Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για να είμαστε ξεκούραστοι;

Ο επαρκής ύπνος, δηλαδή το πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε, είναι ιδιαίτερα απαραίτητος για την καλή υγεία του οργανισμού. Η χαμηλή ποσότητα ύπνου επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της λειτουργίας του ανθρωπίνου σώματος, όπως τη συγκέντρωση, την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και  τη διάθεση. Όταν η διάρκεια του ύπνου δεν είναι επαρκής,  αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία, διαβήτης και κατάθλιψη.

 

Έτσι λοιπόν γεννάται το ερώτημα: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για να είμαστε ξεκούραστοι; Αυτό το ερώτημα έχει απασχολήσει και το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ (NSF), και με βάση τα αποτελέσματα μελέτης που έχουν πραγματοποιήσει προτείνουμε:

 

Βρέφη και νεογνά

Τα βρέφη, ιδιαίτερα τα νεογέννητα, χρειάζονται αρκετές ώρες ύπνου, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας. Έτσι λοιπόν, μέχρι το μωρό να φτάσει στην ηλικία των 3 μηνών, ο ύπνος τους είναι σημαντικό να διαρκεί 14-17 ώρες, με τα απαραίτητα διαλείμματα για φαγητό. Από τον 4ο έως τον 11ο μήνα της ζωής του, οι ιδανικές ώρες ύπνου είναι 12-15, ενώ για τα παιδιά 1-2 ετών, 11-14 ώρες είναι οι ιδανικές.

 Βρέφη και νεογνά

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

 Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, δηλαδή όσα παιδιά ανήκουν στην ηλικία των 3-5 ετών έχουν εξίσου αυξημένες ανάγκες για ύπνο, καθώς έχουν ανάγκη την ενέργεια όχι μόνο για την ανάπτυξη τους και το παιχνίδι, αλλά και για την εξερεύνηση του κόσμου γύρω τους. Έτσι, οι μικροί μας φίλοι αυτής της ηλικιακής ομάδας δε θα πρέπει να στερούνται καθόλου από τον ύπνο τους και να τον απολαμβάνουν για περίπου 10-13 ώρες.

 Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Παιδιά σχολικής ηλικίας

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά του δημοτικού στις μέρες μας έχουν πολλές υποχρεώσεις καθημερινά. Σε περίπτωση που δεν απολαμβάνουν αρκετό ύπνο, θα αισθάνονται κούραση και μειώνονται οι επιδόσεις τους. Για τον λόγο αυτό, οι 9-11 ώρες θα τους βοηθήσουν να διατηρήσουν όλη την ενέργεια που έχουν ανάγκη.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας

Έφηβοι

Οι μεγάλες αλλαγές των εφήβων δεν επηρεάζουν μόνο το εμφανισιακό κομμάτι, αλλά και τους καρδιακούς ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορούν να κοιμηθούν νωρίς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στο πρωινό ξύπνημα. Ωστόσο, οι 8-10 ώρες είναι απαραίτητες, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η καθιέρωση μιας υγιεινής ρουτίνας ύπνου που θα είναι σταθερή ακόμη και τα σαββατοκύριακα.

Έφηβοι

Ενήλικες

Οι ενήλικες πολλές φορές, εξαιτίας της έντονης καθημερινότητας παραμελούν τον ύπνο τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να βιώνουν σωματική και ψυχολογική εξάντληση. Ακόμη και όσοι με ελάχιστο ύπνο νιώθουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μέσα στο επόμενο διάστημα αναπτύσουν το αίσθημα της κόπωσης. Για να μπορούν λοιπόν να είναι ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια, η οποία θα έχει διάρκεια, οι 7-9 ώρες ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Υπερήλικες

Υπάρχει ένας μύθος γύρω από τους υπερήλικες άνω των 65 ετών έχουν ανάγκη από λίγο ύπνο. Στην πραγματικότητα, οι υπερήλικες έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους ενήλικες. Ο λόγος για την ύπαρξη αυτού του μύθου έγκειται στο γεγονός ότι συνήθως κοιμούνται πιο νωρίς (και συνεπώς το ξύπνημα τους είναι ιδιαίτερα πρωινό), ενώ αρκετοί απολαμβάνουν και κάποιες ώρες μεσημεριανού ύπνου. Ωστόσο, για να λάβουν την απαραίτητη ξεκούραση, θα πρέπει να αφιερώνουν 7-9 ώρες ύπνου.

 

Συμβουλές για ξεκούραστο ύπνο

Για έναν ξεκούραστο ύπνο δεν αρκεί μόνο η ποσότητα των ωρών που αφιερώνονται στον ύπνο, αλλά και η ποιότητα του. Ο ποιοτικός ύπνος συμβάλει εξίσου στην ξεκούραση, και τη σωματική και ψυχολογική ευημερία. Η καθιέρωση υγιεινών συνηθειών, όπως η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή ηλεκτρονικών συσκευών το βράδυ μπορούν να συμβάλλουν στην απόλυτη ξεκούραση. Εξίσου όμως σημαντική είναι και η εύρεση ενός ποιοτικού στρώματος ύπνου και ενός μαξιλαριού που ταιριάζει στον σωματότυπο, χαρίζει σωστή στήριξη στην σπονδυλική στήλη και τον αυχένα και θα βοηθήσει στη γρήγορη και εύκολη χαλάρωση, θα απομακρύνει το ξύπνημα με πόνους, ενώ θα μειώσει τον διακοπτόμενο ύπνο.

 Δείτε όλη τη μεγάλη συλλογή από χειροποίητα στρώματα της Delta Strom εδώ.