιάλτες

Όλοι σε κάποια φάση έχουμε δει εφιάλτη και έχουμε ξυπνήσει με έντονα συναισθήματα φόβου και άγχους. Αν και πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αυτό που δεν είναι συνηθισμένο είναι το να γίνεται συνέχεια. Αν βλέπετε πολύ συχνά εφιάλτες, τότε σημαίνει ότι κάτι σας ενοχλεί και αυτό αντανακλάται στον ύπνο σας.

Κατά τη φάση REM, όταν ο εγκέφαλός μας δημιουργεί ζωντανά όνειρα, είναι πιθανό οι υποσυνείδητες σκέψεις να συνδυαστούν με διαφορετικούς τρόπους και να οδηγήσουν σε διάφορα αποτελέσματα. Όταν οι εφιάλτες αποτελούν τον κανόνα, αυτό σημαίνει ότι το υποσυνείδητο προσλαμβάνει ένα αρνητικό ερέθισμα, το οποίο αποτυπώνεται σε εφιάλτη.

Τι μπορεί να είναι αυτό το ερέθισμα; Ας δούμε τις βασικότερες αιτίες που οδηγούν στους εφιάλτες και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

Άγχος

Άγχος

Το άγχος είναι ίσως η βασικότερη αιτία που βλέπετε συχνούς εφιάλτες. Μπορεί να είναι άγχος για κάποιο συγκεκριμένο γεγονός στην προσωπική ή την επαγγελματική σας ζωή ή γενικευμένο άγχος που σχετίζεται με την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής σας.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση του άγχους με τεχνικές που βοηθούν, όπως η γυμναστική και ο διαλογισμός, θα συμβάλει και στη μείωση των εφιαλτών, όμως συχνά απαιτείται μια πιο στοχευμένη προσέγγιση με τη βοήθεια θεραπευτή.

Περιβάλλον

περιβαλλον υπνου

Είναι απίστευτο το πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας το περιβάλλον, στο οποίο κοιμόμαστε. Αν το σώμα μας δεν νιώθει άνετα και ήσυχα, δεν είναι σπάνιο να δούμε εφιάλτες που προκαλούνται από αυτή την αρνητική εμπειρία.

Οι βασικότεροι παράγοντες είναι:

  • Θόρυβος
  • Πολύ υψηλή θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο (άνω των 20 βαθμών)
  • Παλιό και άβολο στρώμα που προκαλεί πόνους στην πλάτη και τον αυχένα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξασφαλίσετε ένα ήσυχο και σκοτεινό περιβάλλον στην κρεβατοκάμαρα, με θερμοκρασία που δεν προκαλεί δυσφορία στο σώμα. Επιπλέον, ένα στρώμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σωματότυπού σας και στον τρόπο που κοιμάστε θα εξασφαλίσει ότι λαμβάνετε τη στήριξη που χρειάζεστε και δεν υποφέρετε από πόνους όσο κοιμάστε αλλά και αφού ξυπνήσετε.

Μάθετε περισσότερα για το πώς να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα για εσάς εδώ.

Δείτε τη μεγάλη συλλογή από χειροποίητα στρώματα ύπνου άριστης ποιότητας της Delta Strom.

Συνήθειες

Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που επηρεάζουν καθοριστικά τον τρόπο που κοιμόμαστε και μπορεί να προκαλέσουν εφιάλτες. Τέτοιες συνήθειες, τις οποίες καλό είναι να αποφεύγετε μερικές ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι, είναι:

  • Η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης: Το αλκοόλ και η καφεΐνη προκαλούν υπερένταση, διακοπτόμενο ύπνο και εφιάλτες.
  • Μεγάλα και βαριά γεύματα: Καλό είναι το βραδινό να ολοκληρώνεται 2-3 ώρες πριν τον ύπνο και να περιλαμβάνει εύπεπτες τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά. Βαριά και καυτερά φαγητά πρέπει να αποφεύγονται.
  • Παρακολούθηση τηλεόρασης: Γενικά, το μπλε φως της οθόνης ξυπνάει τον οργανισμό, οπότε είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε πριν κοιμηθείτε. Οπωσδήποτε, η παρακολούθηση προγραμμάτων που προκαλούν υπερένταση και έντονο στρες συνδέεται άμεσα με τους εφιάλτες.