Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για ύπνο το χειμώνα
Η σωστή θερμοκρασία ύπνου τον επηρεάζει καθοριστικά, ενώ με την πλευρά του ο καλός ύπνος επηρεάζει απόλυτα την ποιότητα ζωής μας. Ποια είναι, όμως, η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για ύπνο; Πρέπει να ανάβουμε τα καλοριφέρ τον χειμώνα όταν κοιμόμαστε ή είναι προτιμότερο να έχουμε ένα δροσερό δωμάτιο;
Πρόκειται για ερωτήματα που απασχολούν όλους μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σίγουρα όμως ακόμα περισσότερο τον χειμώνα, όταν το σπίτι είναι κρύο τα βράδια. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω σε τι θερμοκρασία πρέπει να είναι η κρεβατοκάμαρα αλλά και χρήσιμα tips για καλύτερο ύπνο.
Πώς επηρεάζει τον ύπνο μας η θερμοκρασία του χώρου;
Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει σε κάποια φάση όταν κοιμόμαστε ότι νιώθουμε πιο δροσερά και ότι το σώμα μας ζεσταίνεται όταν ξυπνάμε. Η δροσιά που νιώθουμε όταν κοιμόμαστε δεν είναι όμως μόνο αποτέλεσμα του ύπνου αλλά και αιτία του.
Με λίγα λόγια, ο υποθάλαμος του εγκεφάλου, ο οποίος ρυθμίζει τον κιρκαδιανό ρυθμό που με τη σειρά του ρυθμίζει τον ύπνο, ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος περίπου 1-2 βαθμούς κατά τον ύπνο. Αλλά και αντίστροφα, για να παράξει ο υποθάλαμος του εγκεφάλου μελατονίνη, την ορμόνη δηλαδή που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα χαλάρωσης και ύπνου το βράδυ, χρειάζεται δροσιά.
Έτσι, αν το δωμάτιο είναι ζεστό και ζεσταινόμαστε, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε αλλά ούτε και να παραμείνουμε κοιμισμένοι.
Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε ότι το δωμάτιο πρέπει να είναι δροσερό; Σε πόσους βαθμούς Κελσίου μεταφράζεται αυτό;
Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για ύπνο;
Είναι λογικό, όταν κρυώνουμε, να ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη αρκετά ψηλά, για να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα θαλπωρής. Στον χώρο, όπου δουλεύουμε, χαλαρώνουμε ή τρώμε, αισθανόμαστε άνετα συνήθως με μια θερμοκρασία περίπου 22-23 βαθμούς. Όμως, στο υπνοδωμάτιο δεν ισχύει το ίδιο.
Η ιδανική θερμοκρασία ύπνου είναι μεταξύ 16-20 βαθμών Κελσίου ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες του καθενός. Θα πρέπει, δηλαδή, η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο να είναι τόση, ώστε ούτε φυσικά να κρυώνετε, αλλά ούτε και να ζεσταίνεστε. Γιατί αν ζεσταίνεστε, το σώμα σας δεν θα καταλάβει ότι είναι η ώρα για ύπνο, δεν θα παραχθεί αρκετή μελατονίνη και θα διαταραχθεί ο κιρκαδιανός ρυθμός.
Πράγμα που πολύ απλά σημαίνει ότι μπορεί να υποφέρετε από αϋπνία ή να μην κάνετε βαθύ και ποιοτικό ύπνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επίπεδα ενέργειας, συγκέντρωσης και ευεξίας την επόμενη μέρα.
Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για τα μωρά;
Η ιδανική θερμοκρασία για το δωμάτιο του μωρού είναι λίγο υψηλότερη, δηλαδή 21-22 βαθμούς Κελσίου. Και αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα των μωρών δεν έχει τις ίδιες ικανότητες θερμορύθμισης σε σχέση με των ενηλίκων.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το δωμάτιο να υπερβαίνει τους 22 βαθμούς, ειδικά αν το μωρό είναι σκεπασμένο με κουβέρτες και παπλώματα ή φοράει υπνόσακο. Η ζέστη, όταν το μωρό κοιμάται, αυξάνει την πιθανότητα για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου που μπορεί να συμβεί -πολύ σπάνια ευτυχώς- σε μωρά κάτω του ενός έτους.
Το πρόβλημα με τα βρέφη είναι ότι δεν μπορούν να μιλήσουν και να μας πουν ότι κρυώνουν ή ζεσταίνονται. Οι γονείς μπορούν, όμως, να καταλάβουν αν το μωρό κρυώνει πολύ εύκολα. Τα άκρα δεν είναι το κατάλληλο σημείο, για να ελέγξετε, αλλά ο αυχένας. Αν είναι κρύος, το μωρό κρυώνει, ενώ αν είναι ιδρωμένος, τότε προφανώς ζεσταίνεται.
