Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μαγειρική σόδα στο στρώμα: Θαυματουργοί τρόποι χρήσης

Μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουμε τη μαγειρική σόδα ως ένα υλικό που χρησιμοποιούμε, για να φτιάχνουμε κέικ (και όχι μόνο), όμως η αλήθεια είναι ότι οι χρήσεις της είναι πολύ περισσότερες.

Χάρη στις εξαιρετικές της ιδιότητες κατά των οσμών και των λεκέδων, η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα από τα καλύτερα καθαριστικά κυριολεκτικά σε όλο το σπίτι. Μάλιστα, καθώς δεν περιέχει όξινους παράγοντες και χημικά, όπως τα κοινά καθαριστικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ευαίσθητες επιφάνειες, όπως το μάρμαρο, αλλά και υφάσματα (π.χ. στον καναπέ) και φυσικά και στο στρώμα.

Ο καθαρισμός του στρώματος θεωρείται μία από τις δυσκολότερες διαδικασίες, επειδή είναι σημαντικό να μην παραμείνει υγρασία στο στρώμα που μπορεί να χαλάσει τη δομή και τη σύσταση των υλικών του, αλλά και να προσελκύσει μικρόβια.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα λύνει η μαγειρική σόδα στο στρώμα που μπορεί να κάνει θαύματα. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Ποιες είναι οι ιδιότητες της μαγειρικής σόδας;

Η μαγειρική σόδα είναι αλκαλική, δηλαδή έχει pH 8,3. Αυτό σημαίνει ότι σε επαφή με οξύ το εξουδετερώνει. Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, όμως έχει άριστα αποτελέσματα στην καταπολέμηση των οσμών και των λεκέδων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς περιέχουν κάποιον όξινο παράγοντα. Οπότε η εξισορρόπηση του pH φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, το εκπληκτικό είναι ότι η σόδα όλα αυτά τα πετυχαίνει χωρίς να χρειάζεται νερό ή κάποιο άλλο υγρό, οπότε δεν εισχωρεί υγρασία μέσα στο στρώμα.

Ποια ακριβώς, όμως, είναι η χρήση της μαγειρικής σόδας στο στρώμα;

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα στο στρώμα

Φρεσκάρισμα

Το στρώμα απορροφά τον ιδρώτα που παράγουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου και ταυτόχρονα συγκεντρώνει εκατομμύρια ακάρεα που θρέφονται από τη σκόνη και τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να το φρεσκάρετε τακτικά, έτσι ώστε να απομακρύνονται τα ακάρεα και η σκόνη και να φεύγει η υγρασία από τον ιδρώτα.

Καλό είναι μία φορά το μήνα να βγάζετε το στρώμα στον ήλιο που εξαλείφει τα μικρόβια, την υγρασία και τις οσμές. Πέρα από αυτό, όμως, εδώ μπορεί να σας βοηθήσει και η μαγειρική σόδα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απλώσετε μια στρώση μαγειρικής σόδας στην επιφάνεια του στρώματος και να την αφήσετε να δράσει για μερικές ώρες. Στη συνέχεια, απλώς, θα ρουφήξετε τη μαγειρική σόδα με την ηλεκτρική σκούπα και το στρώμα θα είναι λαμπερό και θα μυρίζει όμορφα.

Προσοχή, δεν πρέπει να ρίξετε νερό, καθώς η μαγειρική σόδα σε σκόνη κάνει άψογα τη δουλειά της!

Διαβάστε και άλλους τρόπους να καθαρίζετε το στρώμα σας σε τακτική βάση.

Απορρόφηση υγρασίας

Όπως προαναφέραμε, η μαγειρική σόδα είναι θαυματουργή στην απορρόφηση κάθε είδους υγρασίας, οπότε μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ποικιλοτρόπως.

Για παράδειγμα, αν έχει γίνει πάνω στο στρώμα κάποιος λεκές από ούρα ή κρασί, καλό είναι αρχικά να ταμπονάρετε την περιοχή με χαρτί κουζίνας και ύστερα να αφήσετε για λίγη ώρα τη μαγειρική σόδα να δράσει. Έτσι, θα απορροφηθεί η μεγαλύτερη ποσότητα της υγρασίας και θα μπορέσετε μετά να καταπολεμήσετε πιο αποτελεσματικά τον λεκέ.

Αλλά και αντίστροφα, αν έχετε καθαρίσει το σημείο (π.χ. με νερό, ξίδι ή κάποιο καθαριστικό), τότε είναι χρήσιμο μετά να βάλετε εκεί μαγειρική σόδα και να την αφήσετε να δράσει μέχρι να απορροφήσει την υγρασία που έχει μείνει. Άλλωστε, το σημαντικό είναι να φύγει η υγρασία από το βαθύ εσωτερικό του στρώματος, κάτι που δεν μπορείτε να πετύχετε π.χ. στεγνώνοντας με το πιστολάκι.

Αφαίρεση δύσκολων λεκέδων

Η μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω από ένα φρεσκάρισμα ή την απορρόφηση της υγρασίας. Σε διάφορους λεκέδες, όπως το κρασί, ο καφές, τα ούρα και ο εμετός, η μαγειρική σόδα δρα πολύ αποδοτικά, επειδή εξουδετερώνει τα οξέα τους.

Στο κρασί και τον καφέ το μόνο που χρειάζεται είναι να τρίψετε το σημείο του λεκέ με μαγειρική σόδα και αλάτι. Αν ο λεκές είναι επιφανειακός, τότε μπορείτε να τρίψετε το σημείο με μια στεγνή βούρτσα. Αν ο λεκές έχει εισχωρήσει πιο βαθιά, τότε μπορείτε να το τρίψετε με ένα σφουγγαράκι που θα έχετε βουτήξει σε χλιαρό νερό.

Στα ούρα και τον εμετό η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, καθώς απαιτούνται και καθαριστικά που θα διασπάσουν τα ένζυμα του λεκέ. Μπορείτε αρχικά να δοκιμάσετε με ένα φυσικό διάλυμα, το οποίο περιέχει λευκό ξίδι και μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα. Αν ο λεκές δεν φεύγει, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικό καθαριστικό για ούρα ή εμετό που θα βρείτε στα pet shops.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την εφαρμογή οποιουδήποτε λεκέ, σας προτείνουμε να εφαρμόσετε τοπικά μαγειρική σόδα, για να διώξει την υγρασία και οποιαδήποτε οσμή.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς να αφαιρέσετε από το στρώμα τους πιο συχνούς λεκέδες.

Πάντως, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε στρώμα, το οποίο θα είναι καλυμμένο περιμετρικά με ύφασμα κατά των βακτηριδίων και των αλλεργιογόνων. Ένα αντιμικροβιακό και υποαλλεργικό ύφασμα παίζει σημαντικό ρόλο στην εύκολη απομάκρυνση των λεκέδων και την αποφυγή των ακάρεων.

Δείτε όλα τα υποαλλεργικά στρώματα ύπνου της Delta Strom.