Πώς να κοιμάστε καλύτερα τον χειμώνα & ποια είναι η σωστή θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα
Το να κοιμηθούμε καλά τον χειμώνα μπορεί να μοιάζει παιχνιδάκι. Στο κάτω κάτω, ο χειμώνας είναι συνδεδεμένος στο μυαλό μας με μεγάλες νύχτες και χουχούλιασμα μέσα στο πάπλωμα. Όμως, ακριβώς επειδή τα επίπεδα ενέργειας μας δεν είναι και στα καλύτερά τους τον χειμώνα, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας.
Ευτυχώς, με μερικές απλές κινήσεις μπορούμε να προετοιμάσουμε το σώμα μας και να του δώσουμε τις καλύτερες συνθήκες για έναν πραγματικά ξεκούραστο ύπνο που θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Η επαφή με τον ήλιο βοηθάει στη ρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού μας, του βιολογικού ρολογιού, το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας βρίσκεται σε εγρήγορση και με το σκοτάδι μας βυθίζει σε υπνηλία. Το χειμώνα, όμως, αυτή η εναλλαγή διαταράσσεται. Δεν μας βλέπει αρκετός ήλιος το πρωί, με αποτέλεσμα να νιώθουμε κουρασμένοι και άτονοι όλη μέρα, ενώ το σκοτάδι πέφτει από το απόγευμα.
Είναι σημαντικό να επιτύχουμε την αύξηση της ενέργειάς μας μέσα στην ημέρα, έτσι ώστε το σώμα να ξυπνάει και να βοηθάει στην καλή μας διάθεση και τη συγκέντρωσή μας. Αυτή η κορύφωση της ενέργειας θα οδηγήσει σταδιακά έπειτα στην κούραση και την υπνηλία που θα έρθει το βράδυ και θα έχει ως αποτέλεσμα έναν ποιοτικό ύπνο.
Άσκηση
Η άσκηση έχει ακριβώς την ίδια επίδραση. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, μας κουράζει και ύστερα κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ. Παράλληλα, αποτελεί κίνητρο να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αποφύγουμε τους σύντομους υπνάκους που μπορεί να μοιάζουν τέλειοι, όταν είμαστε ξαπλωμένοι κάτω από τη κουβέρτα πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα, όμως το βράδυ προκαλούν αϋπνίες και ελαφρύ ύπνο.
Φαγητό
Τον χειμώνα τρώμε πάντα περισσότερο για τον απλό λόγο ότι βρισκόμαστε για πολύ περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιο να κάνουμε επιδρομές στο ψυγείο το βράδυ, μόνο και μόνο επειδή αισθανόμαστε πλήξη. Όμως, παρόλο που η κατανάλωση φαγητού φέρνει υπνηλία, ταυτόχρονα προκαλεί πολλά προβλήματα δυσπεψίας το βράδυ, τα οποία φυσικά επηρεάζουν και τον ύπνο.
Ιδανικά, η κατανάλωση φαγητού πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο 2-3 ώρες πριν τον ύπνο και να περιλαμβάνει ελαφριά snacks που δεν υπερφορτώνουν τον οργανισμό σε μια φάση που έχει ανάγκη να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί για ύπνο.
Η κατάλληλη θερμοκρασία για την κρεβατοκάμαρα
Είναι λογικό, όταν κρυώνουμε, να ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη αρκετά ψηλά, για να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα θαλπωρής. Στον χώρο, όπου δουλεύουμε, χαλαρώνουμε ή τρώμε, αισθανόμαστε άνετα συνήθως με μια θερμοκρασία περίπου 22 βαθμούς. Όμως, στο υπνοδωμάτιο δεν ισχύει το ίδιο.
Ιδανικά, θα πρέπει να βρείτε μια θερμοκρασία, ώστε ούτε να κρυώνετε ούτε να ζεσταίνεστε. Η θερμοκρασία αυτή κυμαίνεται ανάμεσα στους 16 και τους 20 βαθμούς. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από το πόσο ζεστό είναι το πάπλωμα και τις ιδιαίτερες ανάγκες σας, αλλά σίγουρα η πολλή ζέστη προκαλεί εφίδρωση και διαταράσσει τον βαθύ ύπνο.
Φυσικά, καλό είναι να θυμόμαστε και όλα όσα μας βοηθάνε σε έναν ποιοτικό ύπνο όλες τις εποχές του χρόνου: Χαλάρωση πριν τον ύπνο μακριά από το μπλε φως των οθονών, αποφυγή του αλκοόλ που διεγείρει το νευρικό σύστημα και ένα καλό στρώμα ύπνου για το σώμα μας, το οποίο στηρίζει επαρκώς τη σπονδυλική στήλη χωρίς να ασκεί πιέσεις στις αρθρώσεις.
Αφήστε ένα σχόλιο