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας τον χειμώνα;
Η επαφή με τον ήλιο βοηθάει στη ρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού μας, του βιολογικού ρολογιού, το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας βρίσκεται σε εγρήγορση και με το σκοτάδι μας βυθίζει σε υπνηλία. Το χειμώνα, όμως, αυτή η εναλλαγή διαταράσσεται. Δεν μας βλέπει αρκετός ήλιος το πρωί, με αποτέλεσμα να νιώθουμε κουρασμένοι και άτονοι όλη μέρα, ενώ το σκοτάδι πέφτει από το απόγευμα.
Έτσι, είναι αρκετά δύσκολο να πετύχουμε ποιοτικό ύπνο τον χειμώνα, δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Το θέμα είναι να είμαστε ενεργητικοί όλη μέρα και το βράδυ να βοηθάμε το σώμα μας να χαλαρώσει.
Πέρα από την επιλογή της ιδανικής θερμοκρασίας δωματίου, μπορούμε να το πετύχουμε και με τους ακόλουθους τρόπους:
Άσκηση
Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα, μας κουράζει και ύστερα κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ. Παράλληλα, αποτελεί κίνητρο να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αποφύγουμε τους σύντομους υπνάκους που μπορεί να μοιάζουν τέλειοι, όταν είμαστε ξαπλωμένοι κάτω από τη κουβέρτα πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα, όμως το βράδυ προκαλούν αϋπνίες και ελαφρύ ύπνο.
Όμως, θα πρέπει οποιαδήποτε μορφή άσκησης να έχει ολοκληρωθεί 2-3 ώρες πριν κοιμηθούμε, ώστε το σώμα να προλάβει να βγει από την φάση της ενεργοποίησης και να μπει στη φάση της χαλάρωσης.
Φαγητό
Τον χειμώνα τρώμε πάντα περισσότερο για τον απλό λόγο ότι βρισκόμαστε για πολύ περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, ενώ επιπλέον χρειαζόμαστε έξτρα ενέργεια λόγω του κρύου. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιο να κάνουμε επιδρομές στο ψυγείο το βράδυ, μόνο και μόνο επειδή αισθανόμαστε πλήξη.
Όμως, παρόλο που η κατανάλωση φαγητού φέρνει υπνηλία, ταυτόχρονα προκαλεί πολλά προβλήματα δυσπεψίας το βράδυ, τα οποία φυσικά επηρεάζουν και τον ύπνο.
Ιδανικά, η κατανάλωση φαγητού πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο 2-3 ώρες πριν τον ύπνο και να περιλαμβάνει ελαφριά snacks που δεν υπερφορτώνουν τον οργανισμό σε μια φάση που έχει ανάγκη να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί για ύπνο.
Αποφυγή οθονών
Οι ειδικοί το λένε και το ξαναλένε αλλά λίγοι τους ακούν. Μπορεί να νιώθουμε ότι χαλαρώνουμε μπροστά στην τηλεόραση ή στο tablet ή σκρολάροντας με τις ώρες στο κινητό, όμως στην πραγματικότητα το φως της οθόνης διεγείρει το νευρικό σύστημα.
Και είναι λογικό. Ο οργανισμός, για να καταλάβει ότι θέλουμε να κοιμηθούμε, χρειάζεται σκοτάδι, ώστε να ξεκινήσει την παραγωγή μελατονίνης. Το φως των οθονών, όμως, παρεμποδίζει αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μας πιάνει αϋπνία ή να κάνουμε ελαφρύ ύπνο. Συνεπώς, θα πρέπει να τις αποφεύγουμε 2-3 πριν τον ύπνο.
Αποφυγή αλκοόλ
Το αλκοόλ μας δίνει την αίσθηση ότι μας χαλαρώνει, οπότε νυστάζουμε και κοιμόμαστε ευκολότερα. Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση αλκοόλ, όπως για παράδειγμα κρασιού ή μπύρας, μπορεί να μας προκαλεί υπνηλία και να μας βοηθάει να μας πάρει γρηγορότερα ο ύπνος.
Όμως, δεν μας βοηθάει να παραμείνουμε κοιμισμένοι, διότι διεγείρει το νευρικό σύστημα. Το αποτέλεσμα; Ξυπνάμε ξαφνικά μέσα στη νύχτα, έχουμε υπερένταση και δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε βαθιά.
Η σημασία του καλού στρώματος
Αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω, τότε αυτό που μένει είναι να ξαπλώσετε σε ένα καλό στρώμα που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε και να κάνετε ποιοτικό ύπνο. Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάστε σε ένα στρώμα, το οποίο υποστηρίζει σωστά την σπονδυλική στήλη και τον αυχένα, δεν ασκεί πίεση στο σώμα και δεν προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις.
Έτσι, θα παραμένετε κοιμισμένοι χωρίς περισπασμούς και το πρωί θα ξυπνάτε αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια!
Δείτε όλα τα στρώματα της Deltastrom, τα οποία κατασκευάζονται κατόπι παραγγελίας από υλικά άριστης ποιότητας, με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την αναγκαία στήριξη του σώματος και τη χαλάρωσή του κατά τη διάρκεια του ύπνου.